בית המשפט העליון נעתר היום (חמישי) פה אחד לעתירה, שבה התבקש להורות על ביטול מינויו של יו"ר הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים, מני מזוז, אשר נקבע למשך תקופת כהונה מלאה, בת 8 שנים, על-ידי ממשלה יוצאת, בתקופת בחירות.
על פי הודעת בית המשפט, לאחר שבחן את טענות הצדדים מזה ומזה, אלה שבכתב ואלה שבעל-פה, ומשניתן צו על-תנאי, החליט השופט נ' סולברג (בהסכמת השופטות י' וילנר ור' רונן), להעתר לעתירה, תוך הפיכת הצו על-תנאי למוחלט, במובן זה שמינויו של המשיב 4, לכהונה כיו"ר הוועדה לתקופה מלאה בת 8 שנים – יבוטל.
לדברי השופט סולברג, אף שבמישור העקרוני, על-פי ההלכה הפסוקה, ובהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה, ישנה אפשרות להורות על מינוי קבוע גם בתקופת בחירות, ישנה עדיפות למינוי זמני בלבד למעט מקרים חריגים שבחריגים.
"מחוות הדעת שהובאה לפני הממשלה, ומן הטיעונים שנשמעו בכתב ובעל-פה, התברר כי משיבי הממשלה הפכו את החריג לכלל ואת הכלל לחריג, משקבעו כנקודת מוצא, כי אין לסטות ממנגנון המינויים שבהחלטת הממשלה, תוך יִשׂוּם שגוי של הכללים המשפטיים שנקבעו לתקופת בחירות. נקבע אפוא, כאמור, כי משעה שהמינוי שעל הפרק נבחן בדרך שגויה, תוך סטייה ממערכת הדינים שנקבעה לגבי מינויים בתקופת בחירות, אין מנוס מלהורות על ביטול החלטת הממשלה, המורה על מינויו של המשיב 4 לשמש כיו"ר הוועדה, לתקופת כהונה מלאה בת 8 שנים", נאמר בפסק הדין.
לכך הוסיף השופט סולברג, כי במהלך דיון שהתקיים ביום 7.9.2022, התבקשו המשיבים לשקול למנות את מזוז במינוי אד-הוק, חלף מינוי קבוע לתקופת כהונה מלאה. דא עקא, מתשובת משיבי הממשלה עלה כי הצעה זו נבחנה על-ידי הייעוץ המשפטי בלבד, לאחר שהובאה גם לפתחו של ראש הממשלה, ונמסר כי ההצעה נדחית, בטענה כי אינה נותנת מענה הולם לקשיים הנובעים ממינוי שכזה. בהקשר זה העיר השופט סולברג, כי היה על הממשלה עצמה להשיב לכך ולא רק לאנשי הייעוץ המשפטי.
כזכור, לפני כשבועיים, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, הציע לבטל את מינויו הקבוע ל-8 שנים של השופט בדימוס מני מזוז ליו"ר הוועדה המייעצת לעניין מינויים ותפקידים בכירים. השופט סולברג הציע להפוך את המינוי למינוי נקודתי רק לצורך מינוי הרמטכ"ל ובכך לבטל את המינוי הקבוע שנעשה בתקופת הבחירות, באישורה של היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה.
נציגי המדינה יצאו להתייעצות עם היועצת המשפטית לממשלה, אך היא הודיעה כי היא דוחה את הצעת השופט. נציג הפרקליטות אמר עם החזרה מהדיון כי היועמ"שית ביקשה לתת להם לטעון שוב, על מנת שיסבירו מדוע יש לדחות את ההצעה. גם מזוז עצמו סירב להצעה של סולברג.
בעקבות זאת הוציא בג"צ צו על תנאי המורה למדינה לנמק עד 15 בספטמבר מדוע לא יורה על ביטול מינוי הקבע של מזוז, ויהפוך אותו רק למינוי לצורך אישור הרמטכ"ל שלטענת המדינה הוא דחוף ולא ניתן להמתין עמו לאחר הבחירות. הוועדה בכל מקרה לא תתחיל לעבוד גם בעניינו של אלוף הרצי הלוי במיועד לתפקיד, בלי לעדכן את בג"צ, מה שעשוי להוביל לדחייה במינוי הרמטכ"ל.
כזכור, לפני כחודש, אישרה הממשלה את מינוי מני מזוז לתפקיד, לתקופה של שמונה שנים, זאת על סמך חוות דעתה של היועמ"שית, בהרב-מיארה, כי אין מניעה למנות לתפקיד בתקופת ממשלת מעבר.
ארגון "לביא" הגיש עתירה דחופה לבג"צ נגד המינוי בטענה שהוא נעשה בניגוד לכללי הריסון החלים על ממשלת מעבר.