תשעת מיליוני אזרחי מדינת ישראל מתייחדים בשעות אלו עם זכר ששת המיליונים שנספו בשואה הארורה ע"י הנאצים ועוזריהם, רק בשל היותם יהודים. זהו רצח העם השיטתי ביותר בהיסטוריה המתועדת, ומדינת ישראל חרטה על דגלה, עם הקמתה בשנים הסמוכות לסיום המלחמה, את החובה "לזכור ולא לשכוח".
רגע השיא ביום השואה, כמדי שנה, יגיע בשעה 10:00, כאשר תישמע הצפירה בכל רחבי הארץ למשך שתי דקות, צפירה שתהווה הזדמנות אישית לכל אחד ואחד להתחבר לסיפור שהכיר, לקרוב משפחה שנספה ל"ע, לתמונה שראה.
קודם לכן, בשעה 09:30, יו"ר הכנסת מיקי לוי ונשיאת הבונדסטאג, בית הנבחרים של גרמניה, בארבל באס, ידליקו נרות זיכרון בכנסת. באס, שהגיע לישראל לפני מספר ימים, כתבה לצד חתימתה בספר האורחים הרשמי של הכנסת: "אני מרכינה ראש בענווה בפני סבלם הבלתי נתפס של קורבנות הפשעים נגד האנושות שביצעו הגרמנים. לקחי השואה מחייבים אותנו לא לתת מקום לאנטישמיות. אחריותה של גרמניה לא הסתיימה. אנחנו עומדים לצד ישראל".
מייד לאחר הצפירה, ב-10:02, יחל טקס הנחת הזרים בכיכר גטו ורשה ב"יד ושם", ובשעה 11:00 ייערך טקס "לכל איש יש שם" במשכן הכנסת, במסגרתו מדליקים נבחרי הציבור נרות לזכר מיליוני הנרצחים, עליהם מודבק שם הנרצח/ת, מקום לידתו ומקום פטירתו, כדי לנסות, כמה שניתן, להסביר את זוועות הנאצים ועוזריהם. אמש סיפר ראש הממשלה נפתלי בנט על אחד מ"דפי העד" שנמצאים ב"יד ושם", בה מתועד סיפר חייה הקצרים של תינוקת, בת משפחת רייך, שנספתה כאשר היא בת חצי שעה בלבד, עוד לפני שניתן לה שמה.
בשעה 13:00 ייערך טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ב"יד ושם", ובשעה 15:00 יחל "מצעד החיים" במחנה אושוויץ-בירקנאו, שלאחר שלוש שנים שלא נערך עם קהל בשל מגיפת הקורונה, חזר להיות פיזי, אך אף שר בממשלת ישראל לא חשב להגיע אליו.
אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה ינעלו ב-20:00 בעצרת בבית לוחמי הגטאות, במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג.
אמש נערך הטקס הממלכתי לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, כבכל שנה, ברחבת "יד ושם". בטקס הודלקו שש משואות בידי שורדי שואה. השנה משיאי המשואות היו צבי גלזר, אולגה קיי, אריה שילנסקי, רבקה-בראנקה ליסאואר, שאול שפילמן ומשפחתו של שמואל בלומנפלד, שורד שואה שהלך לעולמו מאז שנבחר להדליק משואה.