אבטחת מידע הופכת להיות אתגר משמעותי לנוכח כניסת הטכנולוגיה לכל פינה. יחידת הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב) הזהירה השבוע את עובדי משרד הביטחון כי "גופי מודיעין זרים ואויבים של מדינת ישראל" ינסו לשאוב מידע ביטחוני שנכתב או נשלח בערוצי תקשורת גלויים - ובהם תוכנת וואטסאפ הפופולרית.
בין היתר נמסר לעובדי המשרד כי אין לבחור לקבוצות וואטסאפ שמות הקשורים למערכת הביטחון, וכי במידת הצורך יצורף המלמ"ב עצמו לקבוצה כדי לעקוב אחר תכניה ולוודא שאין בה חומרים אסורים לפרסום.
האזהרות בשימוש בוואטסאפ כלולות ב"הוראות ביטחון" לכל עובדי, אזרחים ואנשי צבא כאחד, ששלח ראש היחידה לבקרה ונוהלים במשרד הביטחון, שמוליק פריד. במסמך שהופץ נכתב כי הוראות הביטחון חלות גם "על כל תכנית 'מסרים מיידיים', ובכלל זה סקייפ, פייסבוק, מסנג'ר וכו'".
במסמך ציין פריד כי למרות שמפעילת וואטסאפ עושה מאמצים להגן על המידע הנשלח דרכה, המידע עדיין נאגר ברשות חברה מסחרית, ובנוסף לכך, האקר או תוקף שמשיג שליטה בטלפון החכם יקבל גישה לכל המידע הקיים במכשיר.
לאור זאת, החליט הממונה על הביטחון להפיץ הוראות לשימוש בתוכנה. מעבר לכך שהובהר כי ישנו איסור מוחלט לשלוח מידע מסווג, רגיש או מבצעי באפליקציה, ההנחיות מציינות גם כי "בפתיחת קבוצת וואטסאפ במשרד הביטחון, אין לבחור לקבוצה שם שמסגיר השתייכותה למשרד הביטחון".
כמו כן, התבקשו עובדי המשרד לא "לפתוח קבוצת וואטסאפ בין חברים שעצם קיומו של הקשר ביניהם הנו חסוי, חשאי או מסווג. ככלל, יחידות רגישות, בסיווג גבוה במיוחד לא יפתחו קבוצת וואטסאפ. כל חריגה מכך מחייבת אישור ביטחוני מראש. במקרה זה יישקל צירופו של הממונה על ביטחון משרד הביטחון כחבר בקבוצה, לצורך בקרה על תכניה ולמניעת חשיפה של מידע מסווג".
"אסור להיות חבר בקבוצת וואטסאפ בה חברים אזרחים ממדינות שאינן מקיימות עם ישראל קשרים דיפלומטיים, או ארגוני טרור בארץ ובחו"ל", נכתב בהמשך המסמך. "יש לגלות ערנות ולזהות ניסיונות לדלות מידע בטחוני בתוכנת וואטסאפ, תוך הבנה שייתכן כי בצד השני עומד מתחזה – יריב מודיעיני או אויב. חבר בקבוצת וואטסאפ או משתמש בתוכנה שנתקבל בחריגה מכללי הביטחון הנ"ל, ידווח מיד ליחידת הביטחון כדי שניתן יהיה לבדוק את המקרה, להעריך את הנזק ולסכל דלף מידע".