עייפות היא מצב שכל אמא מכירה. עייפות היא לא רק מצב פיזי; זה מחלחל לכל פן בחייה של האם, ומשפיע על רווחתה הרגשית, התפקוד הקוגניטיבי והבריאות הכללית שלה. הדרישות של הטיפול ביילוד, הלילות ללא שינה והאחריות מסביב לשעון תורמים לרמת תשישות שאין שני לה. אימהות מוצאות את עצמן לעיתים קרובות במעגל שבו הן כמהות לשנת לילה טובה אך נאבקות להשיג אותה.
מדוע אימהות סובלות מנדודי שינה?
גם כאשר תינוק מתחיל לישון כל הלילה, אימהות רבות ממשיכות להתמודד עם נדודי שינה. ניתן לייחס תופעה זו לגורמים שונים:
ערנות יתר: אימהות מפתחות תחושה מוגברת של מודעות והיענות לצרכי תינוקן. ערנות יתר זו יכולה להימשך גם כשהתינוק ישן בשקט, מה שמקשה על האימהות להירגע לחלוטין ולהירדם.
שינויים הורמונליים: התקופה שלאחר הלידה מביאה לשינויים הורמונליים משמעותיים בגוף האם. תנודות בהורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון עלולות לשבש את מחזור השינה-ערות ולתרום לנדודי שינה.
חרדה ומתח: האחריות של האימהות, יחד עם ציפיות חברתיות ולחצים אישיים, מובילים לרוב לרמות מוגברות של חרדה ומתח. מצבים רגשיים אלו יכולים להפריע ליכולת להירגע ולהשיג שינה רגועה.
טיפים לשנת לילה רציפה
השגת שינה איכותית היא חיונית לרווחה הפיזית והנפשית של אימהות. הנה כמה טיפים מעשיים שיעזרו לאימהות לישון כל הלילה:
קבעו שגרה מרגיעה לפני השינה: צרו שגרה מרגיעה לפני השינה כדי לאותת לגוף שלכם שהגיע הזמן להירגע. זה יכול לכלול פעילויות כמו קריאת ספר, אמבטיה חמה, וכו'.
צרו סביבת שינה נוחה: ודאו שחדר השינה שלכם מתאים לשינה. שמרו על החדר חשוך, שקט ונעים. השקיעו במזרן וכריות נוחים כדי לשפר את איכות השינה שלכם.
הגבילו את הממריצים לפני השינה: הימנעו מצריכת קפאין או חומרים ממריצים אחרים בשעות שלפני השינה. בחרו במקום בתה צמחים מרגיע.
טכניקות נשימה והרפיה מודעת: שלבו טכניקות מיינדפולנס והרפיה בשגרת השינה שלכם. תרגילי נשימה עמוקה או דמיון מודרך יכולים לעזור להרגיע את הנפש ולקדם שינה טובה יותר.
הציבו ציפיות ריאליות: כשאתן נשכבות, במקום לחשוב על הכלים שמחכים בכיור, או על המאפים שלא הספקתן לאפות. נשמו עמוק וטפחו לעצמכן על השכם. הבינו ששלמות היא לא המטרה. זה בסדר לתעדף מנוחה וטיפול עצמי. אמצו את הרעיון שאמא אשר נחה היטב מצוידת ביותר אנרגיה בטיפול בתינוק שלה.