בעקבות העובדה שתשעה בני אדם מתו בארצות הברית ובצל החשש כי גם בישראל יהיו שייפגעו, החליט משרד הבריאות לבחון איסור מוחלט על שיווק סיגריות אלקטרוניות בישראל.
בישיבה שכינס לאחרונה מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב והדרג המקצועי במשרד, הורה סימן טוב לבחון כלים משמעותיים יותר לאיסור שיווק מוחלט של סיגריות אלקטרוניות בישראל או הגבלות אחרות, ובראשן איסור שיווק בטעמים.
בתיקון לחוק אשר אושר בחודש דצמבר האחרון, נקבעו מגבלות ואיסורים על שיווק סיגריות אלקטרוניות ובכלל זה איסור מקיף על פרסום סיגריות אלקטרוניות, איסור מכירה לקטינים ועוד.
כמו כן איסורים הנוגעים לחובת אריזות אחידות, אזהרות לסיגריות אלקטרוניות ואיסור הצגת סיגריות אלקטרוניות למכירה. הוראות אלו ייכנסו לתוקף בינואר 2020.
בנוסף, נקבעו לחוק תנאים לייצור ולשיווק של סיגריה אלקטרונית, מחסנית וחומר מילוי, הכוללים איסור על שיווק סיגריה אלקטרונית, מחסנית או חומר מילוי בריכוז ניקוטין העולה על 20 מיליגרם למיליליטר.
כעת ולאור הדיווחים האחרונים, משרד הבריאות בוחן החמרת המגבלות והאיסורים, לרבות באמצעות הטלת צו זמני לאיסור השיווק עד להשלמת הליכי החקיקה.
המנכ"ל הורה לא להמתין לחקיקה ראשית דרך הכנסת ועבודת הוועדות הפרלמנטריות, ולנסות לאפשר איסור מחמיר כגון איסור מוחלט לשיווק, עד שהדבר יתאפשר בחקיקה ראשית- דרך הכנסת, שתתכנס.
לדברי משה בר סימן טוב, "אני קורא לציבור לא לחכות לצווים וחקיקה ופשוט להימנע מצריכה של חומרים מזיקים לבריאות כמו סיגריות לסוגיהן השונים ולא ללכת שולל אחר הבטחות לא מבוססות על נזקים מופחתים של סיגריות אלקטרוניות.
"לצערי אנו עדים לסיכון של ממש לבריאות הציבור מהשימוש ההולך וגובר ברמה העולמית במוצרים כגון אלה. גל התחלואה האחרון בארצות הברית צריך לשמש תמרור אזהרה לכל רשויות הבריאות בעולם לנהוג כלפי אמצעים אלה בחומרה המירבית".
בפורום יצרני ויבואני מוצרי האיוד מתחו ביקורת על כוונת המשרד לאסור שיווק של סיגריות אלקטרוניות. "בישראל מתים מדי יום 24 אנשים כתוצאה מעישון סיגריות בוערות. ארגוני בריאות ברחבי העולם מעודדים מעשנים בגירים לעבור לאיוד סיגריה אלקטרונית – ללא טבק וללא בעירה – כחלופה פחות מזיקה עבורם".
לדבריהם, "הקריאה התמוהה להפסקת השיווק של סיגריות אלקטרוניות בעוד שסיגריות בוערות ממשיכות להימכר, תנציח את העישון בקרב מיליון המעשנים הבגירים בישראל".