תשעת הימים אוטוטו מסתיימים, ועם ישראל נמנע מאכילת בשרים למיניהם ועבר לצריכת דגים. לחובבי הדגים שבינינו, המחסור בבשר לא הורגש במהלך תשעת הימים - אך ההבדל בין דג טרי למעובד וקפוא, הורגש גם הורגש.
רכישת דגים נראית משימה פשוטה. שולפים מן המקפיא במרכול, משלמים ונוסעים. אך חשוב לדעת שסוד הטעם בדג טוב, הוא דווקא בבחירה נכונה של דג איכותי וטרי, וזו משימה לא פשוטה. אם תבחרו את הדג הנכון, אזי גם בתיבול מינימלי תקבלו עסיס וטעם מדהים שיסחוט מחמאות. נכון, לבחור דג טוב זה לא פשוט כפי שזה נראה, אבל עם כמה טיפים מעולים וקלים ליישום, תוכלו לרכוש את הדג המושלם.
קצת על דגים מעובדים
לפני שנגיע לטיפים, המלצה אחת חשובה - אם אתם רוצים דג איכותי ללא טעמי לוואי לא נעימים - הימנעו מדגים מעובדים.
כשאנו עומדים מול מקרר הדגים במרכול, חלקנו מסתכלים - לפני הכל - על תג המחיר ושואלים עצמם: "כמה לקילו?"... דבר ששואב אותם היישר אל תא הדגים המעובדים (שברוב מכריע מן המקרים מציגים תג מחיר זול יותר). כאן טמונה הטעות! וכאן טמון אחד מן השקרים הלבנים של שוק הדגים הקפואים.
דג מעובד אינו דג רגיל, אלא דג שעבר עיבוד בהליך תעשייתי. מדובר בדגים שמגיעים בעיקר מסין, שם חברות הדגים מצאו שיטה להוספת נוזלים שיגדילו את משקלו של הדג, בשר הדג שאינו מקבל מים בהזרקה כבשר בקר או עוף, מקבל במכת קור תוספת של קרח העשויה מתערובת של מים וחומרים כימיים.
חלק מיבואני הדגים בוחרים במודע לייבא את סוג הדגים הזה שהוא זול משמעותית מהסוגים האיכותיים יותר. בתחקיר שנעשה בעבר בתוכנית התחקירים 'כולבוטק' הוכח כי לא פעם, לאחר סינון המים מהדג תשארו עם קציץ בשר השוקל מחצית מהמשקל המקורי (ולא כמו שנכתב על הדג "מכיל 80% דג").
בשורה התחתונה: הדגים המעובדים מציגים כמעט תמיד טעם גרוע יותר, בשל ההליכים הכימיים והתעשייתיים הרבים. בנוסף, למרות תג המחיר הזול, בדרך כלל 30 אחוזים מהדג הם חומרים מוספים, כך שבסוף היום, יצא ששילמתם על קילו וקיבלתם 700 גרם. לדברים האמורים יש להוסיף גם את הבעיות הבריאותיות שבחומרים המוספים.
טיפים לקניית דגים קפואים
בסעיף הזה אין יותר מדי מה לחדש לכן עקרות הבית. מדובר בעיקר בהסתמכות על מותג ידוע שמביא חומרים איכותיים. אך ישנם דברים שצריכים לתת עליהם את הדעת.
- כאמור, בקניית דגים קפואים, דג קפוא לא מעובד עדיף מבחינה קולינרית ובריאותית על דג מעובד (כמו כן הפער הכספי הוא נמוך משנוטים לחשוב).
- יש לבדוק היטב את תאריך הייצור של הדג. במרכולים גדולים בהם יש תחלופה גדולה בדרך כלל הדגים לא "יושבים" זמן רב במקרר. אבל חשוב לקחת את הדג שתאריך היצור שלו הקרוב ביותר לתאריך הרכישה.
- אם עברו יותר מחודשיים מזמן ההקפאה כדאי להימנע מקניית הדג (הדג לא מקולקל אך איכותו יורדת).
- כדאי לקחת את הדגים, עם ההבדל הקטן ביותר בין תאריך היצור לבין תאריך האריזה (כן, לפעמים יש פער של שמונה חודשים בין היצור לאריזה...).
- הדג צריך להיות קשה כאבן, המקפיא צריך לעמוד על 18 מעלות מתחת לאפס.
- האריזה חיבת להיות שלמה, אריזת ואקום עדיפה.
- הימנעו מדג קפוא שלא עבר ניקוי.
- דגים טריים עדיפים על דגים קפואים באשר הם. איך רוכשים דגים טריים? על כך להלן.
טיפים לקניית דגים טריים
- על עור הדג להיות מבריק ומעט רירי.
- לחצו על עורו של הדג במידה וטביעת האצבע שלכם נראת על עור הדג, סביר להניח שבעל החנות הפשיר דג מהמקפיא. במידה וטביעת האצבע שלכם נמחקת מיד - הדג טרי.
- בדג שלא נוקה הזימים צריכים להיות אדומים ולא אפורים.
- ריח לא נעים מעיד על דג לא טרי.
- רכישת דג איכותי (נורבגי ולא סיני למשל) יתן לכם תוצאה מעולה בצלחת.
- וודאו כי החנות או רשת השיווק נמצאות בפיקוח משרד הבריאות.
- המוכר - מה לעשות - יודע לנקות את הדג הרבה יותר טוב מאיתנו, תנו לו לעשות את העבודה עד הסוף.
- דג טרי שורד במקרר 3-4 ימים. רוצים להשאיר אותו יותר מכמה ימים? הקפיאו את הדג מראש.
- דגים עדינים כמו פורל כדאי לאכול ביום הקנייה.