פסק דין תקדימי שניתן השבוע על ידי שופטי בית המשפט העליון הכיר במעמדם של הערבים הישראלים תושבי מזרח ירושלים והגדיר אותם כ'תושבים ילידים'.
הקביעה המשפטית, שמחזקת את זיקתם של הערבים תושבי ירושלים לישראל, תקשה מעתה על משרד הפנים לשלול את מעמדם של ערבים תושבי מזרח ירושלים שעזבו את הארץ לשנים ארוכות.
יצויין, כי בשנת 1967 עם סיפוחה של מזרח העיר למערבה לא קיבלו התושבים אזרחות ישראלית אלא מעמד של תושבות קבע מכוח חוק הכניסה לישראל, וכיום החוק מתייחס לאותם תושבים כמהגרים שנכנסו למדינה.
מעמדם הנוכחי של ערביי מזרח העיר מקנה להם מגוון זכויות, דוגמת האפשרות לנסוע בחופשיות בישראל, לעבוד, לקבל ביטוח בריאות ואף להצביע בבחירות לעירייה.
אך למרות כל ההקלות הניתנות לתושבי מזרח העיר, בסמכות משרד הפנים לשלול בקלות יחסית את מעמדם, ועד כה שלל המשרד את מעמדם של כ-14 אלף ערבים תושבי מזרח העיר. אחת האפשרויות לשלילת מעמדם של אותם ערבים היא כשהם לא שהו בארץ במשך שבע שנים.
הפסיקה הטרייה ניתנה בעתירה שהגיש לבית המשפט העליון אכרם עבדאלחק, בן 58, שהיה בן תשע בזמן סיפוחה של מזרח ירושלים, וכשלוש שנים לאחר מכן עבר לגור עם הוריו בארה"ב, שם קיבל עם השנים אזרחות אמריקאית. בשנת 1989 ביקש לשוב לישראל וגילה שמעמדו פקע, ומשרד הפנים דחה את בקשתו לחדש את מעמד התושבות שלו. כאמור, בעתירה שהגיש עבדאלחק לבג"ץ ניתן לו המעמד שוב.
מרכז הפסיקה היא, הקביעה שתושבי מזרח ירושלים אינם מהגרים אלא ילידים בעלי זכויות, מתוקף העובדה שנולדו בעיר. יתכן שלפסיקה זו תהיה כאמור משמעות רבה לערבים שמעמדם נשלל מהם.