בעוד מדינת ישראל נערכת למלחמה בגל השני של נגיף הקורונה, נפתלי בנט, שר הביטחון היוצא, מפרסם היום (שלישי) פוסט בו הוא תוקף את העובדה שלא עורכים מספיק בדיקות ביום.
בעמוד הפייסבוק שלו, תחת הכותרת "איך ממשלת ישראל הצליחה להחריב את פרויקט מכון וייצמן לביצוע 60,000 בדיקות קורונה ביום", האשים בנט את נתניהו ומשרד הבריאות.
לפניכם הפוסט במלואו: "כפי שאתם כבר יודעים, יש שתי חלופות להתמודד עם גל קורונה שני:
חלופה א' "הפטיש" - סגירה מחדש של מערכת החינוך, עסקים. מסיבות עיתונאים דרמטיות ב20:00 בערב וכו' - יעיל, אך משמיד פרנסה של מיליוני ישראלים.
חלופה ב' "פינצטה" - ממשיכים להפעיל כלכלה (כמעט) כרגיל, אך מאתרים, "שולפים" ומבודדים את נשאי הנגיף באופן יומיומי, וכך קוטעים את שרשראות ההדבקה, ומונעים אובדן שליטה. כל זה ללא פגיעה גדולה בפרנסה.
אך תנאי יסוד למימוש תפיסת ה"פינצטה" - ביצוע הרבה בדיקות בכל יום. כ50,000 ביום. במחוז וואן בסין (עם כ11מיליון תושבים - דומה לישראל) ביצעו חצי מיליון בכל יום משך כשבועיים.
צריך הרבה בדיקות, מהירות, ואמינות. זה אפשרי. אך בשביל זה צריך לעבוד. צריך להגדיל קיבולת בדיקות ופיענוח.
והנה הסיפור: שני מדענים נפלאים ממכון וייצמן, הפרופסורים עידו עמית וערן אלינב החליטו להירתם למשימה הלאומית. שניהם מבריקים, צנועים, ואנשים כלבבכם. ארץ ישראל הטובה. הם הסבו רובוט מיוחד במכון, וביצעו מספר פריצות דרך, כך שכל רובוט כזה מסוגל לפענח כ15,000 בדיקות ביום, ברמת אמינות גבוהה מאד.
כאלה רובוטים יש 7-8 בישראל. אז מספיק 5 רובוטים כאלו בשביל להגיע ל75,000 בדיקות ביום. נשמע מושלם? אז זהו. פקידים במשרד הבריאות עשו הכל כדי לחבל, להקשות ולתקוע מקלות בגלגלים. בתחילה סירבו לאשר למכון וייצמן גישה לנגיף(!), אח"כ מיררו חייהם בעוד דרישות הזויות, ולכלכו עליהם בתקשורת.
לאורך כל הדרך, ממשרד הביטחון סייעתי להם להתגבר על הקשיים. איפשרנו ליטול דגימות מחיילים, סייענו להם בציוד, במשאבים, ועוד. ירדתי למכון מספר פעמים. אפילו חיברתי להם את אנשי סיירת מטכ"ל כדי לבנות נהלי עבודה יעילים, הבאתי לשם את מנכ"ל המשרד שלי אודי אדם לקראת רכש מסיבי של מטושים, וחיברתי גם את כל הגורמים בצה"ל כולל את הרמטכ"ל.
כל מה שהיה צריך ממשרד הבריאות הוא אישור. כן. רק אישור. אך הם סירבו. ובלי אישור משרד הבריאות, הכל תקוע.
כשראיתי שמיציתי את כל האפשרויות, העליתי את הנושא ישירות לראש הממשלה שכמובן התלהב מהפרויקט, אך ההתלהבות לא תורגמה למעשה. אגב, מספר פעמים הבאתי זאת לשולחנו. כאמור, זה לא הועיל. אינני יודע מדוע הוא לא דפק על השולחן.
בסוף, אנשי מכון וייצמן התייאשו. "מה אנחנו צריכים את הבלאגן הזה? רק רצינו לעזור. לא רוצים, לא צריך". וזהו. ירדו מזה. לגמרי.
זהו. ישראל איבדה אפשרות לבצע 60,000 בדיקות ביום. כרגע רק עושים כמה אלפים בודדים, באיחור ניכר, בחוסר דיוק, חולים ממתינים ימים ארוכים בבית. משפחות וחברים של תלמידי ספר "נגועים" אינם נבדקים. חוזרים מחו"ל אינם נבדקים.
אך לא מאוחר. אני קורא לראש הממשלה להפעיל את כוחו, להעיר מחדש את הפרויקט, לפקוד על משרד הבריאות להתנפל מחדש על הפרויקט. זה אפשרי! זה בדיוק תפקיד דרג מדיני. החלופה של סגירה מחדש עסקים היא רשלנות קיצונית. אתם הממשלה. תמשלו!".
משה בר סימן טוב מגיב: הבדיקות לא היו אמינות
המנכ"ל היוצא של משרד הבריאות, משה בר סימן טוב הגיב לפוסט של נפתלי בנט וכתב: "יש סיפורים שגם אם חוזרים עליהם 60,000 פעם לא הופכים למציאות. מישהו מעלה על דעתו שהיינו מוותרים על אופציה כזאת אם היא הייתה אמינה? לצערנו רמת התוקף של הרעיון היצירתי הזה לא עברה את הסף שניתן לסמוך עליו.
"עשינו ואנחנו עושים כל מאמץ להגדיל את מספר הבדיקות, אך בלי להתפשר על הרמה של הבדיקות. מה זה אומר להתפשר על הרמה של הבדיקות? זה אומר בדיקה שנותנת תוצאה כוזבת וקובעת לגבי אדם בריא שהוא חולה או אדם חולה שהוא בריא. זה המחויבות שלנו לציבור.
"היו עלינו הרבה מאוד לחצים מסחריים מהרבה גורמים לקנות ערכות בדיקה לא תקפות בממון רב. הכסף לא היה שיקול, אך אמינות הבדיקות היא ערך חשוב מאוד בקבלת החלטות מהסוג הזה.
"יש לנו היום יכולת לבצע מעל 15,000 בדיקות והיכולת תגדל ל-20,000 ואחכ ל-30,000 בדיקות לפי הצורך, וללא פשרות על האמינות. לא הייתם רוצים להכניס את סבא וסבתא שלכם לבית חולים אם הם בריאים בגלל תוצאות בדיקה כוזבות, דבר שקרה, כשהתפשרנו על האיכות בגלל לחצים לא ענייניים".