האם לאיראן יש כלי להפעלת לחץ על הממשל בוושינגטון לחזור להסכם הגרעין? על פי הדיווח היום (שלישי) ב'ניו יורק טיימס', איראן אגרה מספר רב של נשק גרעיני והיא מסוגלת להרכיב ראש נפץ בתוך חודש.
על פי הדיווח, לאיראן יש מספיק נשק גרעיני אותו אגרה במהלך הזמן, וכעת היא חצתה את הרף שעשוי להפעיל לחץ על ארצות הברית. עד להסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015. ההסכם כפה על איראן לייצא 97 אחוזים מהנפט מחוץ למדינה מסיבות כלכליות. ארה"ב טענה ב-2015 כי ייקח לאירן לפחות שנה כדי להגיע ל"פריצת דרך" בדרך לפצצה גרעינית.
בדו"ח שפורסם שבוע שעבר של הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, דווח כי איראן העשירה אורניום בכמות אדירה, ומומחים שונים העריכו ל'ניו יורק טיימס', כי בעקבות כל איראן תצליח להרכיב ראש נפץ גרעיני אחד - בתוך חודש.
גורמים רשמיים בממשל וושינגטון, שנחשפו אף הם לדו"ח, סייגו זאת ואמרו ל'ניו יורק טיימס', כי איראן מסוגלת להרכיב ראש נפץ גרעיני בתוך מספר חודשים.
כזכור, ביום ראשון חשף שר הביטחון בני גנץ בכנס המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן בהרצליה את הבסיס בו איראן מכירה פעילי טרור בהטסת כטב"מים.
"איראן יצרה "טרור שליחים" שבחסותו הוקמו "צבאות טרור" מאורגנים, שמסייעים לה בהגשמת מטרותיה הכלכליות, המדיניות והצבאיות", אמר שר הביטחון בנאומו, "אחד הכלים המשמעותיים שפיתחה איראן בכדי לסייע לאותם "שליחים", הוא מערך הכטב"מים שיכולים לחצות אלפי קילומטרים ומאות מהם פרוסים בתימן, עיראק, סוריה, ולבנון. גם ברצועת עזה, מנסה איראן להעביר ידע שיאפשר ייצור של כטב"מים".
השר גנץ חשף כי "בבסיס "כאשאן" הנמצא צפונית לעיר אספהאן בשדה התעופה, מתבצעות הכשרות לפעילי טרור מתימן, עיראק, סוריה ולבנון בהטסת כטב"מים מתוצרת איראן. הבסיס הוא אבן הראשה של מערך ייצוא הטרור האווירי האיראני באזור".
בתוך כך, בשבוע שעבר, אמר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר כי ארה"ב קורבה להרים ידיים מהאפשרות לחזור להסכם ו"הזמן של איראן לחזור להסכם הולך ואוזל".
"אני לא מתכוון לנקוב בתאריך" אמר בלינקן, והוסיף כי הוא חושש "אבל אני חושב שאנחנו מתקרבים לנקודה בה ההסכם לא יהיה עם היתרונות שהיו לו בעבר".
הדברים של בלינקן באים אחרי סבב פגישות וההיערכויות בהם ארה"ב הסירה כמעט כל סנקציה שהופעלה על טהרן, תוך מטרה לעודד את הרפובליקה לחזור להסכם הגרעין, אך באיראן לא הגיבו ברצון רב לחזור להסכם הגרעין מה שמביא את הממשל ליאוש מסוים.
גם לבחירות שהיו באיראן לפני כחודש וחצי יש משמעות, כשנבחר לתפקיד אדם שמרן וקיצוני אפילו באופן יחסי למשטר האיתוללות. איבריהים ראיסי, מי שנבחר לתפקיד, הציב קו נוקשה הרבה יותר כנגד ארה"ב והמערב ותקף את רעיון החזרה להסכם הגרעין בתנאים הנוכחיים לא פעם.
כזכור, לפני פגישת ראש הממשלה נפתלי בנט יחד עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר בנט כי הוא לא מתכוון להצהיר באופן פומבי כנגד ההסכם, אבל הוא מתנגד לו. עוד אמר בנט כי הוא הציג לביידן תכנית חלופית להסכם הגרעין.
"הנושא העיקרי שלנו היום הוא המרוץ של איראן לנשק גרעיני", אמר בנט. "דיברנו על זה בחדר ושמחתי לשמוע את מילותיך הברורות שלאיראן לעולם לא תהיה היכולת להגיע לנשק גרעיני".