משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפרסם את תוצאות הסקר השנתי לשימוש חורג בחומרי הדברה בתוצרת צמחית טרייה, המבוצע מדי שנה על ידי המשרד בפירות וירקות הנדגמים בשדות ובבתי האריזה. בממצאי סקר 2016, אנו עדים לעלייה נוספת באחוז הדגימות התקינות, העומדת כיום על כ- 89%, (מתוכן 48% נמצאו ללא שאריות חומרי הדברה כלל (לשם ההשוואה, במהלך השנים 2015 ו- 2014 נמצאו 88% ו- 85% דגימות העומדות בתקן בהתאמה). בשנת 2016, נבדקו 500 דוגמאות תוצרת טרייה של 50 זנים ירקות ופירות בפריסה ארצית.
רובן המוחלט של תוצאות הבדיקות תקינות. במשרד מדגישים כי כמחצית מהחריגות (5% מתוך 11% חריגה) נמצאו כחריגות ברמה נמוכה עד מאוד, ונבעו, ככל הנראה, בין היתר מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות ועוד.
במחצית מהחריגות הנותרות (26 מקרים), נמצאו חריגות ברורות שגררו חקירה של מפקחי משרד החקלאות (פיצו"ח) לנסיבות האירוע, שהובילו בחלקן לקנסות מנהליים. יודגש, כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות, משמעות החריגות היא שימוש בחומרי הדברה הנעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה". המשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו.
מתוך הממצאים עולה כי לא נמצאו חריגות כלל (שיעור חריגה 0%) באבטיח, אננס, בטטה, בצל (יבש וירוק), חציל, כרוב, כרוב סיני, ליצ'י, מלון, מנגו, מנטה, משמש, פפיה, ארטישוק, קישוא, רוקולה, שום, שומר, תירס , תמר, תפוח, תפוח אדמה.
שיעורים בעלי חריגה גבוהה נמצאו בדובדבן, בתבלינים, בתות שדה ובצנונית. אלו מעידים על כמויות של שאריות חומרי הדברה גבוהות מהמותר בחוק, או שמדובר בשימוש בחומרים שאינם מורשים בשימוש.