לפני כשנה וחצי נכנס השר מיכאל מלכיאלי (ש"ס) לתפקידו כשר לשירותי דת, תפקיד אליו נכנס לאחר הקמת ממשלת ימין מלא והמחשבה שהקדנציה תעבור בקלות עם שינויים משמעותיים.
אלא שאז הגיעה הרפורמה ולאחריה המלחה ששינו את התוכניות. 'חוק הרבנים' נתקע, גם כך מינוי דיינים לבתי הדין האזוריים ולבית הדין הגדול.
גם בחירת הרבנים הראשיים מתעכבת שוב ושוב. בריאיון מיוחד ל'כיכר השבת' הוא מדבר על הכל: המלחמה ותמיכת הסיעות החרדיות בעסקה לשחרור חטופים, חוק הגיוס והחשש מגזירות כלכליות נוספות הטענות לרצון למנות מקורבים לבתי הדין והעימות החריף עם היועמ"ש של בתי הדין והבחירות לרבנות הראשית וההערכה שתהיה דחיה נוספת. צפו בריאיון המלא.
קטעים מהריאיון
תחילה מתייחס השר מלכיאלי לתמיכת ש"ס בעסקה לשחרור חטופים: "כל מי שמכיר את ההיסטוריה של ש"ס, פסיקות של מרן הגר"ע יוסף זצ"ל שנים קוד, כשיש עסקה טובה וצריך לזכור שהסכם עושים עם האוייבים, יש קבינט מלחמה ויו"ר ש"ס מעורב וחשובה לו העסקה.
"ההודעה של ש"ס מאוד ברורה שאנחנו תומכים בעסקה טובה שתבוא, אנחנו סומכים על קבינט המלחמה. כולנו, כעם ישראל, צריכים להחזיר את החטופים הבייתה וכמה שיותר מהר, כמובן שיהיו מחירים".
באשר לאש בצפון הארץ, אומר מלכיאלי: "כשאתה רואה את המלחמה, טילים ובתים שנהרסים, להבות האש. עוד נושא חמור, חודשים שלמים אנשים לא בבתים שלהם, הם בבתי מלון וזה תסכול שאין כדוגמתו, פגשתי אותם. אני לא מקנא במקבלי ההחלטות, נקווה שתמצא הדרך להחזיר את האנשים הבייתה בבטחה".
שאלנו את מלכיאלי מה ההישגים של הסיעות החרדיות עד כה: "יש הישגים, עושים דברים. אני לא מקנא בציבור שלנו אם חלילה אנשים אחרים היו יושבים במשרדים שהנציגות החרדית נמצאת שם. מה היה קורה אם חלילה היו יושבים אנשים אחרים במקבלי ההחלטות והיו מובילים בקום ועשה גזרות על עולם התורה? זה סור מרע. ויש עשה טוב - אתה רואה את הפעילות בכל המשרדים".
מלכיאלי מודה: "אין ספק שבבמשלה של 64, שפתחנו את הקדנציה, חשבנו שיהיה הרבה יותר חקיקה. האם הייתי רוצה להיות אחרי 'חוק הרבנים'? התשובה היא שכן. אני מקווה שהחוק הזה עוד יעבור אבל אני לא יודע באיזה נוסח".
על חוק הגיוס אומר השר: "הדחייה של אחרי התקציב, אף אחד לא היה נביא כדי להבין את הסיטואציה שתהיה במדינה. יש דיונים בבתי גדולי ישראל לאיזה חוק הולכים, אם היה הכל מובן והכל סגור אז הכל היה עובר, מי שמנהל את האירוע אלו גדולי ישראל בעצמם".
מלכיאלי מדגיש: "מי שיסתכל על ההיסטוריה של הנציגות החרדית בכנסת - אנחנו הגנו על מי שתורתו אומנותו, זה החוק, מעולם לא הוגש חוק לפטור את כל החרדים מהצבא, החקיקה מדברת רק על מי שתורתו אומנותו".
אנחנו עוברים לדבר על אחת הסוגיות המרכזיות של ההמשרד לשירותי דת, הבחירות לרבנות הראשית וההערכה שהבחירות יידחו שוב בשל חילוקי דעות בין מועצת הרבנות הראשית לשופטי בג"צ באשר לבחירה בנשים על תקן 'רבניות' בגוף הבוחר.
מלכיאלי טוען: "אנחנו לא דוחים את הבחירות, דחינו פעם אחת בחוק בגלל הקרבה לבחירות לרשויות, אבל כעת אנחנו לא דוחים, כל הדחיות שהיו אחר כך - לא היו דחיות שלנו, אנחנו לא מעכבים שום דבר".
על העימות בין מועצת הרבנות לשופטי בג"צ הוא אומר: "הרבנות הראשית החליטה לא להכיר ב'רבניות', אני לא אעשה משהו נגדם, אביא רק מה שהרבנות הראשית תביא, ביום שנכנסתי למשרד אמרתי שאני פקיד של הרבנים. אתה שואל אותי האם אעשה משהו נגד הרבנות? התשובה היא לא".
בחלק השלישי של הריאיון, אנחנו מדברים על החלטת בג"צ לעצור את כינוס הוועדה למינוי דיינים שהייתה אמורה לבחור עשרות דיינים חדשים לבתי הדין האזורי בטענות רבות, בין היתר בשל אחוז המקורבים שעלו לרשימה הסופית וגם בשל הסמיכות לבחירת הרבנים הראשיים החדשים.
לדבריו: "אני לא מבין את בג"צ, הוא נשען על טענות של מסמך כולו שקר, של היועץ המשפטי של בתי הדין שמעון יעקבי, הוא לא יועמ"ש של הוועדה, כולם יודעים למה הוא נכתב".
השר לשירותי דת יוצא למתקפה חריפה נגד היועמ"ש יעקבי, עורך דין חרדי לו יש קרדיט גדול בדחיית בחירת הדיינים: "אני רמזתי יותר מידי מה העניין שלו בכל הסיפור הזה, כולם יודעים למה המסמך הזה יצא, הוא לקח אוסף של עיתונים והדביק אותם, מי ביקש בכךל להתעסק זה? מה הוא קשור לזה בכלל?
"הכל אירוע של אינטרס אישי, הכל ענייניים אישים. אם היו לו טענות משפטיות שיכתוב, הוא אסף מאמרים של עיתונאים. אם הוא רוצה לנייעס פוליטקה? בוא נעשה את זה, אבל אלו לא טענות משפטיות. האירוע הוא אינטרס של אדם אחד שלא בוער להם שלא יהיו דיינים, כתבתי דברים חריפים עליו ועל האינטרסים שלו, לא חוזר בלי, כל המכתב שלו זול מבחינה משפטית, זה מסמך יפה ככתבה. בסוך הוא אמר שא הוא לא ימונה אז אף אחד לא ימונה".
מלכיאלי מתייחס לטענות שלרשימת המועמדים הסופית נכנסו עשרות קרובי משפחה מתוך רשימה של כמאה: "אין חמשה מועמדים הקרובים לחברי הוועדה, מתוך 103 - 80 לא קשורים לאף אחד, הקורא התמים שלא בקיא במספרים אומר שקמה וועדה וממנה את החברים שלהם, מתוך 103 אולי 5 קרובים לחברי הוועדה".
צפו בריאיון המלא