לאור התפתחות תנאי אקלים המתאימים לפעילותם של יתושים בשבועות האחרונים, פנה המשרד אל ראשי הרשויות בישראל וציין כי כל טיפול באוכלוסיות היתושים היום, יכול למנוע התפרצות מחלות שונות בחודשים הקרובים - כולל מחלות קדחת מערב הנילוס, זיקה ואחרות.
במשרד ציינו כי לאור העובדה כי תנאי האביב והקיץ הקדימו השנה, התפתחו בשבועות האחרונים תנאי אקלים המתאימים לפעילותם של יתושים. הדרך היעילה ביותר למנוע או לצמצם את התרבותם - ובכך לשבור את מעגל העברת המחלות לאדם - היא באמצעות מניעת המפגעים והפחתתם במקור.
בשל כך, פנה המשרד להגנת הסביבה אל ראשי הרשויות המקומיות בישראל וקרא להם לפעול למניעת מפגעים מפני שני מזיקים עיקריים:
האחד, הוא יתוש הטיגריס האסיאתי, המאופיין בצבע שחור ופסים לבנים, שפלש לישראל ומתפשט ביישובים רבים, בעיקר בחצרות בתים שבהם נמצאים מקווי מים קטנים המאפשרים את התרבותו. יתוש זה עלול להעביר לאדם נגיפים הגורמים למחלות כמו זיקה, דנגי, צ'יקונגוניה ואחרות.
השני, הוא יתוש הקולקס, המתרבה במקווי מים גדולים יחסית כדוגמת תעלות ניקוז ועוקץ בעיקר בשעות הלילה, ועלול להעביר את נגיף קדחת מערב הנילוס ולגרום לתחלואה. המשרד הבהיר לראשי הרשויות כי כל עיכוב בטיפול באוכלוסיית היתושים היום עלול לגרום למפגעים קשים בחודשים הקרובים ועלול לגרום להתפרצותן של מחלות.
במשרד מציינים כי בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה מתמדת בכמות התלונות של אזרחים על מפגעי יתושים – ובאחריות הרשויות להפחית למינימום את מפגעי היתושים בתחומן. לפי הנחיות המשרד, על הרשויות למפות את כל המוקדים העלולים להוות מקומות דגירת יתושים; להסדיר אותם (על-ידי מניעת הזרמות בחודשי הקיץ, ייבוש, ניקוז, הסרת צמחיה, פסולת ומכשולים אחרים); לבצע ניטור שבועי של המוקדים על-ידי מנטר מקצועי; להדביר במידת הצורך רק בחומרי הדברה תברואיים המאושרים על-ידי המשרד להגנת הסביבה; ולעדכן את הציבור בדבר ייבוש מקורות המים ודרכי מניעה ולבצע פעולות הסברה.
לציבור מומלץ גם באופן עצמאי לייבש את המים העומדים בחצר, לרוקן דליים ומכלים; למנוע נזילות ודליפות מים מברזים וממזגנים בחצר ולהימנע מהשקיית יתר; להתקין רשתות על דלתות וחלונות הבית; וכן להימרח בחלקי הגוף החשופים – כולל הפנים – בתכשירים דוחי יתושים מורשים בעת הצורך.
המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור הרחב להתריע ולדווח לרשויות על מפגעים, לצד אימוץ שיטות פשוטות להרחקת היתוש.