אז מהו הסיפור המעניין של הקפה שלגמרי מחייב ביקור?
"קפה שלוה", הוקם לפני כארבע שנים במסגרת פעילות הארגון שנושא את אותו השם.
מדובר בבית קפה חברתי אמיתי ועובדים בו אנשים עם מוגבלויות, בעיקר מוגבלויות קוגניטיביות (תסמונת דאון לדוגמא).
מי שיזמו את הקמתו הם מנהלי ארגון שלוה אשר חברו למסעדנים סימה בן חיים ולהב דורון, שפעילים בארגון.
הקפה הוקם במטרה להגביר את המודעות לשילוב של אנשים עם מוגבלויות בחברה וחרט על דגלו את ערכי הסובלנות החברתית וקבלת האחר.
בית הקפה מספק הזדמנויות תעסוקה והתמחות לצעירים המשתתפים בתוכניות של שלוה, ומשמש כמודל לשילוב מוצלח בעבודה.
בהמשך, הצטרף לבן חיים ודורון שחר ברכיאל, שניהל בזמנו את "קפה איתמר" ומנהל כיום את בית הקפה הממוקם במרכז הלאומי של ארגון "שלוה" שפועל בשכונת בית וגן בירושלים.
ברכיאל מספר: "באמצעות בית הקפה הזה, שבו עובדים אנשים עם מוגבלויות לצד כאלו ללא מוגבלויות, אנחנו מנסים לשמש מודל לחיקוי לבתי קפה אחרים בארץ, ולהוכיח להם שהשילוב הזה עובד מדהים, המקום מרוויח, ובעיקר – שילוב עובדים עם מוגבלויות לא פוגע בתפקוד של העסק ולהיפך, זה מוסיף פן חברתי מדהים".
עו"ד איתמר שבח, סמנכ"ל ארגון שלוה מוסיף: "הרעיון הוא לשלב את הצעירות והצעירים והפלטפורמה של מרכז שלוה היא מעולה עבור זה. לאחר עבודה בקפה הם גם יכולים להמיך ולעבוד במקומות נוספים והשילוב ממשיך במקומות נוספים ובכל רחבי הארץ".
המטבח של "קפה שלוה" מציע אוכל ישראלי כשר למהדרין עם נגיעות מהמטבח האיטלקי. כך למשל, בתפריט ארוחות הבוקר תוכלו להנות משלל כריכי קממבר, סלט ביצים, סלמון או חביתה. יש גם מגוון שקשוקות כמו שקשוקה ירוקה עם קרם תרד וצ'ילי או עם פטריות וגבינת עיזים. לחובבי המתוק על הבוקר מומלץ לנסות את הברד פודינג – חלה מתוקה, מייפל, קינמון וחמוציות המוגשים לצד סלט פירות העונה וגלידת מסקרפונה.
ומה לגבי ארוחת צהריים? גם בגזרה זו מציעים ב"קפה שלוה" אין ספור דברים מיוחדים וטעימים כמו ממולאים עבודת יד ברוטב רימונים על מצע מטבל ציזיקי, שבבי פיסטוקים ושמן זית, ניוקי אספרגוס וערמונים, סוגי דגים שונים, סלטים ועוד.
שבח, סמנכ"ל שלוה, מספר כי "בבית הקפה אנחנו מעסיקים צעירים בגילאי 40-19, לפי הצורך ולפי היכולת, בדיוק כמו בכל מקום עבודה אחר. זה אתגר שקרם עור וגידים אחרי שביקרנו בבית זית ב'דרך הגפן', וסיפרנו לסימה ולשחר על מה שאנו חושבים ורוצים לעשות. ההיענות היתה חיובית ומהירה ופשוט יצאנו לדרך. האתגר שהצבנו הוא להפוך את החבר'ה האלה לאנשי מקצוע בכל תחום ההסעדה, ובדרך זו לקדם אותם חברתית ואישית. חלק מהעובדים בבית הקפה, הועסקו בעבר במקומות אחרים, שם לא תמיד שולמה להם משכורת", אומר שבח.
"והיום כשהם מקבלים מאיתנו את המעטפה זה נראה כאילו הם זכו בלוטו, הם שמחים. אחד העובדים חוסך לטיסה לארה"ב – זהו החלום הגדול שלו כבר הרבה זמן. חשוב לי להדגיש שזה מאוד לא קל עבורם, ולמרות זאת הם עומדים בכל מה שמבקשים מהם, בעזרת הדרכה צמודה ואהבה".