הפחד
אחד הגורמים העיקריים לקושי בבחירה הוא הפחד. פחד מכישלון הוא מתכון בטוח לעצירת התקדמות וצמיחה. אמנם, ברוב העולם, קיים יסוד של הססנות שמהווה מנגנון הישרדותי מציאותי ושכלי מפני טעויות פטליות, אך גרעין זה מקבל משמעות בלתי-רציונלית, כאשר הוא משתק ומונע מהאדם החלטה או בחירה קטנה כגדולה, החל מבחירת בגד וכלה בבחירת בן-זוג, מתוך יראת- התוצאה.
רוצים את המוכר ואת הוודאי
סוג נוסף של "פחד משתק" הוא החשש ממצבי אי- ודאות או משינויים. פחד זה הוא אופייני לאנשים אוהבי מסגרות, הנצמדים למוכר והידוע, וחוששים מנטילת סיכון (או סיכוי) ולו הכי קטן שבעולם. אנשים אלה ימנעו מקבלת החלטות, כגון: על עזיבת מקום-עבודה, על הסבת מקצוע, על העתקת מקום -מגורים, על גירושין, או על כל דבר אחר , הגם שהחלטות אלו עשויות להיטיב עמם. כל זאת, בגלל השינוי הכרוך בהם. לכן, הם תמיד יחפשו את מקום-המבטחים האשלייתי של המנעות מהחלטה, ויעדיפו לדחותה עד אשר תבוא המציאות ו"תבחר" עבורם לטוב או למוטב.
מחפשים שלמות
גם לפרפקציוניזם יש משקל בתהליך קבלת ההחלטות. אויביהם המובהקים של שואפי-המושלמות הם טעויות וחוסר-דיוק. מבחינתם, ההחלטה חיבת להיות הנכונה ביותר, משום שאחרת, הם חוששים שהאחרים יעריכו אותם ואת בחירתם באופן שלילי. רבים מבין המתקשים למצוא שידוך נמנים על "מגזר" זה. המחשבה שמא לא יבצעו את הבחירה המושלמת, או שמא לא יבחרו ב"כליל השלמות" עלולה להכניס אותם למצב של חרדה והימנעות מהכרעה, לעתים, עד שמלבין שערם. מדובר באנשים שחפצם בשלמות עולה על הערכה מציאותית של ההחלטה העומדת בפניהם.
תפיסה עצמית שלילית
ערך ובטחון עצמי נמוכים תורמים אף הם את שלהם לקושי בבחירה. אנשים שאינם מאמינים בעצמם וביכולותיהם, ואינם חושבים שהם טובים מספיק כדי לקחת על עצמם החלטה שתביא לשינוי חיובי ולצמיחה, יעדיפו , לעתים קרובות, למסור את ההגה לאחרים, הגם שהם בני-אנוש בדיוק כמוהם, מתוך תפיסה שהם יוכלו "לסובב" אותו לצעד בטוח יותר.
מיהו אדם החלטי ומיהו הססן על פי כתב היד?
הדוגמה למעלה: אנשים החלטיים בד"כ מתאפיינים בכתב מהיר,ספונטני, בעל צורות זוויתיות, קווים מוצקים, בטוחים ומתוחים, וקווי סיום מודגשים באותיות.
לעומת זאת, אצל אנשים הססנים בתהליך קבלת החלטות (דוגמה ב') נוכל למצוא כתב לא ספונטני, בעל לחץ משתנה, זווית כתיבה מתחלפת, רווחים בלתי סדירים בין מלים, שורות "גליות", ולעתים אות אחרונה מרוחקת מהמילה.
יש לקחת בחשבון כי לכל אדם יש הרכב אישי ואינדיוידואלי של סימנים גרפולוגיים לכל תכונה באישיות.
דוגמה א' (כתב יד של גבר) דוגמה ב'(כתב יד של אישה)
אנשים הססניים
ההתמודדות וה "מחיר היקר "
המחיר שמשלמים נמנעי וסוחבי - ההחלטות איננו פשוט. הוא כרוך ביסורים נפשיים ופיזיים כאחד, החל מהתחבטויות, מתחים וקונפליקטים רגשיים, אשר רק מעוררים חרדות, וכלה בעייפות, הפרעות שינה, אי-שקט, כאבי-בטן ושאר מיחושים.
כל אלה לא זו בלבד שאינם תורמים לתהליך הבחירה, אלא אף מגבירים את הקושי להכריע.
מה אם כן, מה ניתן לעשות? האם יש תקווה למתלבטים ה"כרוניים" שביננו?
הריפוי שבמודעות
ובכן, יש גם יש. תחילה, עצם הבנת הבעיה, כפי שאומר הפיתגם הידוע, היא כבר חלק מהדרך לפיתרונה. אם נזהה את המוקשים הניצבים מולנו, נדע במה יש לטפל ומה יש לנטרל.
טיפים למתקשים להחליט:
1. אל תברחו מהחלטות! לעיתים המחיר שתשלמו על הבריחה מהחלטה יהיה גבוה יותר מזה שתשלמו על התוצאות הלא מושלמות של לקיחתה.
2. הגבילו את ההחלטה לזמן קצר ומוגדר. בכך תמנעו התלבטות מתמשכת ומתח מיותר.
3. אחרי שהחלטתם, סמכו על עצמכם שעשיתם את ההחלטה הטובה ביותר על סמך המידע שעמד לרשותכם, קבלו את החשש של אי-הודאות .
4. טעיתם? כולנו בני-אדם. כל האנשים, גם החכמים ביותר נכשלים בחלק מבחירותיהם. קבלו זאת באהבה!
(במקרים אובססביים מסוימים בהם עבודה עצמית לא תספיק, מומלץ לפנות למומחים.)
ויותר מכל זיכרו !!! גם כשנדמה לכם שאתם האחראיים על בחירתכם, אתם לא לבד. יש לכם גם "שותף למעלה" שמוביל מהלכים, האמינו בו!
בהצלחה !
ניתן לשלוח כתבי- יד למדור, לכתובת הדוא"ל:
Tamarf.grapho@gmail.com
תמר פינקלשטיין- גרפולוגית מוסמכת
מטעם האגודה לגרפולוגיה מדעית