דף יב
*מנהגים ביהודה. *המח' בנאמנות אשה. *תובע ואיני יודע.
א. מנהגי המקומות ביהודה 1. במשנתינו, החתן אוכל אצל חמיו שלא בעדים ומתייחד עמה. 2. בברייתא, היו מיחדים אותם שעה לפני החופה, כדי שיהא לבו גס בה. 3. מעמידים שתי שושבינין למשמש את החתן והכלה בכניסתן לחופה. 4. השושבינים ישנים בבית של החתן והכלה. וקתני כל שלא נהג כמנהג הזה אינו יכול לטעון טענת בתולים ואמרינן תני כל שנהג, או שנהג מנהג יהודה בגליל, או תני כל שלא מושמש.
ב. המח' במשניות בפירקין בנאמנות אשה דלפי רבן גמליאל ורבי אליעזר נאמנת ולרבי יהושע עליה להביא ראיה 1. לא מצא בתולים, הוא טוען מקח טעות והיא טוענת נאנסתי. 2. דף יג, היא טוענת מוכת עץ והוא אומר דרוסת איש. 3. מדברת, היא טוענת שהיה כהן וחשדינן שהוא פסול. 4. מעוברת, היא טוענת שנתעברה מכהן וחשדינן שמעוברת מפסול.
ג. האומר מנה לי בידך והלה אומר איני יודע, לרב יהודה ור''ה חייב דברי ושמא ברי עדיף, ולר''נ ורבי יוחנן פטור דאמרינן אוקי ממונא בחזקת מריה. ואמרינן כמאן אתיא 1. להו''א מ''ד ברי עדיף כר''ג גבי כתובה ומ''ד אוקי ממונא כרבי יהושע. 2. למסקנא אף מ''ד אוקי ממונא אתי כר''ג, דהתם איכא מגו דמוכת עץ וכן חזקת כשרות משא''כ כאן, וה''נ מסתברא דתרוייהו הלכתא.
שאלות לחזרה ושינון
א. מנהגי המקומות ביהודה (4)
ב. המחלוקות במשניות שבפירקין בנאמנות אשה (4)
ג. המח' במנה לי בידך ואומר איני יודע וכמאן אתיא (2)