צוות של חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים המליץ היום (ראשון) לממשלה לחכות עד לסוף השבוע כדי לראות אם העלאת המודעות, חובת חבישת מסכות וסגירת אולמות האירועים הועילו להגבלת ההדבקה.
לדברי החוקרים, "מסתמנת התייצבות מסוימת בקצב התפשטות המגפה, אך עדיין לא במידה מספקת. בקצב ההכפלה הנוכחי, בתחילת השבוע של ה-19 ליולי תידרש החלטה על החמרת צעדי המנע, כדי לבלום התדרדרות שעלולה להוביל לכשל ביכולת העמידה של מערכת הבריאות - מהסגרים אזוריים נרחבים ועד כדי הסגר מלא", כותבים החוקרים.
"יש לוודא איסור מוחלט של התקהלויות בכל מקום סגור. יש להמתין עד סוף שבוע זה ולאפשר בחינה של השפעת צעדי המנע שבוצעו החל מ-2/7".
החוקרים החתומים על המסמך הם פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' רן נירפז (בית חולים הדסה), פרופ' דורון גזית, פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, ד"ר מיכאל אסף ופרופ' נדב כץ - ממכון רקח לפיסיקה ומביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בירושלים.
התחזית שלהם ממשיכה להיות קודרת. "קצב העלייה במאושפזים נתמכים נשימתית עולה בדומה לקצב העלייה במספר הנדבקים החדשים. מאז תחילת אפריל, מדד זה חוזה באופן אמין גם את התמותה הצפויה ואת העומס בבתי החולים (התחזית היא לתוספת של כ-100 נפטרים נוספים עד סוף חודש יולי)", קבעו החוקרים במסמך שלהם.
עוד לטענת החוקרים, המדד החשוב עבורם הוא כמות החולים במצב בינוני-קשה, ובנוגע לכך הם אומרים שנותר עוד כשבוע של בדיקות: "ההשפעה במדד החולים הנתמכים נשימתית (בינוני+קשה) מעוכבת בכ-10-13 ימים ביחס לשינוי מגמות במגיפה (הנובעים למשל מביצוע צעדי מנע)".