במכון ה CT של בית החולים רמב"ם נרשמה השבוע התרגשות גדולה כאשר חנוטים - מומיות - הובאו מהמוזיאון הימי הלאומי לבדיקה, וציפור בז, שנחנטה ונשתמרה מעל 2,500 שנה בצורה מופלאה עלתה ונתגלתה על מסכי המחשב.
היה זה מבצע מיוחד, ראשון מסוגו, בשיתוף פעולה נדיר בין בין מוזיאוני חיפה לבין ביה"ח רמב"ם, כאשר ממצאים נדירים השייכים לאוסף מוזיאון הימי הלאומי, חנוטים מצריים משנים קדומות לפני הספירה הובאו לבית החולים על מנת לערוך בדיקת CT שתברר איזה גוף מצוי בתוך החניטה.
מדובר בשני חנוטים מצריים עתיקים - האחד, גודלו כמטר והוא מתוארך מתקופה שבין 500 ל-1,000 שנה לפנה"ס, והשני קטן יותר, בצורה של ציפור.
צוות המוזיאון הימי בראשות אוצרת המוזיאון עדי שלח, ואנשי שימור האוספים במוזאוני חיפה בראשות מנהל שימור האוספים רן הלל, ביקשו לדעת לצורכי מחקר ושימור - מה יש בתוך החניטה. מנכ"ל מוזיאוני חיפה יותם יקיר פנה למנהל ביה"ח רמב"ם ד"ר מיכאל הלברטל בבקשה לערוך את בדיקת ה CT יוצאת הדופן והאחרון נעתר מיד.
בתוך המומיה הגדולה יותר נתגלה חומר לא ברור ויידרשו בדיקות נוספות כדי להבין בדיוק מהו. אך בתוך החניטה האחרת, זו בצורת ציפור, נתגלה הבז החנוט, כשאמור נשתמר באופן מלא ומופלא. אם התאריך המשוער שבו התבצעה במצרים החניטה מדויק, הרי שמדובר בזמן שבו ממלכת אשור שלטה בצפון, ירבעם היה מלך בישראל, העיר רומא רק נוסדה ובדרום אמריקה הקימו את הפירמידות הראשונות. תוצאות הבדיקה שכאמור עוד יעובדו ויילמדו, יסייעו מאד לצוות המוזיאון במחקר, באופן הטיפול בחנוטים ובהצגת המוצגים.
מנהל ביה"ח רמב"ם, ד"ר מיכאל הלברטל אמר: "שמחתי על הפנייה מפני שכול מה שמסייע למחקר מדעי, הוא משהו שאנו שמחים לסייע לו. היה מרגש מאד לראות את החנוטים המצרים נכנסים לתוך מכונת הCT ועוד יותר מרגש היה לראות את המסכים שהראו לנו את מה שהיה חבוי בתוך המומיות אלפי שנים"ץ
מנכ"ל מוזיאוני חיפה יותם יקיר הודה להנהלת רמב"ם על הסיוע למחקר האוספים הנדיר במוזיאון הימי הלאומי. יקיר אמר: "הניגוד בין הטכנולוגיות הכי מתקדמות לפריטים מלפני אלפי שנים- היה מרתק ומרגש כאחד. המוזיאון הימי הלאומי, שאין דומה לו בארץ, נפתח כעת מחדש ומציע מוצגים נדירים מסוגם בעולם והצפייה בהם היא בהחלט חוויה מרתקת ומומלצת לכולם".