יו"ר ש"ס, אריה דרעי, שמר על שתיקה במשך למעלה מחצי שנה וסירב לדבר על הסערות שהבעירו את המדינה בכלל והמגזר בפרט, מחקיקת רפורמת המשפט, המחאות ההמוניות, חוק הגיוס ועד הקרב בבחירות לרשויות המקומיות.
הערב (רביעי) הוא שובר שתיקה בריאיון בלעדי ל'כיכר השבת' ומדבר על הכל. הערב אנחנו מפרסמים את החלק הראשון של הריאיון העוסק בחקיקת הרפורמה, חוק דרעי וסערת חוק הגיוס. מחר יתפרסם ב'כיכר השבת' החלק השני של הריאיון בו יתייחס דרעי לקרב הגדול בסיעות החרדיות סביב הבחירות לרשויות המקומיות. צפו בחלק הראשון של הריאיון.
כותרות מהריאיון
תחילה שאלנו את דרעי על השתיקה הארוכה שלו: "כל היום אני מדבר, השאלה למי. אני חושב שבתקופה הזו שהיא תקופה לא פשוטה, מה שפחות לדבר ויותר לעשות. כשאין תמונה ברורה, מדובר על מגעים וניסיון של תיווך, עדיף שלא כל משפט או פגישה תצא לתקשורת".
דרעי מסכם את השנה שנפתחה בממשלת בנט לפיד, המשיכה עם בחירות הומקת ממשלת ימין מלא, רפורמה ומחאה: "היינו עם ממשלה שלא קיבלה לגיטימציה מהציבור, הייתה עוינת מאוד לציבור היהודי של המדינה, בס"ד הקב"ה עשה איתנו שלא על פי הטבע שממשלת ימין עם רוב כזה גדול".
"מצד שני", מדגיש דרעי: "הייתה שנה מאוד קשה עם הרפורמה והמחאה, אני לא זוכר כזה דבר. זה קשה מאוד, אבל צריך לדעת להתמודד עם זה".
המחאה עצרה את החקיקה?
"ברור שהמחאה עצרה את הקצב של החקיקה שהיה אמור להיות, ברור שגם המחאה נתנה לנו תמונת מבט אחרת. תראה, הכי קל זה להגיד ש'יש לי רוב ואני מצביע', אבל מי שיש לו אחריות חייב לסתכל על כל התמונה, מה שקורה כאן, בעולם, בצבא ולהבין מאיפה המקור של הפחדים הללו. חלק חשוב מהחברים שלי, שהם לא דתיים, רפואים בכירים, הם חיים בטארומה, כנראה שלא ידענו להסביר את זה נכון".
"הצורה של הרפורמה וההרכב של הממשלה והאמירות של כל מיני אנשים שהובילו את הרפורמה הזו - הכניסו הרבה מאוד אנשים לפחד, זה יצר טראומה גדולה שיש פה מחשבה מכוונת לעשות כאן משטר חדש", מסביר דרעי.
שאלנו את יו"ר ש"ס האם הוא ידע על הרפורמה לפני פרסומה באותה מסיבת עיתונאים ידועה של שר המשפטים יריב לוין: "אני מקווה שעכשיו מאמינים לי שאני לא ידעתי על מסיבת העיתונאים, לא ידעתי. אני ידעתי מהשיחות, אני מכיר את לוין הרבה שנים, הוא מדבר על זה מאז שאני מכיר אותו. גם לש"ס זה חשוב. חדש היה לי המסיבת העיתונאים, הקצב, הצורה שזה נעשה. אני לא מאשים את לוין, אני אומר שמסיבת העיתונאים יצרה פחדים מאוד, אתה יכול לזלזל בהם, בסוף אתה חייב להתמודד, כשיש לך בעיה של טייסים, כלכלה, אתה חייב להתמודד ביחד".
דרעי מתייחס עד כמה רפורמת המשפט נוגעת אלינו, הציבור החרדי: "צריך לזכור שלצערנו מערכת המשפט לא פוסקת על פי דין תורה, השופטים חלק הגדול לא שומרי תורה ומצוות, אני אומר את זה בכאב, אתה לא תראה היום כמעט פסקי דין שמצטטים מתורת ישראל. הדבר היחידי שנוגע לנו זה הנושא של דת ומדינה. פסקת ההתגברות ושופטים שמרנים - היו אמורים לנגוע אלינו הציבור החרדי, השאלה מה המחיר שאתה משלם מול זה".
דרעי מציג לראשונה את עמדתו: "מדינת ישראל במצב שנמצאת עכשיו, ערב ראש השנה, האם לנצל את הרוב של ה-64 שלנו ולהתקדם ברפורמה ולהגיד 'אנחנו נבחרנו על ידי ציבור' ולא להתייחס למיעוט? אני חושב שלא. אני חושב שרה"מ עושה, זה לא רק הוא - גם השר לוין שותף לכל השיחות".
"השורה התחתונה אם רה"מ מכנס את ראשי המפלגות ואומר זה מה שאני חושב שצריך לעשות, זה המתווה כדי לאחד את העם כדי לעצור את ההידרדרות ולהחזיר את הביטחון לצבא ולעמוד מול האתגרים של יוקר המחיה והביטחון, הנושא המדיני? אני הייתי נותן לו תמיכה", מבהיר דרעי.
דרעי מבקר את האופוזיציה: "עדיין לא ראיתי מנהיג באופוזיציה, לא גנץ, אייזנקוט וסער, שבא ואומר שיש פה סכנה גדולה ואנחנו באים, נכנסים לחדר".
דרעי מספר: "זה לא סוד בחודש האחרון שאנחנו רואים שאין יד מושטת באופוזיציה שמוכנה לקבל החלטה, אנחנו חושבים על רעיון, רה"מ יודע על זה, לעשות מהלך חד צדדי, בעיקר הדברים שהיינו מוכנים לשקול אותם במסגרת של מו"מ עם האופוזיציה", אך מדגיש שלא יסכימו לוותר לחלוטין על שינויים בוועדה למינוי שופטים.
"נשיא המדינה מתעקש שיש צד שני ואני מקווה שזה יהיה כך", הוסיף דרעי.
האם צריך לכבד את פסיקת בג"צ ככל שתהיה?
"מי שרוצה להוביל את המדינה לעימות חזיתי ולבחון מי יותר חזק - שיענה לך על השאלות האלה. החוכמה לדעת לא להגיע למצבים הללו ולמנוע עימות חזיתי. לא תשמע ממני אמירות קשות".
זה תשובה של כן או לא
"בפירוש זו לא תשובה של כן או לא, האחריות למנוע משבר חוקתי היא לא רק על הממשלה, היא גם על הממשלה אבל לא פחות על בית המשפט, אני מקווה ששני הצדדים יגלו אחריות".
תשתמש בביטול עילת הסבירות בכדי לחזור לשולחן הממשלה?
"לא. אני יכול להשתמש, כבר ביטלנו, אבל לא, בפירוש לא. היו כמה שלבים של נוסחאות של ביטול עילת הסבירות שהנשיא הציע, על דעת האופוזיציה, המשותף היה שלא תהיה עילת הסבירות על מינוי שרים, אבל אני חשבתי שצריך לעשות את זה יותר רחב".
גם את 'חוק דרעי 2' לא תעבירו?
"לא, לא, חלילה".
אז דרעי לא חוזר לשולחן הממשלה?
"זה לא הנושא. יש לנו חמשה שרים מוכשרים מאוד בש"ס, אני את הזמן שלי שהתפנה מעבודת הממשלה אני מנצל אותו לחיזוק התנועה, זה חשוב מאוד. לי אישית היום אין לי שום עניין לחזור לשולחן הממשלה או לקבינט".
אז אתה לא מתשמש בביטול הסבירות ולא בחוק דרעי 2
"לא".
משבר חוק הגיוס
"לצערי הרב הייתה לנו הזדמנות", פותח יו"ר ש"ס: "גם עם הצבא, האוצר והמשפטים, להגיע לחוק טוב וקבוע, שכל הצדדים הסכימו לכך אבל המחאה ולאיפה שהיא הגיעה מקדה את הנושא בנושא של הגיוס. הצבא ומשרד הביטחון אמרו שתחת מחאה ואי התייצבות של טייסים וביחידות אחרות, שר הביטחון אמר לנו 'אני לא יכול להביא חוק של פטור', הוא יכול להביא חוק של מתווה גנץ בזמנו (בעת הקמת ממשלת האחדות. י-כ), גלנט אומר לנו 'אני באמת חשבתי להביא לכם חוק אחר אני לא יכול להביא את זה', אני מאמין לו, הוא לא יכול להעביר את זה.
"לכן מה שאנחנו בודקים עכשיו ומה שעומד על השולחן - להביא חוק אחר, יהיה בו יעדים ויציאת לשוק העבודה, אבל העיקרון שאין מכסות על לומדי התורה".
דרעי דוחה על הסף את מתווה גנץ-אייזנקוט: "בשום אופן שבעולם, זה לא מציאותי, סליחה שאני אומר: זה חוק פוליטי מהמדרגה הראשונה, שניהם יודעים שאי אפשר לגייס בכוח, הם יודעים את זה, הם היו רמטכ"לים, זה חוק פופוליסטי, חוק שיש לו מטרות מול לפיד, חבל שהופכים את זה לפוליטיקה".
"אין בכלל עכשיו קידום של רפורמת המשפט, יש מו"מ עם האופוזיציה להגיע להבנה של תקופה של הקפאה עם תיקונים, אם לא נגיע הלסכמה - נצטרך אנחנו לעשות, אנחנו לבדו כקואליציה, רה"מ יצטרך להביא לראשי המפלגות הצעה מעין מה שהיינו מציעים, הצעה שכוללת הקפאה.
"המפלגות החרדיות תומכות ברה"מ להקפאה או להגעה להסדרה בנושא הרפורמה, בלי קשר לגיוס, גם למפלגות החרדיות יש אינטרס גדול שלא תהיה פה מחלוקת ושלא תהיה סכנה ביטחונית לעם ישראל, גם לנו יש אחריות לרגיעת הרוחות".
דרעי מוסיף: "לא צריך להסתכל בחומר מודיעין, אפשר לקרוא בתקשורת ולשמוע את נסראללה ואיראן איך שמחים על 'ההתפוררות של החברה בישראל', ברור שזה סכנה, ברור שצריך להפוך כל אבן כדי להגיע להבנות".
כאמור, החלק השני של הריאיון הבלעדי, החלק בו מתייחס דרעי לקרב הגדול ברשויות המקומיות, ישודר מחר ב'כיכר השבת'.