בתחילת השבוע פורסם מאמר של העיתונאית האמריקאית והכותבת הבכירה של ה'ניו יורק טיימס' לבית הלבן, מגי הברמן, המוקדש לחופשתו השנתית של הנשיא דונלד טראמפ במאר א-לאגו.
אתר הנופש האקסקלוסיבי שממוקם בפלורידה, כבר מזמן משמש האחוזה של טראמפ ומשפחתו ובשנים האחרונות הפך לבית הנשיא הלא רשמי. אך הפעם האווירה 'בבית הלבן החורפי' הייתה רחוקה מרוגע והשקט השולטים בעולם הגדול בעונת החגים הנוצריים.
הסיבות למתח מרוץ הבחירות המתקרב והליך הדחת הנשיא וגם המצב הביטחוני וההתפתחויות בעיראק. במהלך החופשה טראמפ עשה צעדים בלתי-צפויים שהשפיעו לא רק על המצב הפנימי בארה''ב אלא על כל העולם - ומדינת ישראל לא היחידה ברשימה.
הצופה מבחוץ אינו יכול לראות הבדל משמעותי בסדר היום של הנשיא בהשוואה לביקוריו הקודמים. טראמפ לא שינה את הרגליו. ביום הוא בילה זמן במועדון הגולף המקומי, בו נפגש עם חבריו ויועציו באווירה בלתי רשמית ונעימה. בלילה הוא השתתף בארוחות ערב מפוארות, אליהן הצטרפו בני משפחתו וחברי הצוות שלו.
אך בניגוד לשנים קודמות בהן טראמפ נמלט בסך הכל לשבועיים של חופש מהתקשורת, הפעם חופשתו של טראמפ לפני השנה הרביעית של כהונתו בתור נשיא, הייתה מתוחה הרבה יותר גם בשל הדיונים על הדחתו מהבית הלבן שהתקיימו בסנאט ודווחו בתקשורת האמריקאית, על פי הדיווח, טראמפ צפה בהן בעניין רב והגיב בזעם, כרגיל בחשבון הטוויטר שלו.
טראמפ הגיע כאמור לחופשה כשהוא במתח גם לקראת הבחירות המתקרבות לכהונתו השנייה. הברמן מתארת, כי לפי עדויותיהם של האנשים המקורבים לטראמפ, כמה שעות לאחר פיגוע הדקירה בביתו של האדמו"ר מקאסאן במונסי, הוא התקשר לרונלד לאודר, נשיא הקונגרס היהודי העולמי ואיש עסקים מושפע בתחום קוסמטיקה שתמך בטראמפ, והביע כלפיו ביקורת קשה. טראמפ טען, כי הוא מצפה מלאודר להתאמץ יותר כדי לבטא את תמיכתו בו.
לפני כחודש שמו של לאודר עלה בכלי תקשורת בקשר ליוזמתו להשקיע 25 מיליון דולר במאבק נגד האנטישמיות. טראמפ לא החמיץ את ההזדמנות להזכיר ללאודר שהוא עשה ליהודים יותר מכל נשיא קודם ונמצא בסכנת איבוד קולות של יהודים בבחירות הקרובות.
חששותיו של טראמפ קשורות לכוונתו של מייקל בלומברג, המיליארדר היהודי וראש עיריית ניו יורק לשעבר, להשתתף במירוץ הבחירות מטעם המפלגה הדמוקרטית. לבלומברג עם הון המוערך ב-5.5 מיליארד דולר יש אפשרויות רחבות לממן את הקמפיין שלו. לאודר הודה רשמית בעובדה שאכן מגיעה לטראמפ תמיכה רבה בתמורה לתמיכתו כלפי הקהילה היהודית האמריקאית ומדינת ישראל. אך לפי כמה דיווחים מאנשיו של הנשיא, בשיחתם טראמפ התכוון לא רק לתמיכה ברמה הצהרתית, אלא גם ברמה מעשית למימון הקמפיין שלו.
ההפתעה הביטחונית של טראמפ לפנטגון
חופשתו של טראמפ הייתה מתוחה כאמור, גם בשל הנושא הביטחוני, מותו של הקבלן האמריקאי על ידי ירי רקטות בעיראק, ברקע ההפגנות המתמשכות נגד הנוכחות הזרה בעיראק וניסיונות לפרוץ לשגרירות האמריקאית בבגדד, הובילו אותו לנקוט בקו נוקשה שאפילו חלק מיועציו הופתע ממנו.
יומיים אחרי המסיבה לכבוד השנה האזרחית החדשה, טראמפ אישר את חיסולו של קאסם סולימאני. הברמן מציינת במאמרה כי התגובה הרשמית של הבית הלבן עד עכשיו הייתה חסרת פרטים על הסיבות להחלטה. כרגיל, טראמפ עדכן את הציבור הרחב דרך טוויטר והעביר רק נאום קצר בנושא לקראת פגישתו עם הבוחרים האוונגליסטים במיאמי.
במאמר אחר שהתפרסם ב'ניו יורק טיימס', גם בו הברמן אחת מהכותבים, נחשף כי הפנטגון הציב את חיסול סולימאני כאחת מאפשרויות הפעולה בתגובה לפעילות האיראנית כנגד אינטרסים אמריקאים. אלא שכוונת בכירי הפנטגון הייתה להציג את אפשרות החיסול כפעולת קיצון לא סבירה, דווקא כדי להגביר את האטרקטיביות של אפשרויות פעולה אחרות, סבירות יותר בעיני המציגים. זהו דפוס פעולה מוכר וידוע של גופי ביטחון בארץ ובעולם.
אך הפעם ״הקרבן״, במקרה זה הנשיא טראמפ, לא שיחק לפי הכללים המוכרים ובחר דווקא באפשרות הפחות סבירה בעיני המציגים - כך הוא למעשה טרף את הקלפים מול הפנטגון שלאחר שאנשיו הציגו את חיסול סולימאני כאחת האפשרויות, לא יכול היה לסגת אחור ולהודות שהמטרה הייתה למעשה לנווט את בחירת הנשיא להחלטות אחרות.
לפי דעתה של הברמן, ניתן ללמוד מהחופשה הזו על סגנון ניהול העניינים הייחודי של טראמפ. היא מרמזת על חוסר נטייה לפעולה מתואמת בהחלטות של טראמפ שעוסק בעיקר בפתרון הבעיות של אותו יום מבלי לעסוק רבות בהשלכות, כמו גם גם על צורכו בתגובות חיוביות מצד הציבור ומקורביו מה שהביא לדעתה לזמן הארוך מאז החיסול ועד לתגובה הרשמית של הבית הלבן. לדבריה טראמפ עקב בעניין רב לראות מי תומך במהלך שלו ואיך הוא התקבל בציבור בטרם הגיב.
אין ספק שסגנונו של טראמפ יכול להשפיע בצורה ישירה על המזרח התיכון והעולם כולו כשכעת נותר רק להמתין ולראות כיצד יתפתחו העניינים מול איראן ובמקביל בקמפיין הבחירות של הנשיא.