סרטן חלל הפה הוא הסרטן השישי בשכיחותו ובממוצע שליש מהחולים מתים בתוך 5 שנים מהגילוי של המחלה. מניעה של גורמי סיכון תקטין את התחלואה ואבחון מוקדם יגדיל את סיכויי ההישרדות ויצמצם את קשיי הטיפולים. מדובר במחלה שכיחה הסובלת מהעדר מודעות ציבורית. גורמי הסיכון למחלה הם עישון ושימוש במוצרי טבק, צריכת אלכוהול מופרזת וחשיפה לשמש ועוד.
בישראל מאובחנים כ-400 מקרים חדשים מידי שנה, בעיקר בקרב בני 50 פלוס. בשלבים הראשונים של המחלה החולים אינם חשים דבר וניתן לגלותה אך ורק בבדיקת חלל הפה שיוזם רופא השיניים. רק בשלבים מתקדמים יתכנו תסמינים כגון כאב ונפיחות. הסימנים המוקדמים העשויים להחשיד לסרטן חלל הפה, הם בין היתר, גוש או התעבות בשפה או ברקמות הפנימיות בפה, פצע בשפה או ברקמות חלל הפה שאינו מחלים, כתמים אדומים או לבנים בחניכיים, לשון או בריריות הפה, דימום, כאב או תחושת הירדמות של השפה או ריריות הפה. גילוי מוקדם של המחלה מאפשר טיפול מוקדם וסיכויי החלמה העומדים על כ- 70 אחוזים לעומת גילוי מאוחר המותיר סיכויי החלמה של פחות מ25 אחוזים.
ד"ר ירון ברנשטיין, סמנכ"ל רפואה במכבידנט: " קידום המודעות לגילוי מוקדם של סרטן חלל הפה הוא חשוב ביותר בשל אחוזי הישרדות נמוכים ביחס לסוגי סרטן אחרים. כך למשל, לפני פרוץ הקורונה בשנת 2019 נבדקו במסגרת שבוע המודעות כ- 2000 אנשים. מתוכם, כ-100 הופנו להמשך בירור בשל נגע מחשיד. לצערי, הציבור אינו ער דיו לכך שרופאי השיניים והשינניות יכולים לאבחן בבדיקה פשוטה חשד לסרטן בחלל הפה ואכן, הרופאים שלנו לרב מבצעים את הבדיקה תוך כדי הביקור השגרתי של המטופל במרפאת השיניים. מכאן, אני מבקש לקרוא לציבור ללכת ולהיבדק! גילוי מוקדם עשוי להציל את חייכם".
הקהל הרחב, חברי כל קופות החולים, מוזמן לקבוע תור ולבוא להיבדק ללא עלות באחת מ-56 מרפאות הרשת בפריסה ארצית עד כ"ו בכסלו (סוף חודש נובמבר)
לבדיקה במרפאות יש לתאם תור מראש בטלפון:6300*