כיכר השבת
דיכאון • חרדה • OCD

האם מתמודדי נפש מודעים לזכויותיהם?

התמודדות נפשית מלווה בקשיים רבים לחולה ולמשפחתו. אחד הקשיים הוא ללא ספק תהליך מיצוי הזכויות בגופים השונים, שמהווה אתגר משמעותי במיוחד הנובע מחוסר ידע, חשש מסטיגמה ודיסקרטיות, חוסר נגישות של הזכויות ובירוקרטיה רבה • שאלת השאלות היא: אילו זכויות יש למתמודדי נפש? (בריאות הנפש)

| מקודם |
מתמודדי נפש יכולים להיות זכאים לקצבת נכות מהביטוח הלאומי (צילום: שאטרסטוק)

קצבת נכות מהביטוח הלאומי

מתמודדי נפש יכולים להיות זכאים לקצבת נכות מהביטוח הלאומי. התנאים המרכזיים הם: קביעת אחוזי נכות, כאשר המינימום הוא 40%, ואובדן כושר השתכרות, כאשר המינימום הוא 50%.

על מנת להצליח ולקבל את הקצבה רצוי ליישם מספר פעולות: אבחון רפואי, איסוף תיעוד ממעקב רפואי שהתבצע לאחרונה, כמו ממרפאה לבריאות הנפש, מפגשים עם פסיכיאטר פרטי או דרך קופת חולים, תמיד לאסוף תיעוד. בנוסף, לעיתים יש צורך לקבל חוות דעת פסיכיאטרית. וכמובן, להיערך לקראת הוועדה הרפואית. שיעור הקצבה שייקבע (60%-100%) משתנה בהתאם לדרגת אי הכושר שתקבע הוועדה.

קצבת שירותים מיוחדים

מתמודדי נפש עם 40% נכות רפואית נפשית ומעלה, יכולים להיות זכאים לקצבת שר"מ - שירותים מיוחדים, הניתנת על ידי הביטוח הלאומי, בגין הצורך בסיוע רב בביצוע פעולות יום יום, כמו הלבשה, רחצה ועוד. לרוב, מדובר על מתמודדי נפש שאינם עצמאיים, הם או בני משפחתם, גם מי שנדחה בעבר לקצבה זו, יכולים להגיש בשנית תביעה ולהיבדק לזכאות.

קצבה מחברת הביטוח

מתמודדי נפש שבכוונתם לפרוש מעבודה לפני גיל פרישה בעקבות מצבם הנפשי, או מעוניינים לקחת פסק זמן בלתי מוגבל מהעבודה, או להפחית משעות עבודתם, יכולים להיות זכאים לפיצוי בגין אובדן כושר עבודה מחברת הביטוח, וכן לקצבת נכות מקרן הפנסיה. (אין הדבר פוגע בחיסכון לקצבת הפרישה בגיל זקנה)

מימוש הזכאות יעשה בהתאם לפוליסת הביטוח האישית של כל אחד וכן בהתאם לתקנון קרן הפנסיה שלו. לציין, ניתן לקבל במקביל גם את קצבת הביטוח הלאומי, אך יתכנו קיזוזים כלשהם.

ערעור על דחיה

מתמודדי נפש אשר הביטוח הלאומי או חברת הביטוח דחו את בקשתם רשאים להגיש ערעור על כך. חשוב מאוד לזהות את הסיבה לדחיה ולטפל בה לפני הגשת ערעור ועל מנת שהדחיה לא תישנה. כמו כן, במצבים שבהם אושרה זכאות חלקית ניתן לערער אך רצוי לעשות זאת בזהירות רבה ובהתייעצות.

לדברי הרב שזירי, יו"ר החברה המרכזית למימוש זכויות, שמלווה כבר שנים רבות מתמודדי נפש ובני משפחותיהם במיצוי הזכויות:

"טיפול בהתמודדות נפשית וטיפול בזכויות מתמודדי נפש הם שני דברים שונים לגמרי, אך משפיעים זה על זה. יתכן שמדובר בדיכאון, חרדה, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הפרעה דו-קוטבית או הפרעת אכילה מסוג אנורקסיה, ואולי סכיזופרניה, יתכן שמדובר בילד, נער או מבוגר, במקרים רבים יש זכויות שניתן לקבל.

בפתח התהליך חשוב לוודא שהאבחון ברור ומדוייק וניתן על ידי גורם מוסמך ומקובל, מהי ההמלצה הטיפולית, האם הטיפול מסייע, באופן חלקי, או בכלל לא, כיצד ההתמודדות הנפשית באה לידי ביטוי בחיי היום היום ברמה המשפחתית, החברתית, התעסוקתית.

לא פעם המתמודדים ובני משפחותיהם נתקלים בקשיים ובחוסר הבנה למצב, מאחר שחסר תיעוד, או שהועדה לא התרשמה כמצופה, יתכן מאוד גם שבמספר הדקות שעמדו לרשותם בועדה, לא ניתן היה להבין באמת את גודל המצוקה וההתמודדות היום יומית, אך לכל אילו יש פתרונות כאשר מתנהלים בדרך הנכונה.

לאחר 17 שנות ניסיון בתחום, יש לנו הידע, המיומנות, המקצועיות והרגישות, לסייע גם במצבים מורכבים ביותר, גם כאשר יש ברקע דחיות חוזרות, גם כאשר אין שיתוף פעולה מצד החולה, ועומדים לצידנו רופאים לבריאות הנפש ומומחי זכויות מהשורה הראשונה".

לזכויות שלכם, כנסו >>

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות