משטרת ישראל חדרה למכשירי הטלפון הנייד של אנשים רבים, בהם מקורבים לראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, ראשי עיריות או פעילי מחאה, באמצעות תוכנת 'פגסוס' של NSO, כך נחשף בשבוע שעבר בעיתון 'כלכליסט'. בריאיון בתוכנית הכלכלית, הסביר עו"ד רמי תמם, מומחה לסייבר ולעבירות צווארון לבן, ששימש בעבר כקצין בכיר ביחידת להב 433, את הבעיות שיצרו את הסערה.
תחילה הבהיר עו"ד תמם כי בשונה מהפרסומים, לתפיסתו השתלת התוכנה נעשתה בהסכמת שופט, רק שגם המושג "הסכמה" הפך לבעייתי בימינו, עם התקדמות הטכנולוגיה: "לא רואה סיכוי שהמשטרה עשתה את זה בלי צו. הבעיה היא שהחוק לא מעודכן לימינו וכך יוצא שיכולת הבקרה של השופט היא בלתי אפשרית. בחדירה לטלפון יש הרבה מעבר להאזנה, אלא מקבלים את כל הטלפון, כולל תמונות והודעות".
עו"ד תמם הסביר כי הפתרון לבעיה אינו הרמת ידיים מהנעשה, שתיצור משטרה מוגבלת, אלא התאמה של החוק למצב הנוכחי: "חוק הפרטיות וחוק האזנת סתר צריכים להפוך לחוקים חדשים לגמרי. צריך לדעת איך להגביל את בדיקת המשטרה, אבל עם זאת לתת לה סמכות הרחבה בחיפושים. ככה נאפשר למשטרה לעבוד - עם איזונים ובלמים. בלי זה, איך נצפה מהמשטרה לחשוף או למנוע פשיעה? הרי למצוא עבריין שמדבר בטלפון זה לא קיים, אלא הכל בוואטסאפ ובטלגרם".
לסיום, הבהיר מומחה הסייבר כי הטלפונים הבטוחים ביותר לבעליהם הם המכשירים הכשרים: "אנחנו האויבים של עצמנו. כל מי שיש לו אנדרואיד מאשר מייד את פעולת הקלטת השיחות, ואז אם תופסים את הטלפון הזה - יש האזנה מלאה עם כל השיחות וההודעות. בנוסף, יש גורמים רבים שיכולים להשתלט על הטלפון שלנו. לכן הדרך הנכונה היא פשוט לא לדבר בטלפון - או להחזיק טלפון כשר", אמר.