כיכר השבת

ניזוקתם מהסופה ומהפסקות חשמל? כך תפוצו

סופת הרוחות וההצפות האדירות באזור המרכז גרמו לנזקים אדירים, החל מאובדן ימי העבודה היקרים וכלה בנזקים לעסקים, כלי הרכב ועוד • כך תקבלו פיצויים על נזקי הסופה - מדריך מיוחד (צרכנות)

|
1
| כיכר השבת |
כבישים מוצפים בשרון (צילום: חטיבת דובר המשטרה)

הסערה הזו הייתה קטסטרופה, הפעם (בניגוד לסופת השלגים הקשה בשנה שעברה) הירושלמים כמעט לא הרגישו אותה, אבל תושבי אזור המרכזי שהפך לונציה, ולא במובן הטוב של המילה, סובלים מנזקים כבדים ברכוש עכב קריסת מערכות הניקוז, ההצפות האדירות והפסקות החשמל הארוכות, באדיבות ועד העובדים.

חשוב לדעת, לא הכל "כוח עליון", אם קרו לכם נזקים יש מי שאחראי ויהיה חייב לפצות אתכם. אז צרת רבים חצי נחמה ועם פיצוי אפילו נחמה שלימה.

אז מה לעשות אם עץ נפל על הרכב שלכם והזיק לו? ומה עם חברת החשמל, האם היא אחראית על הנזק שנגרם למכשירי חשמל בבית וכדו'? מה עם אבדן ימי העבודה? בעלי פוליסות ביטוח למיניהם בוודאי ירצו לדעת מתי הביטוח חייב לשאת בנזקים על רכבים שהוצפו במים והושבתו לחלוטין, ומתי זהו כוח עליון עליו הפוליסה לא מכסה, בעניין הזה רלוונטיים מתמיד הפוליסות לביטוח דירות שרבות מהן נזקו בהצפות בעקבות הסופה.

מדור צרכנות נבונה עם כל הטיפים לנפגעי הסופה - דעו את זכויותיכם.

נזקי הצפה ורוחות סערה

כשמתייחסים לפוליסות ביטוח דירה, אפשר לדבר על "המקובל", אם כי ייתכן וישנם אף פוליסות שונות. במקובל פוליסות ביטוח של דירות מגורים מכסות נזקי סערה, לרבות נזקי גשם, שלג, ברד, שיטפון ונזקי ברק. אבל נזקים כמו חדירת מי גשם מבעד לתקרה או הקירות בדרך כלל אינם מכוסים בפוליסה.

בניגוד לביטוח דירה, פוליסות של בתי עסק לא כוללות בבסיס פיצוי על נזקי סערה (אלא אם כן שילמתם בפרמיה מוגדלת כדי לקבל כיסוי עודף). אך לפחות על נזקי צנרת ישנו כיסוי, כך שהצפות שגרמו לנזקים גם במערכות הניקוז של העסק וכדו' יכולים להיות משופים במסגרת הכיסוי הכללי על נזקי צנרת.

אפרופו חברות ביטוח, חשוב לעדכן את חברת הביטוח מיד עם קרות הנזק, ולתעד את כל ההתנהלות בכתב. חברות הביטוח נוטות באופן חד משמעי להתנער מחובותיהן לשלם למבוטחים כדאי לזכור זאת, להתייעץ עם אנשים הבקיאים בתחום כדי שבסוף היום תקבלו את המגיע לכם. אם כי, כפי שדווח, העומס על חברות הביטוח הוא עצום, כך שייתכן שלא ישלחו שמאים כדי לאמוד את הנזקים, עד לאחר שיעבור הגל הראשוני של התביעות.

לתבוע? גם את הרשות המקומית

בחלק מן המקומות הרשויות המקומיות התנהלו בצורה גרועה, התמונות של פחי זבל שטים בין מכוניות השקועות במים, באי אילו יישובים במרכזים מראים כי מערכות הניקוז שלא תוחזקו היטב קרסו טוטאלית ישר כאשר הגיע הגשם החזק הראשון.

חשוב לדעת - הרשויות מחויבות לנקוט באמצעים סבירים על מנת לדאוג לשלומם וביטחונם של התושבים המצויים בשטחים הציבוריים אשר בשליטן והחזקתן. זאת לרבות איתור מפגעים ותחזוקה שוטפת.

אז אם הרשות המקומית לא תחזקה היטב מערכות ניקוז, ולא התנהלה היטב בזמן הסופה ולא הצליחה לנקז מי גשמים ולפתוח צירים הרשות תאלץ לשאת באחריות (התקלות ברכב, אובדן ימי עבודה, נזקים למבנים, חצרות וכדו'), אם כי נטל ההוכחה לא פשוט בעניין זה. בכל מקרה כדאי לכם מאוד לבדוק עם עו"ד אם אתם יכולים לתבוע את הרשות המקומית (הדברים אמורים בהסתייגות אחת - הרשות פשעה בתפקידה ולא ביצעה את המוטל עליה בזמן סביר, אלא השאירה אתכם תקועים, כאשר במקומות אחרים כבר הכל היה פתוח).

תאונות דרכים - כהמשך ישיר לדברים האמורים לעיל, במידה ונגרם נזק לרכב על ידי תחזוקה גרועה של הכביש בשל בורות וכדו' או שנגרמה בשל כך תאונה, הרשות המקומית או מע"צ יהיו חייבים לשאת בעלויות. בית המשפט כבר דחה בעבר את רצונם של הרשויות השונות להסתתר תחת טענת "כח עליון".

נזקי עצים שקרסו

בסופה הנוכחית קרסו אלפי עצים, הרבה יותר מכל סופה אחרת. יש מישהו שאחראי על הנזקים הרבים שקרו?

ראשית צריך לבדוק מי אחראי על העץ שקרס, האם אדם פרטי וזהו עץ שהיה בגינתו או שמא זהו עץ בשטח ציבורי השייך למועצה או לעירייה.

במקרה שהעץ שייך לרשות, צריך להוכיח כי היא פשעה בתפקידה בנוגע לתחזוק העצים. אם החשש לקריסה היה מוחשי לפני אזי אדרבה, והרשות המקומית בדרך כלל תחויב לשלם ולא תוכל להסתתר מאחורי טענת כוח עליון.

דוגמה מעניינת, היא עצים שקרסו בירושלים לאחר שזמן החיים שלהם נגמר. סביר להניח שהעירייה הייתה אמורה לדעת כי תקופת החיים של העצים נגמרה ומחובתה היה לנהל רישום של העצים ולגדום אותם, ובמידה והעצים גרמו נזק היא ככל הנראה תחויב לשלם.

כמובן, ענפי עץ שפגעו בכלי רכב, ניתן לנסות לתבוע גם את חברת הביטוח של הרכב, בתנאי שיש לכך כיסוי הולם בפוליסה.

נזקים מהפסקת חשמל

ברגיל, הפסקות חשמל אינן מכוסות בפוליסות הביטוח של תכולת הדירה.

ועדיין, ישנם מקרים, בהם תישא חברת חשמל באחריות לנזקים, לרבות נזקים למכשירי חשמל שניזוקו כתוצאה מהפסקות חשמל.

לצורך כך, שומה על תובע להוכיח, שחברת החשמל לא פעלה כראוי כדי למנוע את הנזק אותו יכולה היתה למנוע. ניתן לטעון, כי שומה היה על חברת חשמל להיערך כראוי לאור הביקוש הצפוי לחשמל, ולמנוע קצרים והפסקות חשמל שנוצרו עקב ביקושי יתר.

יחד עם זאת, מקרים רבים, בהם אין מוכחת רשלנותה של חברת החשמל – לא תישא זו באחריות לנזקים שנגרמו.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
"סלקום" רכשה את "גולן טלקום". המחירים מעכשיו – חמישה שקלים לדקת שיחה (400 דקת חו"ל), חבילת גלישה ב-229.99 ₪ לחודש (20 מגה), שקל לסמס (גם וואצאפ), תשלום סמלי עבור שימוש באימוג'י וסנייק בחינם.
דוד
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות