אנשים רבים מעדיפים לעבוד תוך כדי האזנה למוזיקה, מתוך הנחה שהיא עוזרת לשפר את היעילות שלהם והם בדרך כלל צודקים. למעשה, ביצועיהם של 8 מתוך עשרה עובדים משתפרים בעת שהם מקשיבים למוזיקה, כך לפי מחקר שערך ד"ר דיוויד לואיס בחברת מיינדלב אינטרנשיונל ופורסם בטלגרף הבריטי. אותו מחקר מצא ש-88% מהמשתתפים הפיקו תוצאות טובות יותר במשימות הקשורות לעבודה ו-81% סיימו את המשימות במהירות הרבה ביותר כאשר האזינו למוזיקה.
המוזיקה ששומעים משתנה כמובן בהתאם לטעם של כל אדם, ורבים תוהים האם יש סגנון מסוים שעוזר יתר מאחרים לעשות עבודה טובה. חוקרת המוזיקה ד"ר קתרינה מקפרן שעומדת בראש החוג לתרפיה במוזיקה באוניברסיטת מלבורן, הקדישה עשורים לחקר ההשפעה של מוזיקה על ההתנהגות הקוגניטיבית, הרווחה והבריאות. לדבריה, 70% מההשפעה של המוזיקה נובעת מההעדפה אישית ולא מז'אנר ספציפי, כך שלא משנה אם תקשיבו להיפ או הופ או למוזיקה קלאסית, המוטיבציה שלכם תהיה זהה. "ההעדפה האישית גוברת על כל אספקט אינהרנטי של המוזיקה שניתן לייחס לקצב, להרמוניות או למילים", היא אמרה בראיון לאתר האפינגטון פוסט באוסטרליה. "אם אתם שונאים את מוצרט, המוזיקה שלו תשגע אתכם ולא תצליחו לעבוד".
בכל זאת, 30% מההשפעה הנותרים נובעים מהאסוציאציות הקשורות לז'אנר או שיר ספציפי. לפי המחקר של מיינדלב אינטרנשיונל ישנם ז'אנרים מסויימים שמשפרים ביצועים במשימות ספציפיות. כך, אם אתם עובדים עם מספרים או צריכים לשים לב לפרטים כדאי לכם להאזין למוזיקה קלאסית. לפי המחקר מוזיקה קלאסית שיפרה את הדיוק בפתרון בעיות מתמטיות וכן בבדיקות איות.
אם אתם עסוקים בהזנת נתונים או עובדים במרץ כדי להספיק לסיים את העבודה עד הדדליין - תאזינו למוזיקת פופ. משתתפים במחקר הזינו נתונים במהירות גבוהה ב-58% בעת שהאזינו למוזיקת פופ בהשוואה להזנת נתונים ללא מוזיקה בכלל. בנוסף, מוזיקת פופ יחד עם מוזיקת דאנס נמצאה כגורמת לעבודה המהירה ביותר ואף הביאה לתוצאות מדוייקות יותר ב-14%.
מוזיקה אלקטרונית הובילה לתוצאות המדויקות ביותר עבור משתתפים במחקר שהשלימו משימות הקשורות בפתרון משוואות. מוזיקת דאנס לעומת זאת תסייע להגהה ופתרון בעיות. הז'אנר הזה הוביל לדיוק וזריזות הגבוהים ביותר במגוון של משימות. משתתפים שהאזינו למוזיקת דאנס דייקו יותר במשימות בדיקת איות, פתרון משוואות ובעיות מתמטיות מילוליות. הם הצליחו לעשות הגהה במהירות גבוהה ב-20% מזו של כאלה שלא האזינו למוזיקה כלל ולהשלים משימות הגיון מופשטות במהירות גבוהה יותר.
לפי מקפרן, מילים מלהיבות עשויות להוות דווקא הסחת דעת, כך שעדיף להימנע משירים מסוג זה בפלייליסט שאתם מכינים למשרד. "קשה יותר להתרכז אם המילים בשיר מושכות את תשומת הלב". כמו כן, אם מנסים להירגע, מוזיקה בקצב עולה ויורד תקשה על העניין.
בכל מקרה אין ז'אנר ספציפי ש"לא טוב" לעבודה. מקפלרן אומרת שאמנם רוק כבד זוכה למוניטין הגרוע ביותר, אך אם אוהבים את הסגנון אין סיבה לוותר עליו. מעבר לכך, בחלל עבודה פתוח, רמת אינטנסיביות גבוהה יכולה להתגלות כשימושית בניסיון להתגבר על הרעש הבלתי פוסק (כמו דיבורים) מצד שאר העובדים.
לפי מקפרלן מעבר לז'אנר, מה שיכול לעזור לעבודה הוא מודעות לאופן שבו סגנונות מסוימים ושירים גורמים לכם להרגיש. "מרבית האנשים לא מודעים להשפעה של המוזיקה שהם בוחרים, כך שהם יכולים לשים את השירים האהובים עליהם לפני השינה, אך דווקא אותם שירים יכולים להיות בעלי השפעה רגשית, ועלולים להעלות זיכרונות ולעורר רגשות שליליים", אומרת מקפרן.
"המפתח בשימוש במוזיקה כדי להירגע הוא לחשוב קודם האם המוזיקה גורמת לכם להרגיש שלווים, ולא רק בהתבסס על השאלה אם אתם אוהבים את המוזיקה". אפשר גם לאמן את המוח לעשות קישור בין שיר או אלבום מסוים עם העבודה. כך שאם הגעתם למשרד והקפה עדיין לא מצליח להשפיע, המוזיקה יכולה להכניס אתכם ישר להלך רוח של עבודה. "לאנשים יש תפיסה אופטימית כזו שהמוזיקה תפעל כמו סם ויגברו על ההשפעות האישיות במצבים כמו עבודה, אבל האמת היא שמדובר בהעדפות אישיות, שמבוססות לא רק על הסגנון המוזיקלי המועדף, אלא גם על האסוציאציות האישיות", היא מסכמת. "אפשר להשתמש במוזיקה כדי לאמן את עצמכם להיות יעילים יותר, רק וודאו שהיא לא מסיחה את הדעת מהמשימה הקוגניטיבית שעומדת לפניכם".
- הכתבה פורסמה ב"כלכליסט"
- לעוד כתבות לחצו כאן
צפו ב'בס קול'. פופ חסידי לעבודה