רכיבים
- 1 ק"ג דלורית
- 2 כפיות שמן זית
- 1 בצל שאלוט גדול
- 2 שיני שום
- 2 כוסות חלב סויה או חלב שקדים
- 1 כפית מיץ לימון
- 2 כפות קורנפלור
- 3/4 כפית מלח
- פלפל שחור
- 3 כפות שמרי בירה
- לציפוי:
- 1/2 כוס שקדים
- 1/3 כוס שמרי בירה
- 1 שן שום
- 1/2 כפית מלח
- 2 כפיות שמן זית
אופן הכנת גרטן דלורית:
רגע לפני: במתכון הזה לגרטן דלורית, עושים שימוש בשמרי בירה. אלה שמרים יבשים שאינם פעילים בעלי ערך תזונתי גבוה. שמרי הבירה עשירים במינרלים, חלבון, ברזל, אבץ, ויטמינים מקבוצת B, אשלגן, זרחן וסלניום.
שמרי הבירה הם תחליף מצוין לרכיבים חלביים, כיוון שטעמם מזכיר גבינת פרמזן והוספתם מעל מאפה או תבשיל יוצרת הקרמה שנראית כמו גבינה צהובה.
את שמרי הבירה ניתן להשיג בכשרות מהודרת בחנויות המתמחות במוצרים טבעוניים.
• מקלפים וחותכים את הדלורית לקוביות, קוצצים את בצל השאלוט וכותשים את שיני השום.
• מחממים את התנור לחום בינוני של 180 מעלות, ומשמנים קלות תבנית פיירקס (מזכוכית או חרס) מרובעת בגודל 23X23 ס"מ או תבנית מלבנית בגודל 28X18 ס"מ.
• מרתיחים סיר גדול מלא במים עם כף מלח. מוסיפים את קוביות הדלורית, ומבשלים במשך 15 דקות, עד לריכוך מלא. מסננים היטב מנוזלים ומניחים בצד.
הכנת הקרם:
• מחממים את שמן הזית בסיר בינוני על אש בינונית, מוסיפים את השאלוט הקצוץ והשום הכתוש 8 ומטגנים במשך 2 דקות. מערבבים פנימה את חלב הסויה, מיץ הלימון והמלח ומבשלים עד שהחלב מבעבע קלות.
• מוסיפים 1/4 כוס מים חמים ואת הקורנפלור וטורפים במטריפה ידנית, עד לקבלת נוזל בעל מרקם מעובה. מתבלים במלח ופלפל שחור, מוסיפים את שמרי הבירה, מערבבים היטב ומסירים מהאש.
הכנת הציפוי:
• כותשים את השום ובמעבד מזון, טוחנים גס את השקדים. מוסיפים את השום הכתוש ושאר מרכיבי הציפוי למעבד המזון וטוחנים יחד לתערובת אחידה ופריכה.
רגע האיחוד:
• מרפדים את תחתית תבנית האפייה ב-1/3 מתערובת הציפוי, עליה מניחים את קוביות הדלורית בשכבה אחידה, מעל יוצקים 1/3 מתערובת הציפוי, שופכים על הכל את תערובת הקרם ולסיום, יוצקים את רוטב הציפוי הנותר (במילים אחרות, זה סדר השכבות: ציפוי, דלורית, ציפוי, קרם, ציפוי).
• אופים במשך 25 דקות, עד שציפוי הגרטן תוסס ומבעבע ומקבל גוון שחום-זהוב יפה. ניתן לשמור במקרר עד 4 ימים.