חוקרים מאוניברסיטת טקסס בארצות הברית ביקשו לבחון את ההשפעות של הסמארטפון על יכולת הריכוז של המשתמשים בו ועל פעילות המוח באופן כללי.
חקרים קודמים כבר הצביעו על כך שהוא מפחית את היכולות הקוגניטיביות. אולם, בניגוד למחקרים אחרים, בחנו החוקרים כיצד עצם נוכחותו של הסמארטפון בסביבה שלנו משפיע עלינו – אפילו בלי שנשתמש בו בפועל כשההסבר הוא שרבים עסוקים מידי לבדוק כל כמה שניות "מה חדש" ובכך פוגעים ברצף המחשבה שלהם.
לטובת המחקר גויסו כמעט 800 מתנדבים. הם התבקשו להשתתף בשני ניסויים להערכת היכולת של המוח להשלים משימות קוגניטיביות מורכבות ולשמור על ריכוז לאורך זמן, כאשר הטלפון שלהם היה בקרבת המקום. כל המשתתפים הונחו להעביר את המכשיר הנייד למצב שקט, וחולקו לשלוש קבוצות: באחת הסמארטפון היה על השולחן לידם, בשנייה הוא היה בכיס או בתיק, ובשלישית הוא היה בחדר אחר.
התוצאות הצפויות למדי הראו כי אנשים שהמכשיר הנייד שלהם היה בחדר אחר תפקדו בצורה טובה בהרבה במבחנים מאלו שהטלפון היה מונח לידם, וקצת יותר טוב מאלו שהמכשיר היה מוסתר בכיסם. החוקרים אף ציינו כי "אפילו אנשים שמצליחים לשמור על ריכוז ולהתעלם מהפיתוי לבדוק את הטלפון שנמצא לידם, מראים צניחה ביכולות הקוגניטיביות רק מעצם העובדה שהטלפון נמצא בסביבה".
"כשאתם מנסים להתרכז, האזור המודע במוח שלכם אמנם לא יחשוב על הסמארטפון", הסביר מוביל המחקר, פרופ' אדריאן ווארד. "אבל התהליך הבלתי מודע, שבו אתם מנסים שלא לחשוב עליו, דורש הרבה מהמשאבים הקוגניטיביים המוגבלים שלכם. זה מה שגורם לייבוש המוח".
ווארד מזהיר כי ככל שהתלות בסמארטפון גדולה יותר, כך ניכרת פגיעה רחבה יותר ביכולות הקוגניטיביות כתוצאה מהשימוש בו או מההימצאות בנוכחותו.