ד"ר אורלי ווסוקי ליאור, רופאת עיניים לילדים במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים והשפלה מסבירה מדוע חשוב לבצע בדיקות עיניים גם לילדים שלא מתלוננים, איך ניתן לזהות שישנה בעיית ראיה, על מה חשוב להקפיד בעת קניית משקפיים לילדים, ומה עושים עם ילדים שמסרבים להרכיב משקפיים.
ראייה תקינה הינה חלק בלתי נפרד מהתפתחות הילד ומיכולתו לרכוש מיומנויות של קריאה, כתיבה ולמידה בצורה אופטימלית. מנגד, ראייה שאינה תקינה עשויה לפגוע בהישגיו הלימודיים והחברתיים, בביטחונו העצמי וכן בתחושת המסוגלות שלו. לא אחת ילדים שהתקשו בלימודים, נרתעו מקריאה או נחשבו לחסרי סבלנות התגלו כסובלים מבעיית ראיה. לאחר שהבעיה טופלה הישגיהם הלימודיים השתפרו משמעותית. פעמים רבות ילדים הסובלים מבעיות משמעותיות במערכת הראיה לא מודעים למצב או שאינם מתלוננים על כך. כתוצאה מכך סביבתם אינה ערה לבעיה או לצורך בטיפול בה.
כדי לזהות בעיות במערכת הראיה ולטפל בהן מבעוד מועד מומלץ לבצע בדיקת עיניים שגרתית אצל רופא עיניים, רצוי מומחה ברפואת עיניים לילדים. יש לבצע בדיקות בגילאים שנה, שלוש ושש, ולאחר מכן באופן שגרתי לאורך שנות הלימודים.
במהלך הבדיקה השגרתית נבדקת בין היתר חדות הראייה, תנועתיות העיניים וכן מבוצעת בדיקת פזילה. בנוסף, נבדק מבנה העין - כולל בדיקת קרקעית העין בהרחבת אישונים. בילדים בשונה ממבוגרים, ישנה חשיבות רבה לביצוע בדיקת תשבורת ("המספר") בעזרת טיפות מיוחדות המסייעות לדייק את תוצאות הבדיקה וגם לגלות בעיות סמויות. כדאי לדעת כי כאשר מדובר בילדים צעירים הבדיקה יכולה לארוך זמן מה בהתאם ליכולת שיתוף הפעולה של הילד. בנוסף, השימוש בטיפות להרחבת אישונים מצריך המתנה של כ- 40 דקות עד להשפעתן, ויש להיערך לכך. בסיום הבדיקה תוכלו לדעת האם התוצאה תקינה או שמא יש צורך בבירור נוסף, שימוש במשקפיים או טיפול רפואי אחר .
מתי לחשוד בקושי בראיה?
ישנם מספר סימנים המעידים על בעיה בראייה. למשל כאשר הילד מתלונן שאינו רואה טוב מרחוק, מתקרב יתר על המידה לספרי קריאה, דומע, ממצמץ ומשפשף את עיניו בתדירות גבוהה, מכווץ את העפעפיים בניסיון לראות טוב יותר, או כאשר הילד מתלונן על כאבי ראש יש לגשת לרופא העיניים ולהיבדק.
איך בוחרים משקפיים?
בבואנו לבחור משקפיים כדאי לעשות זאת בחנות אופטיקה מורשית.
חשוב לבחור משקפיים בטיחותיים ונוחים שיתאימו לצורת הפנים של הילד או הילדה. המוטות והגשר במסגרת צריכים להיות מותאמים בגודלם ובמבנה שלהם לשם נוחות ויציבות של המשקפיים. המסגרת צריכה להגיע לגובה הגבות ועד מתחת לארובות העיניים - כאשר העיניים ממוקמות במרכז העדשות.
מה עושים עם ילד שמסרב להרכיב משקפיים?
שתפו את הילד בתהליך עוד לפני היציאה לרכוש זוג משקפיים. כיום קיים בשוק מגוון רחב של מסגרות לילדים בדגמים, צורות וצבעים שונים, אפשרו לילד להיות מעורב בתהליך בחירת המסגרת - גם אם הבחירה שלו לא קולעת במדויק לטעמכם. מומלץ להקדים את תקופת ההסתגלות למשקפיים לחודשי החופשה ולא לדחות אותה עד לתחילת שנת הלימודים. במקרה של ילד המסרב להרכיב משקפיים הסבירו לו שבעזרת המשקפיים הוא יוכל לראות טוב יותר והדבר יקל עליו גם בלימודים. עודדו אותו בכך שבנוסף, הוא גם זכה באביזר אופנתי ויפה, והפכו את הרכבת המשקפיים לחוויה חיובית.