סיעת ש"ס התכנסה היום (שני) לישיבת סיעה לא-שגרתית בכנסת, כאשר בפתח הישיבה, הגיעו כל בכירי הממשלה והקואליציה לחזק את יושב ראש המפלגה אריה דרעי - לאחר שבג"ץ הורו לראש הממשלה נתניהו לפטר אותו. לאחר ישיבת הסיעה הוחלט, כי השר מיכאל מלכיאלי ימונה למ"מ במשרד הפנים וחיים ביטון יחליף את דרעי במשרד הבריאות.
בתחילת ההתכנסות, חיכו כולם שראש הממשלה נתניהו יגיע, מכיוון שהוא התמהמה, דובר המפלגה אושי מדינה, הזמין את שר החינוך יואב קיש לשאת דברים.
קיש, פתח ואמר: "אם דרעי היה מחליט ללכת לממשלת השמאל בראשות לפיד, ברגע זה הוא היה שר בכיר בממשלה. אנחנו רואים בהחלטה הזו של בית המשפט לא החלטה אישית נגד אריה דרעי - אלא עניין אידיאולוגי מהותי".
אחרי קיש, דיבר יו"ר 'הציונות הדתית' סמוטריץ' שאמר: "שאלו אותי מה זה האירוע הזה, מה, מתכנסים פה כולם, עולים לרגל? האירוע הזה נועד לומר דבר אחד פשוט - קואליציה מגובשת ומאוחדת. המאבק נגד דרעי הוא מאבק נגד הקואליציה כולה. זה לא בעיה של השר דרעי, אלא של עם ישראל והדמוקרטיה הישראלית", סמוטריץ' פנה לדרעי ואמר לו: "כולנו פה איתך לצידך בהבנה שזה מאבק של כולנו. אנחנו נהדוף את הניסיונות להנדס את הדמוקרטיה באמצעים משפטיים. נהדוף את זה בעניין דרעי וגם בעניין ראש הממשלה".
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני שכזכור לא עלה לביתו של דרעי אמר בכינוס כשהוא פונה לדרעי: "בשנה וחצי האחרונות הקשות של הממשלה הרעה שהייתה פה, הרב דרעי היה הבריח התיכון שהוביל להפלת הממשלה".
"גם בוויכוח האם מדינת ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית, הרב דרעי היה בריח תיכון. הציר המרכזי. הם לא מתביישים. הרב דרעי, אתה נשאר כאן. אנחנו איתך - גם אם לא תרצה אתה תישאר. מה זה פגיעה בדמוקרטיה, אני בכולל למדתי שדמוקרטיה זה שלטון הרוב ואסור לפגוע בשלטו המיעוט - שופטי העליון סבורים שדמוקרטיה זה מה שהם אומרים".
שר המשפטים יריב לוין שדיבר לאחר מכן, פתח ואמר: "תמיד היה לי חלום להיות האשכנזי החילוני הראשון בש"ס, עכשיו זה כמעט מתגשם כשהזמינו אותי לישיבת סיעה".
עוד אמר לוין: "מה שקורה עם דרעי לא מצחיק בכלל. בדמוקרטיה מי שבוחר וקובע מי תהיה הממשלה ומי יהיו השרים וחברי הכנסת זה הציבור, זה העם. לפעמים באופן ישיר בבחירות ולפעמים באמצעות הכנסת, שנתנה אמון בממשלה ובשריה - לרבות הרב אריה דרעי.
"מקום שבו השופט קובע מי ראוי בעיניו להיות שר, על פי איזו חוות דעת שניתנת על ידי יועץ משפטי, זה דבר שאפשר לקרוא לו בהרבה שמות, דמוקרטיה זה לא. שלטון השופט זה לא שלטון החוק.
"במדינה דמוקרטית הדבר הבסיסי ביותר הוא לכבד את הכרעת העם, גם כשאתה חושב אחרת. כשיושבים אנשים ומשתמשים בכוח העצום שיש להם, של הרשות השופטת, וקובעים מי יהיה שר, זה דבר שאי אפשר לקבל. אני פונה לא רק לאזרחי ישראל שתמכו בנו, אלא גם לרבים רבים שלא תמכו בנו ולא תומכים ברב דרעי - המאבק הזה בהחלטות האלה של רשות שלא נבחרה, במקום של נציגי הכנסת, הוא מאבק של כולם. גם במי שלא תמך בש״ס.
"אני משוכנע, הרב אריה, שנמצא את הדרך החוקית כדי להבטיח את זה שהצדק יעשה, הדמוקרטיה תנצח, ואתה תוכל לשוב ולייצג את מי שבחר בך, כפי שרצה הציבור בהצבעתו. אריה, אני עומד איתך במאבק החשוב הזה. אנחנו ננצח בו, לטובת כל אזרחי ישראל".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במפגן התמיכה: "חברי ואחי אריה דרעי, אנחנו נתונים בשיטפון של תעמולה שקרית וכוזבת, אינסופית. הקו המנחה שלה הוא "הקץ לדמוקרטיה". ובכן, לא בקץ הדמוקרטיה אנחנו עוסקים אלא בהצלת הדמוקרטיה. מהי דמוקרטיה? היא קודם כל שלטון הרוב וכיבוד זכויות הפרט. איך אתה מבטיח ששלטון הרוב גם יגן על זכויות הפרט? איך מיעוט לא משתלט על הרוב? על ידי איזון בין שלוש הרשויות - הרשות השופטת, המחוקקת והמבצעת".
"האיזון הזה", הסביר נתניהו, "הופר במדינת ישראל בעשרות השנים האחרונות. אתם לא תדעו שהוא הופר כי בערוצי התעמולה לא אומרים לכם את מה שאמר העיתון "וול סטריט ג׳ורנל" שאומר שבישראל קיים דבר שאין באף דמוקרטיה, אין חוסר איזון כזה באף דמוקרטיה, ולכן האפשרות לשמור על זכויות הרוב והפרט הושלכה הצידה. אנחנו באים להחזיר את האיזון הזה לישראל שהייתה פה במשך 50 שנותיה הראשונות ואז אף אחד לא אמר "קץ לדמוקרטיה". אנחנו במאבק מול תעמולה שקרית שאין כדוגמתה שניזונה כל הזמן מבערות וגם משקר מכוון. אנחנו לא נרתעים ולא נירתע".
"ההחלטה אילצה אותנו שהשר אריה דרעי לא יכהן כרגע בממשלה, אבל אני לא מתכוון לוותר עליו. כי זה לא צודק. 400 אלף איש הצביעו בעד דרעי לשר בכיר, אין אחד מ-2 מיליון המצביעים שלנו שלא רצו לראות את דרעי בממשלה שלנו. לכן הייתה פה פגיעה קשה בדמוקרטיה ואנחנו נתקן את זה".
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה בישיבת סיעת ש"ס: "כבוד גדול הוא לי לעמוד לצידו של רה״מ וכבוד גדול הוא לי לעמוד לצידך הרב אריה. אבל הגדול הכבוד מכל, במחילה, הוא הכבוד לעמוד לצד הציבור. משום שהדבר שהכי כאב לי בפרשה בה אנו ניצבים היא רמיסת בחירת הציבור. בהתנשאות, ביהירות ובתחושת עליונות, החליטה הרשות השופטת להתערב ולהשיג גבול לתחומי הרשויות האחרות ושמה למרמס את בחירת הריבון – הלא הוא העם. יש שיאמרו – וכך אמרו חלק מהשופטים – כי העם בחר את הרב דרעי לכנסת ולא לממשלה.
"זו התפלפלות והיתממות המנותקות מהמציאות. אין אחד מבין מאות האלפים שהצביעו לתנועת ש"ס בראשות הרב אריה דרעי שלא עשה זאת במטרה ובתקווה לראותו מכהן כשר בכיר בממשלה וכחבר בקבינט המדיני-ביטחוני. אין אחד כזה. את הרצון הזה, המגולם בפתק הבוחר – הכנסת והממשלה הגשימו – ובית המשפט רמס. כל בוחר ידע היטב מה המצב המשפטי, שום דבר לא נסתר מעיני הציבור, ועשה את בחירתו כרצונו. הרצון הזה נגזל מהציבור. יש לי צער אישי גם כי נוכחתי מקרוב על יכולותיו וסגולותיו המיוחדות של השר דרעי כחבר בקבינט המדיני ביטחוני.
"התרשמתי מאוד ושאפתי ללמוד תמיד, הרב אריה, מעומק ההבנה שלך, מהתפיסה המהירה, משיקול הדעת המרשים המהווים כולם יחד תרומה כבדת משקל לביטחון מדינת ישראל ואזרחיה. כל אלה יישללו כעת מהציבור לזמן מה, אבל את זאת יש לדעת – לזמן מה בלבד – משום שחובתה של הרשות המחוקקת להגשים את רצון הציבור ולא לאפשר את הותרת העוול על כנו, והרשות המחוקקת אכן תאמר את דברה".
השר לבינתיים (עד מחר) אריה דרעי, נשא נאום ראשון מאז הכרעת בג"ץ ואמר: "למה פנו לראש הממשלה? הכנסת היא זו שמינתה אותי. איפה חוסר הסבירות הקיצונית? איפה 64 חברי כנסת? האם ל-11 שופטים יש יותר סבירות מחברי כנסת שנבחרו על ידי העם? איך אפשר להגיד שראש הממשלה פועל בחוסר סבירות? האם מישהו מכשיל אותו בכוונה? אף אחד לא הזהיר אותו. אנחנו לא נשתוק".
עוד אמר דרעי: "נדאג שהכוח יחזור בחזרה לציבור. שיטת מינוי השופטים והסבירות פסולה. אדוני ראש הממשלה, אמרתי לך - עם כל הכאב, נבצע את פסק הדין. אם מישהו חושב שיעשה הפיכה שלטונית בהחלטות מנהליות או שיפוטיות - ימצא מולו קואליציה יצוקה כברזל".
"אני מתנצל שראש הממשלה בנימין נתניהו שציפו ממנו שיתחמק ויעשה תרגילים, עשה את זה ופיטר. הקואליציה ממשיכה והממשלה ממשיכה. הכול יבוא על מקומו בשלום. אנחנו פועלים כחוק ולא אנרכיה. לא ניתן לישראל ליפול לאנרכיסטים", אמר דרעי.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר בדבריו כי "אם אריה דרעי היה חובר לממשלת בנט-לפיד, זה לא היה קורה! אם אריה דרעי היה עם האג'נדה שמתאימה להם, עם התפיסה שמתאימה להם - זה לא היה קורה. התוצאה המשפטית היתה שונה לגמרי".