השר לביטחון פנים היוצא אמיר אונה, כתב הערב (רביעי), פוסט ארוך בחשבונו ברשת החברתית ונפרד מהשוטרים ומהמשרד לביטחון פנים.
"אחיי ואחיותי", כתב אוחנה, "השוטרות והשוטרים, לוחמות ולוחמי האש, נשות ואנשי סגל שירות בתי הסוהר, עובדות ועובדי משרד הבט"פ על אגפיו ויחידותיו. מכיוון ששר הבט"פ הנכנס, שאני כמובן מאחל לו הצלחה בתפקידו, החליט שלא לקיים טקס חילופי שרים, לא הייתה לי הזדמנות הולמת להיפרד מכם כראוי, אעשה זאת כאן".
"אני מבקש להודות ראשית לראשי הארגונים: רב-ניצב קובי שבתאי, רב-גונדר קטי פרי ורב-טפסר דדי שמחי, ולמי שליוו אותי מקרוב – המנכ"ל היוצא ניצב (בדימוס) משה (צ'יקו) אדרי, והמזכיר הביטחוני תנ"צ אלי כזרי, אני מבקש להודות גם לקודמיהם שליוו את תחילת כהונתי: ניצב (בדימוס) מוטי כהן וגונדר (בדימוס) אשר וקנין, שנשאו בעול מילוי המקום במ"י ובשב"ס משך כשנתיים, ותנ"צ אנה בן מרדכי שהיתה המזב"טית".
לאחר שלב התודות, כתב אוחנה: "ליוויתי את המשטרה בכמה מרגעי המשבר הגדולים בתולדות המדינה: חוסר היציבות הפוליטית, הבחירות החוזרות ונשנות, המחאות, ההפגנות והקמת הממשלה הפריטטית שלא הביאה איתה למרבה הצער בשורה, המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה, משימה איתה לא התמודדה משטרת ישראל מעולם. משימה ששאבה את מירב היכולות והמשאבים מהמשטרה, מתוך תפיסה שזהו האיום המיידי על החיים ופעילויות האכיפה – הן מצילות חיים. אך המשימה הזו גם גבתה מחיר יקר בתחום מערכת היחסים שבין הציבור לבין המשטרה ותדמיתה. פעלתי רבות לשיקום ואיחוי היחסים שבין המשטרה לבין האוכלוסיה, ועוד נותר הרבה מה לעשות".
"האסון במירון", כתב אוחנה, "בו נספו 45 בני אדם, ונפצעו רבים נוספים. מה שהתחיל כשמחה גדולה והילולה, והפך באחת למפח נפש. עשרות ישיבות היערכות התקיימו במשטרה בכל הדרגים – יחד עם הגופים המנהלים את ההר וגופי החירום הנוספים - לאורך למעלה מחצי שנה טרם מועד האירוע, לו הקדישה משטרת ישראל כמעט 5,000 שוטרים. אמרתי כבר פומבית בכמה הזדמנויות שהמפכ"ל, ממ"ז צפון, וכל גורמי המשטרה נערכו לאירוע בכל הרצינות וכובד הראש. אני מגבה אותם באופן מלא ומבקש שוב להשתתף בצערן העמוק של המשפחות, שאת חלקן ביקרתי במקומות שונים בארץ, ולאחל רפואה שלמה לפצועים".
"וכמובן, מאורעות מאי 2021 שליוו את מבצע שומר החומות, שהתרחשו בעיקר בלוד ובערים המעורבות. בעקבות המאורעות האלה, בוצע באופן מיידי הגיוס הנרחב בתולדות משטרת ישראל במהלכו גויסו כל פלוגות המילואים של מג"ב, הוכנסו לתוככי הערים פלוגות מג"ב המשרתות באיו"ש, ובתיאום בין המפכ"ל לביני המשטרה יצאה למבצע "חוק וסדר", המהווה תפנית ביחס המשטרה לאירוע".
"מדובר", הסביר אוחנה, "במבצע הנרחב ביותר בתולדות המשטרה ובמהלכו בוצעו בעוצמה, לעיתים בעוצמה רבה, למעלה מ-2,100 מעצרים, נתפסו עשרות כלי נשק ואמל"ח והוגשו כתבי אישום נגד מאות מהפורעים. גם כאן, עוד נותר הרבה מה לעשות, אך המסר שעלה ועודנו עולה מהמבצע הזה הוא שכל מי שהרים יד או אבן או בקת"ב או נשק, שכל מי שהצית וכל מי שהסית – יידע: משטרת ישראל תגיע אליו. וכל זאת, מעבר לאירועים הנוראיים אך למרבה הצער שגרתיים של רצח, פשיעה ותאונות דרכים".
"שירות בתי הסוהר גם הוא לקח חלק במאבקים אלה, ובפרט במאבק בהתפשטות נגיף הקורונה, והצליח להשיג שליטה טובה מאוד יחסית בתוככי בתי המעצר ובתי הסוהר בפעילות נחושה וחכמה, לא בלי מחירים כמובן. וגם כעת, במבצע חוק וסדר, זכיתי לראות חזון שהתגשם, עת שיתוף הפעולה בין גופי הבט"פ היה במיטבו: משאיות להובלת עצורים של יחידת נחשון ליוו את מבצעי המעצרים הגדולים בשטח, יחד עם הלוחמים שבעצם פינו את השוטרים לביצוע משימותיהם ולביצוע של עוד מעצרים, כשהם לוקחים אחריות על העצורים בשטח, לוחמים של יחידת "מצדה", יחידת העילית של שב"ס ביצעו מעצרים יחד עם המשטרה לאחר ששוטרו על ידי בצו המעניק להם סמכויות שוטר ושעליו חתמתי, ומפקדי שב"ס ובראשם הנציבה פעלו כדי לצופף את בתי הסוהר ולאפשר למשטרה לעצור ככל שדרשה בלי "מכסות" הנובעות מהצפיפות בבתי הסוהר והמעצר".
עוד כתב אוחנה: "בשנים האחרונות הושקעו כספים ומשאבים, נבנו יותר תחנות ונקודות משטרה ביישובים הערביים מאשר אי פעם בתולדות המדינה וגויסו מאות שוטרים מוסלמים למשטרת ישראל. זה לא היה מהלך פוליטי, זה היה מהלך מחויב נוכח המציאות: מיעוט קטן מתוך ערביי ישראל, מחולל 60% מהפשיעה החמורה, הרצח, האלימות ועבירות הנשק והירי. ברור לגמרי ששם יש להשקיע את מירב המאמצים".
"ואכן, הקמנו מפקדות משימתיות בטובא זנגריה, ברהט, בלוד ובמקומות נוספים, הפועלות בדיוק לשם כך – והתוצרים באים לידי ביטוי בעליה משמעותית בתפיסות נשק, במעצרים ובהגשת כתבי האישום. הקמנו אגף ייעודי לסיכול פשיעה בחברה הערבית – אגף סי"ף (בערבית חרב, ובעברית – סיכול פשיעה)". "
החזרנו את האחריות לטיפול בפשיעה החקלאית לכוחות משמר הגבול, הרחבנו את מודל השיטור העירוני והתחלנו פיילוט לשיטור מועצתי, שיביא לשיפור השירות לתושבי המועצות האיזוריות ולמאבק טוב יותר בפשיעה החקלאית".
"אחת ה"שריטות" שלי", גילה אוחנה, "הוא נושא המאבק בתופעת הפרוטקשן, או בשפה המשטרתית – סד"ח — שמלווה אותנו עשרות שנים. מרגע כניסתי למשרד יודעים כל מפקדי המשטרה שנפגשו איתי כי זהו יעד מרכזי עבורי, ואכן כך הונחו הימ"רים והיל"פים, מפלג שלם בלהב 433 הוסב לטיפול בתופעת הפרוטקשן, החלו תהליכי חקיקה לקביעת עבירה ייחודית של סחיטת דמי חסות שאיננה קיימת היום בספר החוקים, והחלה עבודת מטה להעברת תחום חברות השמירה ממשרד המשפטים למשרד הבט"פ, באופן שיאפשר פיקוח מיטבי והדוק שלא מתקיים היום".
"הייתה עליה משמעותית בתחום תפיסות הנשק, היתה התקדמות יפה בפענוח תיקי הרצח וירידה בעבירות הרכוש.
בשירות בתי הסוהר הצערנו את דור הפיקוד, התחלנו תהליכים של הטמעת טכנולוגיות שיחליף את המציאות המיושנת וקידמנו את פרויקט שטח המחיה. בביקורי בבתי הסוהר למדתי גם על הבעיות – אבל גם על הדברים הנפלאים שעושים בשירות בתי הסוהר למניעת "מועדות" רצידיביזם בקרב אסירים. שב"ס בהנהגתה של הנציבה הוא ארגון בתנופה ובמגמת שיפור מתמדת", הוסיף אוחנה.