מאז החלו ניתוחי הלייזר בארץ לפני כ-27 שנה, נפרדו עשרות אלפי אנשים "מהזגוגיות".
"עיקרון הליך תיקון הראייה לא השתנה לאורך השנים, מה שהשתנה הוא הידע הנצבר והטכנולוגיה. אנו מתקנים את הראייה למאות מטופלים בחודש בשיטות המתקדמות ביותר בתחום", אומר שמוליק וקס, מנכ"ל אסותא אופטיק, הפועלת במרכזי אסותא השונים ברחבי הארץ.
"בעזרת מכשיר הלייזר אנו משנים את מידת קמירות הקרנית וכך קרני האור נשברות באופן מדויק על מרכז הרשתית והראייה הופכת להיות חדה ומדויקת. השינוי מתבצע על ידי אידוי תאים מפני הקרנית", מסבירה פרופ' אירית בכר, מומחית לניתוחי קרנית, מנהלת רפואית באסותא אופטיק.
"ככל שמספר המשקפיים גבוה יותר, כך יש לאדות יותר רקמה מהקרנית עד גבול שאסור לעבור על פי תקנות בינלאומיות".
לאחרונה, רכשה אסותא אופטיק את מכשיר הלייזר Schwind Amaris 500E, המכשיר היחיד המבצע בלייזר את הסרת שכבת ה'אפיתל', השכבה העליונה של הקרנית, ומתקן את המספר במהלך אחיד בטכנולוגיית TRANS PRK.
"מדובר בחידוש משמעותי שבו מסירים הן את שכבת התאים העליונה בעזרת מכשיר הלייזר, ובהמשך מכשיר הלייזר אף מאדה את תאי הקרנית ומעצב את צורתה ללא שימוש במכשור כירורגי הנוגע בעין. באופן זה, רמת הבטיחות ודיוק הפעולה עולה, משך ההחלמה מתקצר והתוצאות מדויקות יותר. נכון להיום מיושמת הטכנולוגיה באסותא אופטיק בלבד".
שיטה נוספת לתיקון הראייה הינה Z-LASIK, בשיטה זו, יוצר מכשיר הלייזר "חלון טיפולי" בקרנית ומאפשר טיפול בשכבות הפנימיות של הקרנית. בניגוד לשיטת הLASIK- הסטנדרטית בה חותכים את הקרנית בסכין, בשיטת Z-LASIK מכשיר לייזר מתקדם מחליף את סכין הניתוחים המסורתית. עומק הטיפול, מיקומו וכיוונו נשלטים באופן מדויק ביותר, זמן החזרה לשגרה הוא מיידי והסיכון מינימלי.
"ניתוח לייזר אינו דורש אשפוז, מבוצע בהרדמה מקומית בטיפות עיניים ואורך דקות ספורות. עם כל ההכנות, מדובר בהליך של רבע שעה לערך", מסבירה פרופ' בכר.
ההליך מתאים למטופלים בין הגילאים 18-60. "מדובר בפעולה המקנה ביטחון עצמי, נוחות, אפשרות לעסוק בספורט בקלות, הימנעות מגירוד או רגישות בעיניים לאחר שימוש ממושך בעדשות מגע. כל אלה הופכים את ההליך לכזה המשפר משמעותית את איכות החיים", אומר שמוליק וקס.
בדיקות ההתאמה מתבצעות באופן יסודי ומקיף ללא תשלום, ובמהלכן נפסלים כרבע מהפונים על רקע אי התאמה, בשל קרנית דקה מאוד, מחלות רשתית או מבנה לא תקין של הקרנית.
למרות ההתפתחות בתחום וההליך הרפואי הנחשב בטוח למדי, לא מעט חוששים לעבור את תיקוני הראייה בלייזר.
"חשוב לדעת שמידת הסיכון שאנחנו לוקחים בהליך לתיקון הראייה פחותה מאשר הסיכון בהרכבת עדשות מגע. החדירה לעין לא קיימת וגם אם קיים נזק, מדובר בנזק בר תיקון", אומר שמוליק וקס.
"למרות שהיום יודעים יותר על ההליך והמכשור מדויק יותר, אנחנו שמים לעצמנו הגבלות יותר מאי פעם. אנחנו בית חולים ומחויבים לסטנדרטים גבוהים. מבחינתנו, אם קיים ולו הסיכון הקטן ביותר, עדיף לא לקחת אותו. אנחנו מטפלים באנשים בריאים ומעדיפים לשמור עליהם כך".
ניתוח לתיקון הראיה זוכה לאחריות לכל החיים, "אולם קיימת אפשרות של נסיגה או חזרה להרכבת משקפיים, בדרך כלל בגילאים צעירים", אך זו אינה שכיחה ברוב המקרים עקב ניתוח לאחר התייצבות המספר, מעידה פרופ' בכר.
"תהליך התארכות גלגל העין אינו ניתן לעצירה, ללא קשר לניתוח – זהו תהליך טבעי. עם זאת, הבשורה הטובה היא כי בדרך כלל, במצבים אלו ניתן לבצע תיקון על פי רוב".
"אנחנו גאים ביותר לעמוד בסטנדרטים המחמירים של בית החולים ושל התקן הבינלאומי המחמיר JCI. עצם הידיעה כי הניתוח מתבצע באסותא, מקנה למטופלים הרגשת ביטחון. כיוון שאנו פועלים בפיקוח בית החולים, אנו מהווים גוף ייחודי בתחום ניתוחי הלייזר בישראל", מסכם שמוליק וקס.