ההתקפלות הצפון קוריאנית בנושא הגרעין מגיעה מרצון טוב? או שרק מדובר תזמון מוצלח במיוחד? חוקרים סינים טוענים שאתר ניסויי הגרעין של צפון קוריאה יצא משימוש, אחרי שחלק גדול ממנו קרס בפיצוץ במהלך ניסוי בספטמבר. החוקרים דיווחו על מסקנתם שבוע אחרי הודעתו הדרמטית של שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, שאמר שארצו תפסיק את ניסויי הגרעין שלה. - ייתכן כי פשוט בגלל שאין לה ברירה.
על פי הדיווחים, שתי קבוצות של מומחים סינים טוענות שהקריסה באתר "מעמידה את סין ואת המדינות השכנות בסכנה חסרת תקדים של חשיפה לקרינה רדיואקטיבית". ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב שהמומחים מזהירים שפיצוץ נוסף באתר יגרום ל"אסון סביבתי".
אחד החוקרים אמר לעיתון הסיני 'South China Morning Post' שהקריסה באתר התת-קרקעי פונגיה רי, מתחת להר מנטפ, היא הסיבה האמיתית שעומדת מאחורי הודעתו המפתיעה של הדיקטטור, לקראת שיחות שאמורות להתקיים עם דרום קוריאה וארה"ב בניסיון לפתור את סוגיית הגרעין הצפון קוריאני.
ראש צוות החוקרים וון ליאנשינג, מהאוניברסיטה הסינית למדעים וטכנולוגיה, אמר שהקריסה הייתה אחרי הניסוי ב-3 בספטמבר - שהיה החזק ביותר של פיונגיאנג. אחרי הניסוי זוהו בהר כמה רעידות אדמה, ותמונות הלווין הראו מפולות באזור שככל הנראה הסתיימו בצורה יותר דרמטית לאחר מכן.
לפי הערכות הרעידה הראשונה, זמן קצר אחרי הפיצוץ, נגרמה מקריסה כלשהי בתוך ההר. שתי הרעידות האחרות היו חלשות בהרבה. לפי ראש צוות החוקרים החום מהפיצוץ המס סלעים ויצר בור גדול באתר. צוות שני של מומחים הסיק מסקנות דומות בנוגע לסכנה..
שבועות אחר כך דיווחים לא מאומתים סיפרו ש-200 עובדים לכל היותר נהרגו בקריסת מנהרה חדשה באתר שככל הנראה איבדה את יציבותה לאחר הניסוי. בדצמבר סיפר עריק צפון קוריאני שקים הוציא להורג את פארק אין יאנג, שהיה אחראי על אתר הגרעין פונגיה רי.
בשנה שעברה העריכו מומחים שבחנו את תמונות הלוויין שבעקבות הפיצוצים של הניסויים סובל האתר מתופעה גיאולוגית המכונה "תסמונת ההר העייף". התופעה נוצרת בעקבות ניסויים גרעינים תת-קרקעיים ומשפיעה על הסלעים באזור האתר. נוצרים בהם שברים גדולים והם נעשים יותר ויותר פגיעים וחדירים. בצפון קוריאה לא חסים במיוחד על חיי אדם אך ייתכן שהדיקטטור חושש שקרינה רדיו אקטיבית תרגיז גם את הסינים