מה באמת קרה לראש ממשלת לבנון בסעודיה? תלוי מאד את מי אתם שואלים. מה שבתחילה היה נראה כמו טענה מוזרה לפיה הסעודים מחזיקים באל חרירי כאסיר ומאלצים אותו להתפטר מתפקידו, הפך לטענה של ממש של בכירים בלבנון.
לדבריהם מרגע שמטוסו של ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי הגיע לסעודיה ביום שישי, 3 בנובמבר, ציפתה לו הפתעה. איש מבכירי הממלכה לא חיכה לו, כנהוג. הטלפון הנייד שלו הוחרם ולמחרת הוא אולץ להקריא הודעת התפטרות בתחנת הטלוויזיה "אל ערבייה" שבשליטה סעודית. את השתלשלות הדברים הללו הביאה אמש (מוצ"ש) סוכנות רויטרס מפי מקורבי חרירי וגורמים פוליטיים וביטחוניים בכירים בלבנון.
לפי אותם מקורות, הסעודים רצו כבר תקופה ארוכה להיפטר מסעד אל-חרירי, בנו של רפיק אל-חרירי שנרצח לפני 12 שנה, כי סברו שהוא אינו רוצהמוכן להתעמת עם ארגון חיזבאללה השיעי, שנוא נפשם של הסעודים בעיקר בשל היותו זרועה הארוכה של איראן במקומות רבים.
כמה מקורות מסרו לסוכנות רויטרס כי סעודיה קיוותה להחליף את סעד אל-חרירי באחיו הגדול בהא. לפי אותם מקורות, בהא שוהה כנראה בסעודיה. הסעודים ביקשו מבני משפחתו להגיע לשם ולהצהיר אמונים למנהיג המיועד, אך הם סירבו.
אל-חרירי נקרא לפגישה עם סלמאן מלך סעודיה ביום חמישי בליל 2 בנובמבר. לפני צאתו לסעודיה, אמר לשריו שהממשלה תחדש את דיוניה עם שובו ביום שני. הוא אמר לצוות תקשורת שייפגש איתו בסוף אותו שבוע בשארם א-שייח, שם היה אמור לפגוש את נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, בשולי פורום הצעירים העולמי.
"כשמטוסו של אל-חרירי נחת בריאד, הוא הבין מיד שמשהו לא בסדר. איש לא חיכה לו", אמר מקורב לראש הממשלה המתפטר. הוא נסע ישירות לביתו בריאד. משפחת אל-חרירי עשתה את הונה בסעודיה והיא מחזיקה שם נכסים רבים. בשבת בבוקר קיבל אל-חרירי טלפון שבו התבקש להיפגש עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן. הוא חיכה ארבע שעות, ואז הציגו בפניו את נוסח נאום ההתפטרות שיקריא בפני מצלמות הטלוויזיה.
בסעודיה מכחישים את הדיווחים שאל-חרירי אולץ להתפטר, ולראיה הציגו תיעוד שלו. בין השאר הציגו אותו בקבלת פנים למלך סלמאן עם שובו של המלך ממסע בעיר אל-מדינה. אל-חרירי טרם הודיע אם בכוונתו לשוב ללבנון ומתי מאז אותה הודעת התפטרות דרמטית שהכניסה למערבולת את המערכת הפוליטית בלבנון - ויצרה מתיחות במזרח התיכון כולו בשל המשמעות של היריבות בין סעודיה ואיראן.
על פי דברי המקורבים, אל-חרירי ביקר באופן קבוע בסעודיה. ימים ספורים לפני אותה נסיעה דרמטית, הפגיש יורש העצר בינו לבין השר לענייני המפרץ ת'אמר אל-סבחאן וכן בכירים בשירותי המודיעין. אל-חרירי שב מאותן פגישות "מרוצה ורגוע", כך לפני גורמים שליוו אותו. הוא אף פרסם תמונת סלפי שלו עם השר הסעודי. שניהם נראו מחייכים. הוא אמר לעוזריו ששמע "הצהרות מעודדות" מיורש העצר שהבטיח לחדש את חבילת הסיוע הסעודית לצבא לבנון. אל-חרירי היה בטוח ששכנע את בני שיחו בצורך לשמר את ההסכמות עם חיזבאללה לטובת היציבות של לבנון. חיזבאללה מחזיק בכוח צבאי משמעותי ביותר, המתוחזק בסיוע איראני קבוע, ובמקביל - הוא מהווה חלק מהפרלמנט ומהממשלה.
לדברי מקור לבנוני שתודרך בעקבות הפגישות שקיים אל-חרירי עם אנשי המודיעין והשר הסעודים, "מה שקרה באותן פגישות, לדעתי, הוא שאל-חרירי חשף את עמדתו ביחס לשאלה כיצד לנהוג בחיזבאללה בלבנון - שעימות יוביל לערעור היציבות במדינה. אני חושב שהם לא אהבו את מה שהם שמעו". עוד אמר אותו מקור כי אל-חרירי הפציר בשר הסעודי "לא להטיל עלינו אחריות למשהו שאינו בשליטתנו". הוא לא העריך נכונה את התגובה הסעודית, "עבור הסעודים - זה קרב קיומי. זה שחור ולבן. אנחנו בלבנון רגילים לאפור", כך אותו גורם.
בנאום ההתפטרות שלו, אמר אל-חרירי כי חשש מהתנקשות והאשים את איראן ואת חיזבאללה בזריעת עימותים באזור.
אל-חרירי נלקח לפגישה עם המלך סלמאן לאחר ההודעה על התפטרותו ששודרה בטלוויזיה. הוא הוטס משם לאבו דאבי לפגישה עם יורש העצר מוחמד בן זייד, בן ברית מרכזי של הסעודים. משם חזר לריאד ונפגש עם שגרירים מערביים.
מקורות המקורבים לראש הממשלה המתפטר אומרים שאל-חרירי הושם במעצר בית, ובמקביל לדבריהם, מנסים הסעודים לרקום שינוי שבמסגרתו ייבחר האח בהא אל-חרירי, ששאף להתמנות לתפקיד לאחר רצח אביהם רפיק אל-חרירי. בין השניים קיים סכסוך שנמשך כבר שנים. שר הפנים הלבנוני נוהאד משנוק הגיב בביטול לרעיון שאחיו של אל-חרירי יקבל את תפקיד ראש הממשלה: "אנחנו לא עדר של כבשים או פיסת אדמה שבעליה מבקשים להעבירה לאדם אחר. בלבנון דברים נעשים בבחירות - ולא באמצעות שבועת אמונים".
קרובי משפחה של אל-חרירי, עוזרים ופוליטיקאים שהיו בקשר עמו בריאד מסרו שאינו יכול לומר דבר מלבד "אני בסדר". כשנשאלו אם הוא מתכוון לשוב ללבנון, השיבו: "אינשאללה" (אם ירצה הקל).
במידה ואכן אולץ אל חרירי להתפטר מדובר באחת ההתערבויות הבוטות ביותר בדיפלומטיה הבינלאומית של השנים האחרונות והסיפור מלמד על עומק המעורבות הסעודית והאיראנית בכל הנעשה במדינות שבאזורנו.