חג השבועות מתקרב ועימו מסורת מאכלי החלב שכבר מזמן הפכה לקוד מסחרי של רשתות השיווק וחברות הענק שממש רוצות לראות אתכם קונים עוד ועוד.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
"דבש וחלב תחת לשונך" אמר הכתוב, אך מה לגבי גבינה משובחת? כמו שיש יין שקונים בסופר ויש יין שקונים בחנות מתמחה או ביקב משובח: "שאטו" פלוני, אולי תופתעו לשמוע שעולם הגבינות הוא דבר בפני עצמו בקולינריה העולמית ובזו הצרפתית בפרט.
כשאומרים לכם עובש, אתם בטח חושבים על ה"לחם כהה פרוס" שהשארתם מדי הרבה זמן ללא שימוש? בכתבה הזאת תגלו שעובש הוא מרכיב משמעותי בגבינה איכותית, אם תצליחו להתקרב בגלל הריח.
עולם של ריחות חזקים: מסע אל עולם הגבינות המסריחות
בזמן שרבים מתקפלים לנוכח ריחות עזים, קיים עולם שלם של גבינות שדווקא הריח החזק שלהן הוא זה שהופך אותן למעניינות ומרתקות כל כך. גבינות אלו, המכונות לעתים קרובות "גבינות מסריחות", הן תוצאה של תהליכי יישון ייחודיים המערבים חיידקים ופטריות, שמעניקים להן טעמים מורכבים ומרקמים מיוחדים.
בין הכוכבות הגדולות של עולם זה נמצאות גבינות כמו קממבר, רוקפור ורובלשון. הקממבר, המגיעה מאזור נורמנדי בצרפת, ידועה במרקמה הרך שלה ובקרום הלבן העבה המכסה אותה.
טעמה של הקממבר עשיר וחמאתי, עם נגיעות של פטריות ואגוזים. הרוקפור, המיוצרת מחלב כבשים באזור אוברן שבצרפת, מפורסמת בעורקים הכחולים-ירוקים שלה, תוצאה של עובש פנציליום. טעמה חריף ומלוח, עם ניחוחות חזקים של עובש ומתכת.
אבל אם אתם רוצים לנסות גבינה באמת מסריחה, תנסו את הרובלשון. גם היא מצרפת, ידועה בצורתה המלבנית ובקרום האדום העבה שלה. טעמה חזק ופיקנטי, עם נגיעות של פלפל שחור ושום. ברגע שתפתחו את האריזה תבינו מיד....על אחריותכם.
אגב, כל הגבינות הנ"ל קיימות בצרפת בהכשרים מהודרים. גם בארץ ניתן למצוא רוקפור וקממבר משובחים בכשרות מהודרת.
אך עולם הגבינות המסריחות רחב בהרבה מכך. ניתן למצוא בו גבינות רבות ומגוונות, המגיעות מכל רחבי העולם, וכל אחת מהן בעלת אופי ייחודי משלה. כך, למשל, גבינת הלימבורגר הגרמנית ידועה בריחה החריף שלה, גבינת הנאנקו האיטלקית מתאפיינת במרקם רך ובטעם מתוק-מלוח, וגבינת הסטינקינג בישופ האנגלית נושאת שם המרמז על ריחה העז.
ייחודיותן של גבינות אלו טמונה לא רק בטעמן ובמרקמן, אלא גם בתהליך הייצור הייחודי שלהן. תהליך זה, הכולל יישון ממושך בתנאים מבוקרים, מאפשר לחיידקים ופטריות לפעול וליצור את הטעמים והריחות המיוחדים. סוג החיידקים, סוג הפטריות, משך היישון וטמפרטורת היישון - כל אלו משפיעים באופן משמעותי על התוצאה הסופית.
למרות שגבינות אלו אינן זוכות תמיד להערכה רחבה, הן מהוות חלק בלתי נפרד מהתרבות הקולינרית של רבים ברחבי העולם. הן מוגשות כמנה בפני עצמן, משולבות במנות מורכבות, משמשות כתוספת ייחודית לפלטות גבינה ואפילו נמסות לתוך רטבים ומרקים.
אז בפעם הבאה שאתם נתקלים בגבינה בעלת ריח חזק, אל תמהרו להימנע ממנה. ייתכן שתגלו עולם שלם של טעמים ומרקמים חדשים ומפתיעים, שיהפכו אתכם לחובבי גבינות מסריחות מושבעים.
טיפים לאכילת גבינות מסריחות למתחילים:
- התחילו עם גבינות בעלות ריח חלש יותר והתקדמו בהדרגה לגבינות בעלות ריח חזק יותר.
- הגישו את הגבינות בטמפרטורת החדר כדי להעצים את טעמן.
- שדכו את הגבינות עם יין, פירות, אגוזים או לחם.
עצה שלנו: אל תפחדו לנסות ולמצוא את הגבינות שאתם הכי אוהבים.
עולם הגבינות הוא עולם מרתק ומגוון, ששווה לחקור ולגלות. אז פתחו את הראש, פתחו את הלב, ותנו לטעמים החזקים ולריחות הייחודיים להוביל אתכם למסע קולינרי בלתי נשכח. ואם באמת קשה לכם, אפשר להסתפק לכבוד חג השבועות באכילת גבינה צהובה ישראלית, או בקוטג' 5%, כמיטב המסורת.