"כיכר השבת" בפרויקט מיוחד לימי בין הזמנים במטרה להגביר את הזהירות בקרב הציבור, למנוע אסונות ולחזור הביתה בשלום. לפניכם כללי הזהירות לנהיגה בטוחה ברכב.
>> חוזרים הביתה בשלום
שוטרי משטרת ישראל בכל מחוזות המשטרה ואנשי יחידות החילוץ השלימו את היערכותם לקראת 'בין הזמנים' ובראשם שוטרי ומתנדבי אגף התנועה במשטרת ישראל. כידוע, ימים אלו מאופיינים בדרך כלל בתנועה ערה של כלי רכב בכבישי הארץ ובהם רבים נוהרים אל אתרי הנופש הפארקים ואתרי טבע.
מאות שוטרי משטרת ישראל בתגבור מתנדבים יפרסו בכל רחבי הארץ וינהלו את התנועה בצירים ובצמתים הראשיים ובדגש על אותם אלה, שנמצאו כמשפיעים ביותר על עומסי התנועה זאת על פי ניתוח שבוצע על ידי מחלקת המחקר של אגף התנועה, בהסתמך על נתוני שנים עברו.
כמו כן, השוטרים יפעלו לסריקת צירים במטרה לאתר מפגעים בדרך ולהסירם, ואיתם יסיירו מתנדבי היחידה לפינוי צירים של אגף התנועה.
למרות פריסת השוטרים הרחבה ישנו צפי לקיומם של עומסי תנועה בעיקר באזורי אתרי קיט ואתרים לאומיים.
חשוב לזכור כי בחופשת 'בין הזמנים' נהגים רבים, ביניהם צעירים, נהגים חדשים וחסרי ניסיון יומיומי בנהיגה עולים בהמוניהם על הכביש ונוהגים שעות ארוכות בכל רחבי הארץ, חלקם אף מסיעים בכלי הרכב בני משפחה נוספים.
משטרת ישראל שמה לה כיעד מרכזי את הבטיחות בנהיגה המאתגרת של ימי 'בין הזמנים' וכל המאמצים יעשו על מנת שחלילה לא יקופחו חיי אדם עקב נהיגה רשלנית ופזיזה.
על מנת להימנע מתאונות דרכים הנגרמים מהיעדר ניסיון בנהיגה, אגף התנועה של משטרת ישראל פונה ומבקש לעשות כל מאמץ שהנהג האוחז בהגה יהיה בעל ניסיון רב ככל הניתן.
בפשטות ניתן לומר כי הוא הנושא באחריות על חיי הנוסעים שאיתו ובחיי הולכי רגל ונהגים אחרים שמסביבו.
הוראות בטיחות וכללי התנהגות מצילי חיים למשתמשי הדרך
נהיגה בטוחה מחייבת את הנהג לשמירה על חוקי התעבורה ומחייבת אחריות מלאה על תקינות הרכב שברשותו. פרק זה עוסק בגורם האנושי במעורבות בתאונות הדרכים, ובגורם המכאני.
הגורם האנושי
- שמור על חוקי התנועה. ציית לתמרורים , כבד את פס ההפרדה הלבן, תן זכות קדימה.
- שמור מרחק מהרכב שלפניך. שמירת מרחק היא אחת מפעולות הנהיגה הפשוטות והיעילות ביותר ולמרות זאת בשנים האחרונות 9% מתאונות הדרכים נגרמו בשל אי שמירת מרחק.
- סע במהירות המותרת על פי חוק ובהתאם לתנאי הדרך (כביש משובש, ראות לקויה וכו')
- אל תנהג לאחר שתיית משקאות אלכוהוליים (כולל בירה).
- הימנע מעצירות פתאומיות ומפניות חדות.
- בשעת עקיפה יש להסתכל לצדדים, ולוודא שהדרך פנויה. אין להתקרב לרכב הנעקף. באופן הזה מוגבל שדה הראייה ונמנעת האפשרות לחזור לימין במקרה הצורך. זכור! יש להאט לקראת צומת או מעבר חצייה.
- להולכי רגל זכות קדימה במעבר חצייה. קשה לצפות התנהגות הולכי רגל (בעיקר ילדים וקשישים). נהג בשטח בנוי בהתאם.
- יש לנסוע בימין הכביש, קרוב ככל האפשר לקו הצהוב. כלל זה תקף בדרכים עירוניות ובינעירוניות, בכבישים צרים או רחבים, דו – סטריים או חד – סטריים ובכל תנאי מזג אויר. במקום שלא מסומן קו צהוב, סע סמוך לשפה הימנית של הכביש.
- אין להישאר בנתיב השמאלי בדרך חד סיטרית ללא צורך. היא מפריעה לזרימת התנועה. יש להשתמש בנתיב השמאלי לעקיפה או נסיעה מהירה יותר מהרכבים בנתיב הימני. נהיגה בנתיב השמאלי מנוגדת לחוק.
- אין לנהוג לאחור אלא לצורך חניה או יציאה מחניה, וזאת לאחר שננקטו כל אמצעי הזהירות הדרושים.
בטחון אישי בשעת נהיגה והשפעתו על איכות הנהיגה
- לפני כל נסיעה יש לחגור חגורת בטיחות, ולהקפיד שיתר הנוסעים ברכב יהיו חגורים. שימוש בחגורת הבטיחות מצילה חיים.
- נהיגה ברכב דורשת מהנהג את מלוא תשומת הלב. בזמן נהיגה אין לעסוק בנושאים אחרים, כגון עלעול בניירות, קריאת כותרות העיתונים או אף דיבור בטלפון. ואף על פי כן, החוק אינו אוסר על דיבור בטלפון סלולארי, בזמן נהיגה ברכב, וזאת רק במידה וברכב מותקנת דיבורית, כך ששתי ידיו של הנהג נשארות על ההגה. נהג המדבר בטלפון סלולארי כאשר הוא אוחז אותו בידו - צפוי לקנס.
חשוב לציין ולהבהיר: הדיבור בטלפון סלולארי גם בעזרת דיבורית אינו אסור על פי חוק, אולם הוא מסוכן: תשומת הלב של הנהג נתונה לא אחת לשיחה ולא למה שמתרחש על הכביש. חוסר ריכוז בשעת נהיגה הוא מצב מסוכן ביותר. אם יש הכרח לדבר בטלפון בעת הנהיגה – יש לעשות זאת בקיצור נמרץ.
צמיגים
- הצמיג הוא החוליה המקשרת בין הרכב לבין הכביש: חלק מתאונות הדרכים נגרמות בשל ליקויים בצמיגים. מצב הצמיגים משפיע על יכולת השליטה של הנהג ברכב. טיפול הולם ושמירה על הצמיגים הכרחי לבטיחות הנהיגה.
- בעת רכישת הצמיג יש להקפיד על מספר כללים. ראשית יש לבחור צמיג המתאים בגודלו לרכב (מידות הצמיג מופיעות ברישיון הרכב). שנית, יש לדעת כי על רכבים מהירים חובה להרכיב צמיגים המיועדים למהירויות גבוהות (סימוני המהירות על דופן הצמיג באותיות אנגליות לדוגמא: S -עד 180 קמ"ש,T -עד 190 קמ"ש, U -עד 200 קמ"ש, H - עד 210 קמ"ש, V - מעל 210 קמ"ש וכו').
- צמיג בן למעלה מ 5 שנים לא מומלץ לשימוש גם אם לא נסעו בו הרבה והוא עדיין "נראה" טוב.
- הקפד על לחץ אוויר בהתאם להוראות היצרן – בדוק את הלחץ, לפחות פעם בשבועיים, ולפני כל נסיעה ארוכה. כדאי לבדוק את הלחץ כאשר הצמיגים בטמפרטורה נמוכה בתחילת הנסיעה.
- מידת לחץ אוויר תקנית מסומנת בסף דלת הנהג, על מכסה מיכל הדלק ובספר הרכב.
- ללחץ אוויר חשיבות מכרעת בתפקודו של הצמיג. לחץ אוויר גבוה מדי או נמוך מדי עלול לגרום לאובדן שליטה על הרכב. צמיגים שאינם מאוזנים בלחץ המתאים להם יכולים להיפגם.. כשלחץ האוויר נמוך מדי, הצמיג עלול להתפוצץ תוך כדי נסיעה!
- יש להקפיד על חריצים עמוקים מספיק בסוליות הצמיגים (לפחות 2 מ"מ) – לא רק בעונה גשומה, הדבר מסייע לניקוז המים מחריצי הצמיג לכביש ומונע בכך איבוד שליטה.
- נפיחויות או חתכים עמוקים בצמיג עלולים לגרום לפיצוץ הצמיג ולאובדן שליטה על הרכב.
- בדוק לעיתים מזומנות את תקינות הצמיגים, כולל הצמיג הרזרבי!
- לבוחן משטרה קיימת סמכות להוריד רכב מהכביש לצורך ביצוע תיקונים, בגין ליקויים בצמיג כגון: עומק חריצים מתחת ל 2 מ"מ, חתכים, נפיחויות וכו'.
- פיצוץ צמיג אחורי בד"כ מסוכן יותר מפיצוץ צמיג קדמי, לכן יש לדאוג לכך שהצמיגים החדשים והטובים יותר יורכבו מאחור.
- במידה ומורגשת רעידה בגלגל ההגה במהלך נסיעה במהירויות מסוימות- יש לגשת מכון צמיגים מורשה שיבצע איזון גלגלים.
- במידה והצמיג מאבד אוויר יש לגשת לבדוק אותו ובמידת הצורך לתקן את הנקר.
- ע"פ הנהלים חשוב לבדוק מפעם לפעם גם את לחץ האוויר בצמיג הרזרבי. צמיג רזרבי חייב להיות תמיד מוכן להתקנה.
- במכוניות מסוימות נמצא צמיג רזרבי מוקטן. צמיג זה מיועד לנסיעה קצרה ולא מהירה עד למקום החלפת הצמיג הקרוב. אין לנסוע עם צמיג זה נסיעה מהירה או ארוכה.
- יש להיזהר בחניה צמודה למדרכות, ומשפשוף הצמיג במדרכה. מכה בדופן הצמיג מחלישה אותו ועלולה לגרום נזק בלתי הפיך.
- נסיעה על צמיג ללא אוויר גורמת לו נזק קשה ויש להימנע ממנה.
- יש לבדוק את המגבה, מפתח הגלגלים ולוודא תקינותם. ברכבים בעלי ג'נטים ממגנזיום, קיימים לפעמים ברגים מיוחדים, נגד גניבה, שמפתח גלגלים רגיל אינו פותח. חשוב לשמור את המפתח המתאים, המסופק עם הג'נטים - בלעדיו החלפת הגלגל בלתי אפשרית.
- במקרה של תקר, יש לעצור במקום בטוח, עדיפות לתחנות דלק או חניונים מוסדרים. במידה ואין ברירה, יש לעצור בשולי הכביש הקיצוניים ביותר (ולא בסיום עקומות) בשום פנים אין לבצע את ההחלפה כשהגוף בולט לכביש- זה מתכון לאסון בטוח!
- דופן הצמיג משמשת גם כבולם זעזועים. במידה והצמיג יבש, סדוק או קרוע- קיימת אפשרות שכל מעידה בדרך משובשת תגרום לעיוות הדופן, מתיחת הסדק- ופיצוץ הצמיג. לכן, בכל מצב של יובש, סדקים או קרעים בצמיג- יש הכרח להחליפו.
- שמירה על צמיגים תקינים תשמור על חייכם ועל חיי הסובבים אתכם בכביש ותמנע מכם אי נעימויות במפגש עם נציגי החוק.
בלמים
- הקפד על מערכת בלמים תקינה – תקינותם של הבלמים הנה קריטית.
- יש לפנות בדחיפות למוסך מורשה, במקרים הבאים:
כאשר הדוושה נמוכה; כאשר הרכב סוטה בזמן בלימה; כאשר נורת האזהרה של מערכת הבלמים נדלקת; כאשר מורגשות רעידות בהגה או בדוושת הבלם בעת בלימה במהירויות גבוהות; כאשר נורת ה - ABS נדלקת; כאשר דוושת הבלם "ספוגית". - שים לב! ברכב עם ABS בעת בלימות חזקות, או בלימות על כביש רטוב, תורגש רעידה חזקה בדוושת הבלם וייתכן ויישמע טרטור מכיוון תא המנוע. הדבר נובע מפעילות תקינה של המערכת ולא מתקלה ולכן יש להמשיך וללחוץ בחוזקה על דוושת הבלם כל עוד יש צורך בבלימה.
עייפות בדרך
- נהג עייף, הוא נהג מסוכן. מזג אויר חם, חוסר בשעות שינה, שעות נהיגה מרובות ללא עצירה, רעב וצמא, כל אלו גורמים לאיכות נהיגה ירודה, ואף מסוכנת.
- מסימני הזיהוי לעייפות בנהיגה: קושי לשמור על נתיב נסיעה ישר, עצימת עיניים, הנחת הראש על המשענת, פיהוקים, הימנעות מהתבוננות במראות גם כאשר יש בכך צורך... כל אחד מסימנים אלה מצביע על כך, שיש לעצור להתרעננות!
- במצבים של עייפות או חוסר נוחות ,על הנהג לעצור בהזדמנות הבטוחה הראשונה הנקראת בדרכו ולהתרענן.
- חשוב לזכור, תאונות מתרחשות גם בשולי הכביש, חלקן אף קטלניות. לפיכך גם כשעוצרים להתרעננות יש לעשות זאת בחוכמה:
- עדיף לעצור בתחנות דלק, תחנות ריענון, חניונים או כל מקום מוגן אחר. במידה ואין אפשרות כזו, יש לעצור רחוק ככל הניתן משפת הכביש ומהפס הצהוב .אין לצאת מהרכב מצידו השמאלי - הקרוב לתנועה. יש לדאוג שהרכב יראה מרחוק ע"י הפעלת אורות החירום המהבהבים ומשולש האזהרה.
- אין לעצור בסיום עקומות - רכב חולף עלול להחליק לסטות לשוליים, ולגרום לתאונה.
נהג מקצועי
- לאחר 4 שעות נהיגה (כולל טיפול ברכב ו/או במטען) יש לעשות הפסקה בת חצי-שעה מחוץ לרכב.
- בנהיגה של יותר מ-8 שעות, חובה לעשות הפסקה של לפחות שעה שלמה במחצית השנייה של יום העבודה.
- בין יום עבודה אחד למשנהו יש לישון 7 שעות לפחות. בכל מקרה, אין לנהוג יותר מ-12 שעות ביממה. נהג שיעבור על החוק - צפוי לעונש הקבוע בו.
- נהגים בלי מסמכים... מסתבכים! החוק מחייב נהג רכב לשאת עמו בכל עת את רישיון הרכב, רישיון הנהיגה ותעודת ביטוח החובה. נהג הנתפס ללא רישיונות צפוי לקנס. במידה ונהג נתפס ללא רישיונות, מאמת שוטר את תקינות רישיונותיו עם אגף התנועה, ופועל בהתאם: אם הכל תקין והניירות נשכחו בבית צפוי הנהג לקנס בלבד, אולם אם הנהג אינו מורשה או שהביטוח או רישיון הרכב אינם תקינים - עלול העניין להסתיים בהזמנה לדין.
הדלקת אורות - כל התורה
- החוק מחייב את כל סוגי הרכב בהדלקת אורות - חזית ופנסים אחוריים בכל נסיעה מ-1 בנובמבר עד 31 במרס בנוסף, בדרכים הבין עירוניות .אוטובוסים , מוניות, משאיות במשקל 15 טון ואופניים, עליהם חלה החובה להדליק אורות גם בדרך עירונית.
- מומלץ להדליק אורות בכל נסיעה, בכל דרך שהיא ובלי קשר לחוק. במיוחד חשוב הדבר בצל, בערפל, בעת עקיפה, בנסיעה בכביש דו- סטרי או בכביש צר וכן כשהשמש בגבך.
- פנסי ערפל - מיועדים לשימוש בשעת ערפל וראות לקויה בלבד. אין להדליקם בתנאי מזג אוויר טובים - הם עלולים לגרום לסינוור (הכוונה היא גם לפנס הערפל האחורי וגם לפנסי הערפל הקדמיים - שנמצאים רק בחלק מהרכבים). נסיעה במזג אוויר טוב עם פנסי ערפל דולקים לא רק שגורמת אי נוחות לנהג, אלא גם יכולה לעלות לנהג ה"מאיר" בקנס כספי.
תקינות כלי הרכב
- אל תנהג ברכב אלא אם הנך בטוח כי הוא תקין.
- הכר את המערכות ברכב בטרם תתחיל בנסיעה.
- כדי לראות ולהיראות – יש להקפיד על ניקיון החלונות והמראות, על תקינות המגבים, פנסי החזית, מערכת אורות האיתות והאורות האחוריים.
שתיית משקאות אלכוהוליים ונהיגה - שילוב מסוכן בהחלט!
- הימנע לחלוטין מנהיגה לאחר שתיית משקאות אלכוהוליים. הימנע לחלוטין מנסיעה עם נהג הנמצא תחת השפעת אלכוהול.
- אלכוהול מקטין את שדה הראיה, ומעכב את תגובתו של הנהג לאירועים בדרך. למשל, נהג ששתה אלכוהול מבחין ברכב או בהולך רגל באיחור לעומת נהג שלא שתה. עיכוב תגובה של רבע שנייה, במהירות של 90 קמ"ש, משמעותו הארכת מרחק העצירה ב-6 מטרים לפחות.
- שתית אלכוהול פוגעת בקואורדינציה, ויוצרת הרגשת נמנום. אלו עלולים לגרום לתאונת דרכים ואסון.
- נהיגה תחת השפעת אלכוהול הנה עברה על החוק. נהג שכזה , רישיונו יישלל לאלתר והוא יועמד לדין פלילי, ויהיה צפוי לעונש מאסר.
- שוטר רשאי לדרוש מנהג לעבור בדיקת אלכוהול באמצעות בדיקת דם או באמצעות מכשיר המודד את ריכוז האלכוהול באוויר נשוף כאמור בחוק. סירוב להיבדק מהווה עבירה בפני עצמה.
- נהג שיורשע בנהיגה בשכרות - יישלל רישיונו לשנתיים לפחות.
- המתכון לנהיגה בטוחה הינו, כי אין לשתות אלכוהול אם אתה מתכוון לנהוג.
מוקד אגף התנועה של משטרת ישראל יעדכן את הציבור באמצעי התקשורת באופן שוטף לגבי הסדרי תנועה ועומסים. כמו כן ניתן יהיה לקבל מיידע נוסף שאינו חירום במוקד 110 של משטרת ישראל.
משטרת ישראל שמה לה כיעד מרכזי להגביר את הבטיחות בנהיגה המאתגרת של ימי 'בין הזמנים' וכל המאמצים יעשו על מנת שחלילה לא יקופחו חיי אדם עקב נהיגה רשלנית ופזיזה. משטרת ישראל פונה בקריאת קודש של "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" ומבקשת בכל לשון של בקשה לשמור ולהקפיד על ההוראות הבאות במטרה לחסוך בחיי אדם.
מוקד החירום של משטרת ישראל שמספרו 100 עומד לרשותכם בכל צרה ומצוקה.
מוקד המידע של משטרת ישראל שמספרו 110 יעדכן את הפונים בכל מידע אחר.