המחלוקת סביב מועד חגיגות חג הפורים בשכונת רמות בירושלים נמשכת לאור פסיקתו של רבה של ירושלים הראשון לציון הגאון רבי שלמה עמאר כי יש לחגוג שם בי"ד באדר, זאת לעומת פסיקת הראשון לציון והרב הראשי לישראל הגאון רבי יצחק יוסף כי יש לחגוג ברמות בט"ו באדר.
כעת, מתפרסמת החלטת הרבנים הראשיים לישראל ומועצת הרבנות הראשית, הקובעת כי בשכונת רמות יחגגו את חג הפורים בט"ו באדר, אל ההחלטה הצטרף הרב האשכנזי לירושלים, הרה"ג אריה שטרן.
בהודעת הרבנות נאמר כי "הרבנים הראשיים לישראל הרה"ג הראשל"צ הגאון רבי יצחק יוסף והגאון רבי דוד לאו וכן כל חברי מועצת הרבנות הראשית ובהם חבר מועצת הרבנות כבוד הרב הראשי לירושלים הרה"ג רבי אריה שטרן הכריעו בישיבת מועצת הרבנות היום כי השנה יש לנהוג את חג הפורים בשכונת "רמות" בירושלים בט"ו בחודש אדר ולא בי"ד לפי כל הדעות".
הרבנות מנמקת את ההחלטה: "זאת מאחר וכיום, נוצר רצף בין השכונה לבין חלקיה האחרים של ירושלים".
בהחלטת מועצת הרבנות הראשית הצטרפו הרבנים להכרעת הראשון לציון הגאון רבי יצחק יוסף מהשבוע שעבר שפסק כי תושבי רמות יקראו את המגילה בט"ו לאחר שבשלו התנאים שהציב אביו מרן פוסק הדור הגאון רבי עובדיה יוסף זצוק"ל בספריו על מנת שיתאפשר גם לדעתו לקרוא מגילה בשכונות רמות בט"ו.
הגר"י יוסף הסביר כי הקמת מספר מבנים יצרו רצף וחיבור בין השכונה כך שהיא חלק בלתי נפרד מהעיר ירושלים ויש לחגוג את החג ביום ט"ו באדר כלומר ביום שישי.
נשיא מועצת חכמי התורה של ש"ס הגאון רבי שלום כהן הצטרף מוקדם יותר היום לפסק ההלכה של הראשל"צ הגר"י יוסף כי יש לקרוא את המגילה ב-ט"ו לחודש.
"אין מה להוסיף על כל מה שנכתב ושמחה גדולה היא שלכולם יהיה אורה ושמחה ביחד וכן יש להורות", כתב הגר"ש כהן במכתבו של הגר"י יוסף.
כמו כן, הוציאו רבני שכונת רמות מכתב בו הם מצדדים בפסיקתו של הגר"י יוסף כי יש לקרוא את המגילה ב-ט"ו לחודש.
על המכתב חתומים הרבנים הגאונים, הרב אהרון בוטבול, הרב מאיר ארביב, הרב דן בן משה, הרב בנימין גמליאלי, הרב יצחק אטלי, הרב מרדכי טולידאנו ועוד. על הפסק חתום גם הראשל"צ הגר"י יוסף עצמו.
פסק ההלכה המלא של רבני שכונת רמות:
קביעת יום פורים ליום החמישה עשר בשכונת רמות.
הננו להודיע בשער בת רבים לקראת יום הפורים שיבוא עלינו לטובה, כי בהתאם לפסק מרן מאור ישראל רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל, בשנת תשס"ח, שאם יניחו מבנים ברצף כפי ההנחיות ההלכתיות שניתנו, בין שכונת רמות לירושלים החדשה, יקראו את המגילה ביום חמשה עשר כדין ירושלים לכל הדבר.
ועתה עלה ביד העסוקים בצורכי ציבור באמונה לבצע את ההוראות כפי ההלכה והונחו מבנים לרצף הנדרש, והלכך יש לקיים את הפורים ביום שישי ט"ו אדר תשע"ה כדין ירושלים לכל מצוות הפורים, וכולם יתאחדו ויתאגדו לקיים את יום הפורים ביום חמשה עשר בשמחה ודיצה.
פסק ההלכה המלא של הראשל"צ הגר"י יוסף
פסק הלכה - אודות יום הפורים בשכונת רמות
הנה נודעת דעתו של מרן אאמו"ר פוסק הדור רבנו עובדיה יוסף זצוק"ל זיע"א, אודות חג הפורים בשכונת רמות, שיש לקרוא את המגילה בי"ד אדר, כדין הפרזים.
אמנם עלתה הסכמתו ביביע אומר (ח"ז סי' נח) ובעל פה, להלכה למעשה שאם יניחו מבנים הנדרשים ע"פ ההלכה, כדי שיהיה רצף בין רמות לשכונות הסמוכות, יום הפורים יקבע ליום ט"ו כדין ירושלים. [וראה באורך בילקוט יוסף על הלכות פורים, מהדורת תשע"ג].
והלכה זו יצאה עוד בחיים חיותו של מרן פוסק הדור זצוק"ל בכתב יד קדשו ובהוראה בעל פה לתלמידיו שומעי לקחו.
וב"ה עתה, בשנה זו תשע"ה, עלה בידי העסקנים החשובים לעשות ככל האמור ביביע אומר הנ"ל, כדי לחבר את רמות עם שאר השכונות, ועל פי זה תושבי רמות יקראו את המגילה ככל תושבי ירושלים, ביום שישי ט"ו אדר.
ועל כן על תושבי רמות לקרוא את המגילה בשנה זו ביום ט"ו אדר, וכן שאר מצוות היום. ואילו מרן פוסק הדור זיע"א היה חי עמנו בודאי היה פוסק כן, אחר שנתמלאו כל הדרישות שהציב בשעתו כדי לחבר את שכונת רמות לשאר שכונות ירושלים.
ולאות אמת כי הדברים הנ"ל נכונים ושכן הלכה למעשה, באתי על החתום - בברכת התורה יצחק יוסף הראשון לציון הרב הראשי לישראל ונשיא בית הדין הרבני הגדול.
בתוך כך, בשיעור שמסר רבה של ירושלים הגר"ש עמאר, הוא הסביר את פסיקתו לפיה בשכונת רמות יחגגו את הפורים בי"ד באדר וסיפר: "אמרתי להם, אני לומד לאט, אני לא יכול למהר כמותם, אז אני צריך יותר זמן כדי להתבונן בדבר. תשאירו את זה לשנה אחרת. אבל הם אצה להם הדרך כבר לפסוק. למה? כדי למנוע מחלוקת. אני חושב, לא רק שלא ימנעו מחלוקת, אלא יהיה עוד מחלוקת: מה דין הבורגנים, והיכן הם עומדים ומה הגודל ומה המידה. אבל יש כאלה רוצים שיהיה מענין, שלא יעבור פורים ככה... לא כל יום יש פורים...".
"למה אני מדבר על זה? כי כאילו זה חשוב מה שאני אומר, הלכו פרסמו שגם אני חזרתי בי. אבל אני לא חזרתי בי בכלל...", הוסיף הרב עמאר, "אמרו לי ביום שישי שכאילו הרב (מרן זצ"ל) הסכים איתם. אני דיברתי עם מרן על זה הרבה. הוא שלח אותי לבדוק ובדקתי. אני יודע דעתו בזה. איך אנחנו בקלות... לפחות נעיין עיון נמרץ".
צפו: הגר"ש עמאר פוסק: ברמות יקראו בי"ד באדר
הרב עמאר המשיך ואמר כי "אין השנה זמן... השנה נקרא בי"ד מי שנמצא בשכונת רמות, ודאי במבשרת. בעז"ה כשיהיו הרבה בניינים בבקעה ובהר, וירושלים תגדל ותרבה, אז כולנו נשמח יחדיו. אבל לעשות "הנשמה מלאכותית" לשכונת רמות שתהיה ירושלים, לא תמיד זה מועיל...".
פסק ההלכה המלא של הראשל"צ הגר"ש עמאר:
"כבר באו אלי בענין זה כמה פעמים, לשכנע אותי שיש מקום ברור על פי ההלכה לשנות מספקו של גדול ישראל מרן הראש"ל בעל יביע אומר ע"ה, והאמת שעדיין לא ראיתי ברור כדי לשנות ההוראה בזה, ואמרתי להם לדחות הענין ההלכתי לשנה הבאה כדי שלא נחטא בפזיזות.
עכ"פ איש איטי אנוכי ולא אוכל לענות מיד, ולא זו גם זו, אלא מעיון ראשוני נראה דאין במה שהביאו כדי לשנות המצב. ועדיין צריך להעמיק וגם לדעת מקום הנחתן וכן לאמת השיעורים של המרחק שבין רמות לשכונות הקרובות לה כדי שיהיה אפשר לברר אם יש על מה לדון.
וכל זמן שיש ספק אפילו קטן עלינו להמשיך ולקרא בי"ד בברכה, שהוא היום של רוב העולם, וכל מקום שיש בו ספק קורין בי"ד, ועוד שאפילו בן כרך שקרא ביום י"ד יצא ידי חובה מפני שרוב העולם קורים ביום י"ד, ולקרוא בט"ו בלא ברכה, ומינה לא נזוע".