יש כמה דרכים להכין את אחד התבשילים המסורתיים של שבת - החמין. המתכון הבא הוא אולי לא הדרך המסורתית, אבל הוא מבטיח חגיגה של טעמים.
החומרים:
בצל גדול, קצוץ קטן,
מקל סלרי אחד קצוץ,
שלושה שיני שום חצויים. לאדות בשמן חם בסיר עם תחתית עבה.
להוסיף כוס שעועית מעורבת,
נתח בשר שמן, או קוביות גולש, גרונות הודו וכדומה.
חצי כוס גריסי פנינה,
תפוח אדמה לכל סועד,
פפריקה חריפה ומתוקה,
כף גדושה של סוכר חום,
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה
מאדים בשמן את הבצל, הסלרי ושום עד שהופכים שקופים,
מוסיפים את הבשר ונותנים לו להיטגן במשך כעשר דקות.
מוסיפים את השעועית, מכסים במים, ומבשלים עד שכל הרכיבים התבשלו היטב. שימו לב לאידוי המים והוסיפו שוב לפי הצורך.
כאשר הבשר די רך, מוסיפים את תפוחי אדמה. טיפ: אפשר לקלוף אותם מראש ולתת להם להשחים באוויר (עם פיזור מעט מלח עליהם). זה מעניק להם צבע חום עמוק וטעם מיוחד.
הסוד של הצ'לונט הוא הבישול הארוך, עד שהוא כמעט אפוי. כל המרבה הרי זה משובח.
מוסיפים תבלינים: מלח, פפריקה מתוקה וחריפה, וסוכר חום. יש שמוסיפים סילאן, קטשופ וכל עוד מה שעולה על רוחכם.
חצי שעה לפני שבת, מרתיחים את הסיר שוב, מוסיפים את הגריסים, ונותנים להם להתבשל עד כניסת שבת. שימו לב שיש מספיק מים למשך הלילה ועד הסעודה.