כיכר השבת
צפו בתגלית

'לשר העיר': חותם מבית ראשון נמצא בכותל

חפירות ארכיאולוגיות ברחבת הכותל המערבי חשפו תגלית היסטורית: טביעת חותם ועליה הכתובת - בכתב עברי - "לשר העיר". מומחים מסבירים את פשר החותם והכתובת • צפו (מענין)

|
6
| כיכר השבת |

במהלך עבודות ארכיאולוגיות שערכה רשות העתיקות ברחבת הכותל המערבי, נחשפה לאחרונה תגלית חשובה ונדירה.

מדובר בטביעת חותם מתקופת בית המקדש הראשון שהייתה שייכת ל"שר העיר" של ירושלים, נושא המשרה העירוני הבכיר ביותר לפני כ-2700 שנה בירושלים.

זו היא פיסת טין יוצאת דופן, שהוטבעה בחותם ונצרפה מראש באש. גודלה 13 על 15 מ"מ ועוביה 2-3 מ"מ. בחלק העליון של הטביעה נראות שתי דמויות, העומדות זו מול זו, ובחלק התחתון כתוב בכתב עברי קדום - "לשר העיר".

את טביעת החותם, ששימושה אינו ידוע, גילה מנהלן החפירה שמעון כהן בעת סינון רטוב של עפר מתוך מבנה משלהי ימי בית ראשון.

טביעת החותם (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)

להערכת ד"ר שלומית וקסלר -בדולח, מנהלת החפירות ברחבת הכותל מטעם רשות העתיקות, "ייתכן שהיא צורפה למשלוח של דבר מה חשוב ושמשה כמו 'לוגו' או מזכרת זעירה, שצורפה למשלוחים מטעמו של שר העיר".

"לא מן הנמנע שאחד המבנים באזור החפירה שלנו, היה למעשה היעד של המשלוח ששלח שר העיר", היא מוסיפה. "מציאתה של הטביעה נושאת התואר הרם, ומקבץ החותמות שהתגלו במבנה זה בעבר, מחזקים את הרושם שכאן, באזור רחבת הכותל הנוכחית על מורדות הגבעה המערבית של ירושלים הקדומה, ובמרחק של כ 100 מטרים ממערב להר הבית, התקיים אזור מגורים של מי שנשאו במשרות בכירות בירושלים בשלהי ימי הבית הראשון".

קסלר-בדולח מציינת עוד כי "זו פעם ראשונה שמתגלה טביעת חותם כזו בחפירה ארכיאולוגית. מדובר בהוכחה ארכיאולוגית למסופר במקרא על קיומו של שר עיר בירושלים לפני כ-2700 שנה".

(צילום: רשות העתיקות)

פרופ' טלי אורנן מהאוניברסיטה העברית ופרופ' בנימין זאס מאוניברסיטת תל אביב חקרו את התגלית, ומסבירים את הטביעה: "על קו עמידה כפול, ניצבים שני גברים, פונים זה אל זה, האחד כמעט תמונת ראי של האחר. ראשיהם נראים כנקודות גדולות, ללא שום פרטים. הידיים, הפונות החוצה, שמוטות מטה, והידיים הפונות פנימה מורמות מעלה, וכאילו אוחזות יחד בדבר מה, אולי סהר. כל אחת משתי הדמויות לובשת בגד פסים המגיע לערך עד מקום הברכיים, שלא צוינו. בגזרה מתחת לקו העמידה נכתב בכתב עברי קדום 'לשרער' – כלומר, 'לשר העיר' (של שר העיר), ללא הפרדה בין המילים וללא ה"א הידיעה".

לדבריהם, "התואר 'שר העיר' ידוע מהמקרא ומתעודות חוץ-מקראיות, והוא מכוון לממונה על העיר מטעם המלך. אזכורים לשרי העיר ירושלים, שמונו על ידי המלך למשרה העירונית הבכירה ביותר, מופיעים במקרא פעמיים - בספר מלכים ב' מוזכר יהושע, שר העיר ירושלים בימי המלך חזקיהו, ובספר דברי הימים ב' מוזכר מעשיהו, שהיה שר העיר ירושלים בימי יאשיהו".

(צילום: רשות העתיקות)

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

6 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

4
מה הקשר של יהודים לירושלים בכלל ולכותל המערבי בפרט? הרי ידוע הוא שכל האזור כולו היה שייך לעם הפלסטיני המפואר שחי כאן.........כך וכך שנים ( זכות יוצרים על המשפט הזה לגששים). (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אחד ש...
3
כל איש מקצוע רואה ישר שזהו פרי זיוף. בימינו אין בעיה לזייף כאלה חותמות ולהמציא סיפור איך נתגלו. הרי ברור שבמאה השביעית לפני הספירה ארץ כנען היה בעצם פרובינצייה אשורית. לא היתה שום ריבונות יהודית. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
דר ברתולו
במאה ה 6 -7 ממלכת יהודה היתה קיימת בתפארתה. בית המקדש היה פעיל עד שנחרב בשנת -586- כשארץ יהודה עברה לשלטון הבבלים. תבדוק מה היה תפקידו של שר העיר וכו, לפני שאתה מגיב. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
דב
2
זה שטח פלסטיני כבוש והפלסטינים הם הבעלים של המקום לאורך כל ההיסטוריה. ליהודים אין קשר למקום. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
תמיר
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות