(צילום: אלעד זהבי. עריכה: ידידיה כהן. הפקה: אשר רוט)
הקרע בעם | ריאיון מיוחד

הנשיא: "התנהלות החרדים מרשימה; צריך הסכמה על הגיוס"

השסע החברתי העמוק, מאמצי הפשרה והדיונים על הרפורמה המשפטית, המעורבות שלו ושל ראש הממשלה בנימין נתניהו בשיחות והאופטימיות על הצלחתן, גל הטרור הקשה, ההתנהלות של המגזר החרדי, מתווה הגיוס והחנינה לנתניהו | נשיא המדינה יצחק הרצוג בריאיון מיוחד לישי כהן (אקטואליה)

|
12
| כיכר השבת |

ערב יום הזיכרון לחללי צה"ל - הקרע בעם בישראל, עמוק ונרחב. המחלוקת סביב הרפורמה המשפטית, הובילו לשסע חברתי מהדהד ומדאיג. ביוזמת נשיא המדינה יצחק הרצוג, נערכות בבית הנשיא שיחות בין הקואליציה והאופוזיציה על הרפורמה המשפטית, בניסיון להגיע להסכמות. עכשיו, הנשיא מתיישב מול מצלמות 'כיכר השבת' ומדבר על הכל.

בריאיון מיוחד לישי כהן מתייחס הנשיא לקרע החברתי העמוק, מאמצי הפשרה והדיונים בבית הנשיא. הוא מדבר על המעורבות שלו ושל ראש הממשלה בנימין נתניהו בשיחות והאופטימיות שלו להצלחתן. וגם, על גל הטרור הקשה, ההתנהלות של המגזר החרדי, מתווה הגיוס ושאלת החנינה לנתניהו. צפו בריאיון המלא.

כותרות הריאיון

תחילה התייחס הנשיא לקו החדש שהכניס לבית הנשיא לפיו הוא מתראיין גם לתקשורת החרדית: "בוודאי, אני בעד לערב את כל המגזרים בשיח הציבורי, בוודאי לציבור החרדי שיש לי אליו כבוד".

אנחנו פותחים את הריאיון בנושא הביטחוני. גל הטרור הפוקד את ישראל בחודשים האחרונים, גל טרור שגבה את חייהם של עשרות ישראלים והוביל לאיבוד הביטחון האישי של אזרחים רבים. "בחג הפסח האחרון יצאתי בקריאה לצאת לטייל", אומר הנשיא. "אני מבין את החרדות והחששות. הן תזכורת ברורה לכל עם ישראל שאוייבנו שם, מחפשים בכל דרך להחליש ולאיים עלינו, לאתגר אותנו בכל מיני זירות. האתגר הביטחוני הוא משמעותי בחיינו".

השיחה מיד עוברת לעסוק בקרע החברתי הגדול בשל רפורמת המשפט, בין תומכי ומתנגדי הרפורמה והאם הוא ניתן לאיחוי: "אני עושה הכל כדי שתהיה הידברות, אני מאמין מאוד בתהליך הזה ובאפשרות להגיע גם לתוצאה שמאפשרת לכולנו להמשיך ביחד תוך כדי שמירה על עקרונות בסיסיים".

לדברי הנשיא, "ברור שצריך להגדיר את הגבולות בין הרשויות השונות, השופטת, המחוקקת והמבצעת. ברור שצריך להגדיר את גבולות הגזרה ומצד שני כמובן לשמור על עצמאות בתי המשפט, אלו העקרונות הבסיסיים של מדינה מתוקנת".

"אני מרגיש שיש רצון טוב", מסביר הנשיא, "אני מעודד את כולם ואני קורא גם למנהיגי הציבור החרדי: לתת אמון בתהליך. צריכים להבין שהחלופה היא הרבה יותר גרועה, ההיסטוריה תשפוט כל מי שינסה לחבל או להרוס את התהליך הזה, זה תהליך חשוב מאוד והגיע זמנו".

הנשיא הרצוג בריאיון לכיכר השבת (צילום: חן שימל, כיכר השבת)

שאלנו את הנשיא על התחושה ברחוב החרדי שיש מי שמנסה להפוך את המחלוקת למלחמת אחים בין חילונים לחרדים, וזאת בצל הצעדה שארגנו לתוך העיר בני ברק: "עשיתי מאמץ גדול לקיים הידברות מאחורי הקלעים עם גורמים שונים. אני חייב לומר שהתפקוד של הציבור החרדי, של מנהיגיו, גדולי התורה ועיריית בני ברק, זה היה מרשים ונכון. זה מסמן את השינוי שעובר על הציבור החרדי בכלל. לקבל את המפגינים בחיוך ואפילו להציע כיבוד, היה בזה משהו אנושי. אני מתנגד לכל התרסה, אני מאמין גדול של לקיים שיח".

הרצוג אופטימי שהשיחות המתקיימות בחסותו יבשילו לכדי תוצאה: "אני לא איש תמים, אני אדם מנוסה, ברוך השם הרבה שנים במערכת הציבורית, ואני עדיין אופטימי, בהחלט אופטימי. גודל המשבר גרם לכולם זעזוע, הגענו לפסח והחגים הלאומיים - הגענו מצולקים, וכל אחד עושה חשבון נפש. יש חרדות עמוקים. אני נותן לשיחות הללו תקווה".

שאלנו את הנשיא האם יצא לו לדבר עם רה"מ נתניהו על נושא הרפורמה: "בהחלט. אני אזהר בלשוני, לא נכנס לגופם של דברים, רציתי ותמכתי בעובדה שראש הממשלה יהיה מעורב, אני חושב שטוב שהוא מעורב".

הנשיא הרצוג (צילום: חן שימל, כיכר השבת)

הנשיא מזהיר כי אם הרפורמה תעבור כפי שהציג אותה השר יריב לוין: "זה מסכן את יסודותיה הדמוקרטיים של מדינת ישראל, כולם מבינים את זה, אפילו יריב לוין צוטט כאומר מה שאומר, אני חושב שלכולם ברור שאנחנו מדברים היום על תפיסה אחרת, הצעת חוק אחרת. אני מקווה שהמתווה שיושג במגעים - בהחלט ישמור על גבולות גזרה נכונים".

אנחנו עוברים לדבר על נושא מתווה חוק הגיוס, שגם במתווה הנשיא נקבע כי לבג"צ לא תהיה סמכות להתערב בחקיקת חוק הגיוס החדש: "אמרתי שמתווה מוסכם יהיה מוגן מביקורת שיפוטית. אני כבר 25 שנה מעורב בנושא הזה, הייתי חבר ועדת טל, היה הסדר מאוד נכון שנפסל על ידי בג"צ. אגב, היום אתה רואה הרבה יותר בני ובנות הציבור החרדי במערכות הביטחון השונות. צריך להגיע להסכמה רחבה לגבי מתווה השירות והגיוס לציבור החרדי, וכשיהיה ההסדר הזה, אני חושב שהוא צריך להיות מוגן מביקורת שיפוטית".

שאלנו את הנשיא האם זו העת להעניק חנינה לנתניהו בתמורה לפרישה מהחיים הציבוריים: "הבעיה בכל הדיון הזה היא שיש כלה, צריך לשאול את הכלה, היא צריכה לבקש, יש כללים מאוד נוקשים ומאוד ברורים, איך מבקשים ומתי מבקשים. מעולם נתניהו לא דיבר איתי על כך. אני רוצה להסביר: אני לא יכול לענות על זה".

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות