כחלק מהשלמת תהליך קבלת המשכנתא, על הלווים לרכוש, ברוב המקרים, שני סוגי ביטוח שבהם הבנק מקבל את סכום הביטוח אם הוא מופעל: ביטוח חיים וביטוח מבנה.
המטרה של ביטוח החיים היא להגן על בני המשפחה במקרה של פטירת אחד הלווים המבוטחים וכן לשמש כבטוחה נוספת לבנק. במקרה כזה, חברת הביטוח שבה לקחתם את פוליסת ביטוח החיים תפרע לבנק את יתרת ההלוואה שטרם נפרעה עד למועד פטירת הלווה. בני המשפחה יוכלו להשתחרר מתשלום יתרת ההלוואה בכפוף לתנאי הפוליסה שנרכשה על-ידי הלווים, לרבות גובה הכיסוי הביטוחי.
אז איך נקבע סכום ביטוח החיים? כשלוקחים את הביטוח צריך לתת כמה פרטים, בהם גילכם, מצבכם הבריאותי ואם אתם מעשנים. אם אתם מעשנים - אז הסכום שתשלמו כל חודש לביטוח יהיה גבוה יותר מזה של מי שבן גילכם שאינו מעשן. מובן שפרטים נוספים על מצבכם הבריאותי ישפיעו על גובה התעריף.
הביטוח השני שיש לעשות הוא ביטוח מבנה. הכוונה היא שהנכס שרכשתם משמש כבטוחה להלוואה. ביטוח הנכס מגן מפני נזקים אפשריים בדירה כתוצאה מרעידת אדמה, סערה, שיטפון וכדומה, וגם במקרה זה, בכפוף לתנאי הביטוח וגובה הכיסוי הביטוחי בפוליסה שנרכשה.
אם לקחתם משכנתא, אבל הדירה שרכשתם מהקבלן טרם מוכנה, לא תצטרכו לשלם ביטוח מבנה עבור התקופה עד לתאריך שבו תקבלו את החזקה בדירה.
יש להביא בחשבון כי עלויות הביטוח הנדרשות למשכנתא קיימות לכל תקופת ההחזר, ויש להביא אותה בחשבון כשאתם מתכננים את ההחזר החודשי. באופן כללי מומלץ כי סך כל החזרי המשכנתא, כולל תשלומי הביטוח, לא יעלה על שליש מההכנסה החודשית הפנויה שלכם.
עוד על משכתנא:
- משפיצר ועד בלון: כל השיטות להחזיר את המשכנתא
- מוכרים דירה? כך תתנהלו עם המשכנתא
- למחזר: כך תקבלו תנאים טובים על המשכנתא
- מדריך: כל העלויות הבלתי צפויות בדרך לדירה
- שלב אחר שלב: כך תקבלו משכנתא לדירה ראשונה
לווים לא נדרשים לביטוח חיים אם יתרת הלוואתם קטנה מ-30,000 שקל, וכן אינם נדרשים לביטוח מבנה אם יתרת כל ההלוואות על הנכס קטנה מ-30,000 שקל.
את הפוליסות יש לשעבד לבנק שבו אתם לוקחים את המשכנתא. על מנת שלא לגרום לעיכובים בביצוע המשכנתא, בררו מראש מהן דרישות הבנק לגבי הפוליסות שהוא מבקש.
את ביטוחי המשכנתא ניתן לרכוש ממבטחים שונים ובאמצעות סוכנויות ביטוח שונות, והכול לפי בחירתכם. ניתן גם לרכוש את הביטוח מסוכנות בבעלות הבנק.