הזיהום במפרץ חיפה: תושבי העיר חיפה והערים הסמוכות, חוששים בעקבות המחקרים והנתונים החדשים על היקף הזיהום במפרץ ועל הנזקים החמורים שהוא גורם לתינוקות ולתושבים.
שמואל, נשוי ואב לשניים, תושב העיר מתח ביקורת על הממשלה שלדבריו לא עושה דבר למציאת פתרון נגד המפעלים המזהמים. "הגיע הזמן כבר שהמדינה תעבור למעשים ותביא לסיום הזיהום בעיר. למה הם מחכים שיהיה כאן אסון קשה?".
הוא הוסיף, "הרי כבר לפני מספר חודשים התפרסמו נתונים קשים על מותם של תושבים בחיפה בעקבות פעילותם של המפעלים המזהמים, מדוע כבר אז לא סגרו אותם? צריך מחקר נוסף שיגרום לתושבי השכונות לעזוב את העיר?".
מאיר כהן תושב נוסף אמר כי אין בכוונתו לעזוב את העיר: "למרות הנתונים האלה קשה לנו לעזוב את הבית. העיר היא שלנו ולא של אותם מפעלים ולכן הם אלו שצריכים לעזוב את העיר ולא אנחנו".
"קשה לחשוב שהילדים שלנו עוד בטרם היוולדם נפגעים כתוצאה מהזיהום של המפעלים ואחר כך בעת שהם יוצאים לאוויר העולם הם ניזוקים שוב מאותם מפעלים. התינוקות האלה שלא טעמו טעם חטא, מה הם אשמים?".
על פי המחקר שפורסם בערוץ 2, המבוסס על נתונים משנת 2012 עד היום, ישנם שלושה מוקדי תחלואה עיקריים - קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל בצד שפונה לאזור התעשייה. על פי המחקר, התחלואה באזורים אלו בסרטן ריאות ולימפומה היא עד פי 5 מהממוצע הארצי.
עורכי המחקר בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם ישובים אחראים לתחלואה החריגה.
לדברי עורכי המחקר, משקל לידה נמוך הוא גורם סיכון לתמותה לאחר הלידה ולסיבוכים שונים ואפילו לגרום לסכרת ויתר לחץ דם בגיל מבוגר יותר. בנוסף, הדבר גורם לבעיות נשימתיות כמו אסתמה וגם קוגניטיביות כמו ירידה באיי-קיו.
על פי המחקר, העובדה שלאחרונה נולדו תינוקות במשקל ובהיקף ראש קטנים, מעידה כי זיהום האוויר לא פחת כפי שניסו לטעון במשרד להגנת הסביבה.
"מתרבות העדויות לכך שקיים קשר בין זיהום אוויר לבין פגיעה בהתפתחות העובר שבין היתר באה לביטוי במשקל לידה נמוך, בהיקף ראש ובפרמטרים אחרים", אמרו עורכי המחקר.
כזכור, בשנה החולפת פורסמו ממצאים קשים על תחלואה גבוהה במיוחד של סרטן באזור חיפה. מהנתונים עלה כי בעבור ילדים בני 0-14, מתוך 60 מקרי סרטן, ניתן להעריך כי כ-30 מקרי סרטן הנם תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מזיהום האוויר.
שר הבריאות יעקב ליצמן והשר להגנת הסביבה אבי גבאי, נפגשו עם החוקרים והדיעו כי יפעלו בנושא. השר ליצמן אמר: שר הבריאות יעקב ליצמן: "אני שומע את זה פעם ראשונה היום. אנחנו צריכים לטפל באינטנסיביות בדו"ח. זה חמור מאוד. אבל היינו כבר פעמיים בחיפה ולא שמענו עד עכשיו שיש בעיה עם זה".
ראש העיר חיפה יונה יהב אמר בראיון לאולפן ynet: "המחקר צריך להתפרש על פני חמש שנים והוא רק מתבצע בחצי שנה הראשונה. עוד אין לנו ממצאים סופיים. הזמנו את המחקר כדי לדעת מה בדיוק מתרחש פה באזור הזה. כולנו זוכרים שמשרד הבריאות לפני שנה יצא עם נתונים, אחרי יומיים הכחיש אותם, חזר בו, אנחנו רוצים לדעת בדיוק מה המצב בעיר הזאת, באזור הזה. אנחנו דורשים לנקוט אמצעים הכי חריפים כדי שכאן יהיה אוויר נקי".